DAN OPĆINE STARO PETROVO SELO: Brojne manifestacije i druženje uz pečenog vola

2339 0

STARO PETROVO SELO – Cijeli dan družili su se i slavili Dan općine Petrovoselci i njihovi gosti. Brojni sadržaji počeli su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i žrtvama Drugog svjetskog rata, te spomen bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Stjepanu Radiću. Odali su time počast i prisjetili se svih u povijesti zaslužnih za slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.

Dan općine obilježile su svečanim postrojavanjem vatrogasne postrojbe Vatrogasne zajednice Staro Petrovo Selo, a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.

Mještani i sudionici obilježavanja Dana općine mogli su razgledati izložbu „Od motike do kombajna“ koju su pripremili članovi Poljoprivredne udruge Staro Petrovo Selo, a diviti se ljepoti konja na konjogojskoj izložbi koju je organizirala udruga „Slavonac“, koja je i ove godine za uzgajivače konja organizirala ocjenjivanje njihovih ljubimaca.

Družilo se uz pečenog vola i uživalo u programu koji su pripremili mališani iz Dječjeg vrtića „Vjeverica i Društvo „Naša djeca“ Staro Petrovo Selo.

Općina Staro Petrovo Selo i ove je godine dodijelila javna priznanja za 2017. godinu. Na središnjoj svečanosti uručio ih je načelnik Željko Kočijašević. Plakete su dobili Antun Smičić, Karlko Emanović, Udruga za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“, Goran Križam i župnik Stjepan Bakarić.

Nazočnima, među kojima su bili saborski zastupnik Davor Vlaović, državna tajnica Ružica Vukovac, Mato Brlošić i Antun Vrakić, predsjednici Hrvatske poljoprivredne komore i HPK Brodsko-posavske županije, Antun Pavetić, Zvonimir Kartlik i Ivan Šmit, općinski načelnici iz Oriovca, Dragalića i Nove Kapele, Stribor Valenta i Milan Mateša, načelnik Željko Kočijašević je govorio o postignućima na unapređenju života stanovništva u proteklom periodu i planovima za naredno razdoblje.

Istaknuo je dovršetak projekta kanalizacije faze 1 Staro Petrovo Selo zajedno sa biljnim pročistačem vrijedan 5,5 milijuna kuna, izgradnju pješačkih staza u ulicama Kralja Zvonimira i Frankopanskoj u vrijednosti preko 2 milijuna kuna. Pokrenuta je izgradnja sekundarnog voda vodoopskrbe na području općine ukupne vrijednosti 7 milijuna kuna. Pri kraju je izrada projektne dokumentacije za 40 kilometara kanalizacijskog sustava aglomeracije Okučani-Staro Petrovo Selo. Pokrenute su izmjene i dopune prostornog plana uređenja i prihvaćena strategija razvoja Općine, a zajedno s ostalim jedinicama lokalne samouprave zapadnog dijela Brodsko-posavske županije pokrenut je projekt uvođenja širokopojasnog interneta.

Za potrebe komunalnog pogona nabavljeno je vozilo, a imovinsko-pravni statusi riješeni su za sportske centre nogometnih klubova „Croatia“ Tisovac i „Slavija“ Staro petrovo Selo, ulagano je u daljnje unapređenje vatrogastva, edukaciju i osposobljavanje tima Civilne zaštite, a provodio se i program javnih radova u kojima je radilo 15 djelatnica koje su skrbile za preko 110 starijih osoba.

Kao bitno, načelnik Kočijašević je naveo natječaje koji su po prvi put provedeni za dodjelu financijskih sredstava udrugama.

Nabavljena su i dva kompleta dječjih igrališta za Tisovac i Vrbovu. Normalno je financiran rad dječjeg vrtića i program male škole.

Nastavljeno je uređivanje mjesnih groblja. U Starom Petrovom Selu je postavljen priključak za električnu energiju, u Vrbovi uređen plato, a u Crnogovcima parkiralište. Radilo se na uređenju nerazvrstanih cesta, a preko Fonda za zaštitu okoliša i Doma zdravlja obnovljena je zdravstvena ambulanta.

U proračunu za 2017. godinu osigurana su sredstva za daljnje unapređenje i izgradnju komunalne infrastrukture (vodovod, kanalizacija), izgradnju pješačkih staza u Godinjaku, Starom Petrovom Selu i Vrbovi, uređenje mrtvačnica i infrastrukture na grobljima, popravak nerazvrstanih cesta i poljskih putova, nastavit će se program javnih radova i skrb za stare i nemoćne, sufinancirat će se obnova crkve u Lazama i izgradnja crkve u Tisovcu, te doma u Lazama preko EU fondova i Ministarstva regionalnog razvoja.

-Lokalni izbori su pored nama. Smatram poštenim da ja i moji suradnici stanemo pred građane i položimo račune za ono što smo napravili i ukoliko je to bilo dobro da zatražimo potporu i nastavimo sve ono što smo započeli.

Želimo radi ti na podizanju standarda svih građana. U prvom redu razmišljamo o djeci u vrtiću kojima ćemo omogućiti nove sadržaje, novorođenoj djeci i potporama mladim obiteljima u gradnji i kupnji domova, a školskoj djeci uvjete za kvalitetnije obrazovanje i izvanškolske aktivnosti. Srednjoškolce i studente pomagat ćemo kroz stipendije i sufinanciranje prijevoza. Kao ni do sada nećemo zaboraviti ni umirovljenike.

Najznačajnije nam je pokretanje gospodarstva, OPG-ea i obrta bez čega nema života i budućnosti. Za potporu gospodarstvu u slijedeće četiri godine osigurat ćemo milijun kuna. Otvorit ćemo i ured koji će se baviti EU fondovima i besplatno biti na usluzi građanima i Općini Staro Petrovo Selo.

Do sada smo izgradili značajna dio komunalne infrastrukture, a u narednom mandatu moramo urediti i u funkciju staviti industrijsku zonu i omogućiti poduzetnicima da grade i ulažu u našu općini.

Nastavit ćemo sa radovima na izgradnju komunalne infrastrukture u svim našim naseljima, surađivat s vjerskim zajednicama, provoditi program javnih radova i skrbit o starim i nemoćnim osobama. Brinut ćemo se o svim sferama na području naše općine – zaključio je načelnik Željko Kočijašević.

Načelnik je za dosadašnji rad dobio je potporu svih govornika, od Klare Šćuke i Ivana Šmita do Davora Vlaovića.

Na svečanoj sjednici nastupio je Tamburaški orkestar KUD-a „Tamburica“ pod ravnanjem Ivana Lekića.

U povodu Dana općine održana je zabavna večer u Hrvatskom pučkom domu na kojoj su posjetitelje zabavljati tamburaški sastavi „Satir“ i Najbolji hrvatski tamburaši.

Related Post