DA SE NE ZABORAVI

1245 0

STARA GRADIŠKA, 5. veljače 2014. – U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko-moslavačke županije u sklopu Programa „Da se ne zaboravi“

i uz suorganizaciju općine Stara Gradiška, upriličeno je dostojanstveno sjećanje na žrtve Domovinskoga rata, ali i sve kroz povijest stradala u logoru Stara Gradiška za slobodu Domovine Hrvatske.

 

Učinjeno je to 3. veljače u nazočnosti velikog broja logoraša, pripadnika braniteljskih udruga, predstavnika državnih i lokalnih vlasti i institucija RH te predstavnike logoraša iz BIH, a sve s ciljem, kako je istaknuto da se istina i vrednote Domovinskog rata ne zaborave i prenesu vjerodostojno na mlade generacije te da se nikada više ne ponove ideologije temeljene na mržnji, uništavanju i ratu.

 

Logor Stara Gradiška do lipnja 1992. godine prošlo je oko 1.000 logoraša. Za sve žrtve kod spomen ploče logorašima Domovinskog rata položeni su vijenci, upaljene svijeće, a molitvu je kao i svetu misu u spomen crkvi sv. Mihaela predvodio domaći župnik vlč. Mato Rukavina.

Vijence su položili i poklonili se sjenama žrtava slijedeća izaslanstva: u ime predsjednika RH izaslanik brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Gardijsko-oklopno motorizirane brigade Vinkovci, pukovnik Ivan Grujić, pomoćnik ministra branitelja Predraga Matića-Freda i njegov izaslanik, predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Koordinacije branitelja Sisačko-moslavačke županije, gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan sa suradnicima, u ime gradova Lipik i Pakrac te Koordinacije braniteljskih udruga grada Pakraca zamjenica gradonačelnika Pakraca Ana Marija Blažević i Dinko Mioc, u ime grada Petrinje predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Darko Dumbović, u ime grada Nova Gradiška magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika, u ime BPŽ i općine Stara Gradiška, Željko Burazović, izaslanik župana i načelnik Velimir Paušić, u ime braniteljske udruge Zavjet počasni predsjednik Ivan Rašić sa suradnicima, u ime stranke Zavjet za Hrvatsku svijeću je upalio potpredsjednik županijske Podružnice Ivan Ćutić i predsjednik ogranka Kutina Mladen Kelec.

 

Uslijedila je molitva za sve žrtve koje su stradale i u logoru Stara Gradiška i za slobodnu i neovisnu Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, ali i tijekom povijesti. Molilo se i za 200 svećenika stradalih u ovom logoru, a župnik je podsjetio i na činjenici da su 1948. svećenici zatočeni u logoru morali rukama rušiti tadašnju crkvu, ciglu po ciglu. Upravo u znak sjećanja na njih i sve nevine žrtve logora Stara Gradiška izgrađena je spomen crkva sv. Mihaela u Staroj Gradiški.

 

Poslije polaganja vijenaca uslijedile su riječi sjećanja na teška logoraška i ratna vremena, a omogućen je i obilazak prostora bivšeg logora i kazamata Stara Gradiška.

 

I ovoga puta načelnik općine Velimir Paušić istaknuo je kako će biti izgrađen Spomenik za sve koji su bili zatočenici i žrtve logora, a jedan od spomenika već je oživotvoren. To je knjiga Vlade Radošića „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.“ promovirane upravo u Staroj Gradiški i to 27. studenog 2012. godine.

 

Tonski prilog poslušajte u programu UNITAS WEB RADIJA NOVA GRADIŠKA od 18 sati.

 

Related Post

DAN OPĆINE STARA GRADIŠKA

Autor - 30/09/2011 0
STARA GRADIŠKA, 29. rujna 2011. – Iznimno svečano bilo je danas u Staroj Gradiški. Obilježavao se dan općine i slavio župni…

Pjesnikinja Martina Peunić

Autor - 05/11/2011 0
Najsvečaniji dio obilježavanja Dana općine Stara Gradiška i svečane sjednice Općinskog Vijeća bio je dodjela općinskih priznanja i proglašenje počasnim…