CVJETNICA U OKUČANIMA

852 0

OKUČANI, 2. travanj 2012. – U Okučanima je na jedinstven način proslavljena Cvjetnica, nedjelja kojom započinje Veliki tjedan.

Prije pučke svete mise, kada su se zvona oglasila sa zvonika crkve sv. Vida, amateri glumačke skupine sastavljene od članova Župnog pastoralnog vijeća i dramske sekcije KUD-a “Tkanica” iz Okučana predstavljajući “Isusa i apostole” s magarcem su “ušli u Jeruzalem”.

 

Kada su, pred crkvu došli “nenadani gosti”, župnik, fra Damir Pavić je ispred crkve blagoslovio maslinove grančice i cvijeće koje su donijeli vjernici i u procesije ušli u crkvu, gdje je služena sv. misa i pod njom čitana Muka Gospodina nešeg Isusa Krista po Marku.

 

U večrnjim satima, za vjernike je uživo prikazana “MUKA I SMRT ISUSA KRISTA” na platou ispred župne crkve sv. Vida.

Gledatelji su mogli vidjeti sve detalje Posljednja večera, smrtnu borba u Getsemanskom vrtu i Judina izdaja, potom različite lažne procese suđenja: pred Velikim svećenikom i Poncijem Pilatom. Nakon križnog puta, okučanskom ulicom slijedilo je razapinjanje, umiranje i skidanje s križa te Isusov pokop.

Igrokaz je završio scenom Uskrsnuća što je posebno bilo dojmljivo. Bila je to zgoda da svih šezdesetak sudionika gledateljstvu zažele sretan Uskrs.

Ovako nešto, nije viđeno, čulo se u gledalištu s nekoliko stotina osoba koji su osim Okučanaca stigli iz Nove Gradiške, Daruvara, Novske, Bosanske Gradiške pa i iz Velike Gorice i Zagreba.

 

Hladnoću nisu osjećali “glumci” iako su neki bili polugoli jer ih je nosila ljubav i želja da što vjernije prikažu najdramatičnije trenutke života našeg Spasitelja i Otkupitelja.

Isus ulazi  u Jeruzalem na magarcu

Okučanski župnik fra Damir Pavić je blagoslovio maslinove grančice i cvijeće

Related Post

DODIJELJENE OPĆINSKE STIPENDIJE

Autor - 10/02/2015 0
OKUČANI, 10. veljače 2015. – Načelnik Općine Okučani Aca Vidaković u nazočnosti zamjenika dr. Maria Bokulića, predsjednika općinskog vijeća Ivice…