„DA SE NE ZABORAVI“

986 0

STARA GRADIŠKA, 3. veljače 2016. – Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora, podružnica Sisačko – moslavačke županije danas je u sklopu programa “Da se ne zaboravi ” organiziralo obilježavanje

Dana Logora Stara Gradiška Okupilo se više od 400 bivših logoraša iz Hrvatske i BiH, predstavnika državne vlasti i više županija, brojnih gradova i općina, predstavnika udruga logoraša i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Uz ostale, vijence su položili i  svijeće zapalili pukovnik  Vlado Čulina,    izaslanik predsjednice  i pokroviteljice  ovog susreta, Kolinde Grabar-Kitarović, saborski zastupnik Antun Vidaković, izaslanik predsjednika Sabora  Željka Rajnera,   premijer Unsko-sanskog kantona  Izudin Sareačević i predstavnici općina Ključ i Sanski Most.

 

Početak obilježavanja počeo je  svetom misom u starogradiškoj spomen-crkvi  sv. Mihaela,  a potom  su položeni vijenci i zapaljene  svijeće kod spomen ploče na ulazu u bivši zatvor. Te kod spomenika  u Domovinskom ratu poginulih  hrvatskih branitelja sa područja Općine Stara Gradiška.

 

Komemoracija za sve  žrtve starogradiškog kazamata i zajedničko druženje održani su  u Domu kulture Stara Gradiška.

-Danas obilježavamo dan kada je ovaj logor morao biti zatvoren pod pritiskom svjetskih sila. Zatvoren je, a nije prošlo ni dva mjeseca  ponovo je bio u funkciji. Kada je zatvoren logoraši nisu  bili pušteni svojim kućama već su odvedeni u druge logore, Manjaču i ostale. Prema našim saznanjima  kroz logor u Staroj Gradiški prošlo je  oko  1700 logoraša, mahom Hrvata iz Hrvatske  i  dobrim dijelom Bošnjaka iz  BiH. Prema našim saznanjima u logoru Stara Gradiška ubijeno je 13 osoba, što nije konačan broj jer dolazimo do novih saznanja. Slično je i s  drugim logorima. Na području Hrvatske  postojalo je tridesetak logora kroz koje je prošlo preko 30.000 ljudi od kojih je preko 300 ubijeno. Od onih koji su  preživjeli dobar dio nije među nama jer su posljedice  zatočenja doprinijele da ranije umru.

 

Da se takvi slučajevi ne bi zaboravili, gospodin Vlado Radošić, kome se  još jednom  zahvaljujem,  jer je  o logoru u Staroj Gradiški napisao knjigu Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine – kazao je Ivan Lipak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncetracijskih logora, podružnica Sisačko – moslavačke županije.

 

Okupljene je  pozdravio i Velimir Paušić,  načelnik Općine Stara Gradiška. Zahvalio  je svima koji  godinama dolaze u Staru Gradišku i ne dozvoljavaju   da  sjećanje na žrtve  ovog mjesta padnu u zaborav.

 

Povodom ovog tradicionalnog obilježavanja fotoklub Nova Gradiška postaviti će izložbu radova svojih članova na temu Zatvor Stara Gradiška.
Izložba će biti postavljena u prizemlju zgrade Općine Stara Gradiška

Related Post

OPĆINA STARA GRADIŠKA

Autor - 05/12/2012 0
Za 2012.godinu prije svega treba reći da ju obilježava opća kriza i nedostatak financijskih sredstava. Osjetilo se to i u…