DAN OBNOVE ČIŠĆENJA PAMĆENJA

1278 0

U propovijedi je biskup Antun Škvorčević istaknuo je kako su kroz povijest postojale, a tako je i danas, različite ljudske strategije koje su ponižavale, progonile, zatvarale,…

 

STARA GRADIŠKA, 12. travnja 2014. – Svećenici novogradiškog dekanata, sjemeništarci, župljani Stare Gradiške, među kojima brojna djeca, hodočasnici iz susjednih župa okupili su se 10. travnja ispred zatvorske zgrade u Staroj Gradiški na biskupijskoj proslavi Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika, koju je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.

Starogradiški župnik Ferdo Maretić ubijen je 1945. godine, a 1948. po nalogu komunističkih vlasti razorena župna crkva. Ovdje su u vrijeme totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća i u Domovinskom ratu bili poniženi i mučeni brojni svećenici i drugi nedužni ljudi. Biskup Škvorčević pozvao je na iskazivanje poštovanja i zahvalnosti za žrtvu koju su svi oni podnijeli i ugradili u naše dobro i dostojanstvo hrvatske domovine.

Vjernici i svećenici u pokorničkom su hodu, od ulaznih vrata nekadašnjeg zatvora došli u Spomen crkvu sv. Mihaela Arkanđela, gdje je požeški biskup predvodio euharistijsko slavlje. U procesiji je nošena i svečana knjiga u kojoj su zapisana imena 251 svećenika i 9 bogoslova koji su u komunističko vrijeme bili utamničeni u starogradiškom zatvoru te izložena na oltaru. Procesiju su pratili zvuci zvona i pjesma vjernika.

Pozdravljajući okupljene vjernike biskup Škvorčević izrazio je posebno zadovoljstvo i zahvalu za brojnu djecu koja su sudjelovala na ovom slavlju, kao i predstavnike logoraša te braniteljskih udruga – 121. brigade-pukovnije NG i Specijalne policije „Zebre“ NG). – Njihova nazočnost na ovom svetom mjestu svjedoči kako ono što su branitelji učinili za slobodu hrvatske Domovine nije prestalo, nego živi kao žrtva, kao ljubav, osobito onih koji su položili živote – naglasio je, među ostalim, biskup Škvorčević. Pod misom je pjevao crkveni zbor župa Stara i Nova Gradiška uz glazbenu pratnju sestre Blanke.

U propovijedi je biskup istaknuo kako su kroz povijest postojale, a tako je i danas, različite ljudske strategije koje su ponižavale, progonile, zatvarale,… – Takve strategije i ljudski savezi su kratkotrajni, čast onim poštenima, istaknuo je biskup i dodao – Ali postoji Božja Riječ i Božja strategija. Kada Bog nešto smisli i počme ostvarivati, onda Njegova nije za danas i sutra, nego traje za Navijek. I On nikada ne gubi! I danas nas ova korizmena postaja u Staroj Gradiški potiče da posložimo kojoj strategiji mi pripadamo – rekao je, među ostalim biskup. Spomenuo se kako su mnogi poslije Drugog svjetskog rata stvarali strategije koje su ponižavale, progonile, zatvarale nedužne ljude i u Staroj Gradiški. – No i te su propale. I svaka koja nije građena po Božjoj, propada. Spominjući se 251 svećenika i 9 bogoslova koji su sužnjevali u kazamatu Stara Gradiška samo zato što su voljeli crkvu i svoju Domovinu, biskup je istaknuo kako su zapravo izdržavali patnju i trpjeli, noseći Božju istinu o sebi i lik raspetog Isusa Krista- ljubav koja je na Križu pobijedila smrt i otkupila svijet, a ona je jača od svih progona. – To što je u zatvoru u njima živjelo je dragocjena hrvatska duhovna baština. Imali su duhovnu snagu po vjeri u Boga. I tu duhovnu baštinu hrvatsku trebamo pamtiti – istaknuo je biskup Škvorčević. Zahvalio je dekanu novogradiškog dekanata vlč. Željku Volariću i svećenicima za sjećanja na subraću koja su ovdje tamnovala, jer, kako je istaknuo, mi i živimo zbog te njihove žrtve. – Spominjemo se zapravo lijepoga – pobjedi Saveza s Bogom. Propalo neljudsko, pobijedilo Božje – rekao je dr. Antun Škvorčević i poručio kako je samo Savez s Bogom jedina formula koja uvijek pobjeđuje.

 

Ukratko o Spomen crkvi sv. Mihaela Arkanđela

Po svjedočanstvu brojnih zatvorenika u starogradiškom zatvoru tadašnje su vlasti prisiljavale utamničene svećenike da staru crkvu sruše sami i da golim rukama čiste ciglu. Zbog okolnosti u kojima se nalazila župa, prije nego li se promijenila komunistička vlast i konačno prestao djelovati zatvor, nije se moglo pomišljati na ponovnu izgradnju Božjeg hrama te je župa za svoje liturgijske potrebe koristila dvoranu u okviru župnog stana pokraj groblja u Uskocima. Šezdeset godina od rušenja crkve, 2008. godine, zahvaljujući nastojanjima požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića, započela je izgradnja nove župne crkve u Staroj Gradiški. Ujedno i spomen crkve za 251 svećenika i 9 bogoslova, koji su u komunističko vrijeme bili zasužnjeni u starogradiškom zatvoru. Novu župnu crkvu podigla je Požeška biskupija, a izgradnju su pomogli svećenci iz svih hrvatskih biskupija i redovnici. Uz sudjelovanje trinaest hrvatskih biskupa, na čelu s apostolskim nuncijem msgr. Mariom Robertom Cassarijem i predsjednikom HBK msgr. Marinom Srakićem, crkvu je posvetio biskup dr. Antun Škvorčević 26. ožujka 2010. godine. U oltar su ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca kao snažno svjedočanstvo kako vjernost Bogu i njegovoj ljubavi, snaga Duha u našoj tjelesnoj prolaznosti i slabosti može pobijediti zlo.

 

Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

 

Related Post

OPĆINA STARA GRADIŠKA

Autor - 05/12/2012 0
Za 2012.godinu prije svega treba reći da ju obilježava opća kriza i nedostatak financijskih sredstava. Osjetilo se to i u…