DAN OPĆINE I BLAGDAN SV. MIHAELA

795 0

STARA GRADIŠKA, 29. rujan 2012. – Središnji događaj obilježavanja Dana općine i blagdana Sv. Mihaela zaštitnika župe jučer je bila svečana sjednica Općinskog vijeća, a danas su to sveta misa i druženje župljana pred crkvom Sv. Mihaela.

Kod spomenika poginulim braniteljima jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u Domu kulture za djecu je održana predstava Kraljević i prosjak.

 

Uz općinske vijećnike, predstavnike policije, Acu Vidakovića, općinskog načelnika u Okučanima, udruga, roditelja poginulih branitelja na svečanoj sjednici je bilo i izaslanstvo Brodsko-posavske županije koje je predvodio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Vladimir Štefanek.

Svečana sjednica, bila je prigoda da općinski načelnik Velimir Paušić opširno govori o aktivnostima provedenim u posljednjih godinu dana na unapređivanju ukupnog života stanovništva, te planovima za naredni period.

 

– Činjenica je da živimo u zanimljivim vremenima. Sa svih strana nas iz medija obasipaju i podsjećaju da je kriza, da nema financijskih sredstava, da treba štedjeti, smanjivati troškove poslovanja pod cijenu radnih mjesta. Nama i našim građanima to nije ništa strano jer mi smo i naviknuti živjeti skromno i u okviru svojih mogućnosti.

S ponosom mogu reći da je naš Općinski proračun stabilan te da se puni prema predviđenoj dinamici. Iako je smanjen za sve one donacije koje smo naučili dobivati za različite namjene, sve preuzete obveze uredno i na vrijeme ispunjavamo.

 

Često mogu čuti i različite prigovore da previše racionalno trošimo financijska sredstava koje uprihodujemo. Međutim, smatram da je to jedini ispravni način jer to je novac naših građana koji su nam oni dali da s njime gospodarimo – kazao je uvodno, obraćajući se nazočnima, općinski načelnik Velimirt Paušić.

 

– Ova Općina oduvijek je bila osjetljiva prema svojim sugrađanima. Dok su druge jedince lokalne samouprave prikupljali sredstva kroz različite naknade za priključenje na komunalne građevine mi smo davali potpore za priključenje da bi ih što više ljudi koristilo.

Komunalna naknada koja je uvedena prije desetak godina i koja se sada planira ukinuti i zamijeniti porezom na imovinu nije povećavana od uvođenja.

Ovim putem zahvaljujem se svim našim mještanima koji su svoje obveze izvršavali na vrijeme – dodao je načelnik.

 

Iako je po ulaganjima u komunalnu infrastrukturu ova godina bila puno skromnija od prošlih dosta pažnje usmjereno je na ostvarenje drugih ciljeva i projekata, te pripremana i planiramo različita dokumentaciju za kandidiranje u fondove EU.

Najznačajniji projekt je obnova sjevernih kurtina tvrđave Stara Gradiška, kao zaštićenog spomenika kulture, koji se planira zajedno s Ministarstvom kulture.

– U tijeku je proces javne nabave za izradu glavnog projekta obnove te bi smo prema planiranim rokovima građevinsku dozvolu trebali imati na proljeće 2013 godine. Vrijednost projekta obnove će iznositi oko 30 milijuna kuna te smo svjesni da bez fondova europske unije to neće nikad biti obnovljeno. U obnovljenim kurtinama svoje mjesto bi trebali naći knjižnica i čitaonica, svečana vijećnica, galerijsko muzejski prostor, suvenirnica i restoran.

 

Izuzetno mi je drago što smo u projekt revitalizacije prostora tvrđave uspjeli nagovoriti i uključiti i spomen područje Jasenovac tako da oni paralelno s nama rade projekt obnove kule. Iduće godine planiramo krenuti i sa izradom dokumentacije obnove bivše kaznionice. Ukoliko bismo u dogledno vrijeme uspjeli završiti ove projekte Stara Gradiška, ne samo da bi promijenila svoj izgled, nego bi mogla postati i značajno turističko odredište – kazao je Paušić.

 

Još jedne značajne investicije izgradnja elektrane na bio masu koju planira graditi tvrtka Sava. Općina se posvetila rješavanju problema izgradnje kanalizacije i opskrbe pitkom vodom. Javne radove koji se organiziraju zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, načelnik smatra veoma bitnim za nezaposlene.

 

-Tijekom zime naši poljoprivrednici stočari bili su zahvaćeni, slobodno mogu reći elementarnom nepogodom. Naime kod većine stočnog fonda naših poljoprivrednih gospodarstava bila je pronađena Enzootska leukoza goveda. Općina se zajedno sa dr. Mariom Bokulićem veterinarom na našem području, uključila maksimalno u rješavanje ovoga problema. Unatoč tome preko 120 grla je odvezeno sa naših gospodarstava. Općinsko vijeće je odlučilo da svim gospodarstvima koji nabavljaju nove krave isplati financijsku potporu od 1000 kuna po grlu kako bi se obnovio stočni fond- kazao je načelnik Paupšić i izrazio zadovoljstvo što je u proteklom periodu općina većinu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na svom području predala u ruke poljoprivrednicima.

Na području općine tvrtka Lactecco se bavi ulaganjem u poljoprivrednu proizvodnju. U stranom je vlasništvu i sa svojim projektom izgradnje farme mliječnih krava prošla je na IPARD natječaju te čeka odobrenje kreditnih sredstava od strane HBOR-a. Ukoliko sve bude po planu izgradnja farme od 150 muznih krava bi započela na proljeće iduće godine te bi se zaposlilo još radnika. – Ovim putem želim i danas upozoriti na jedan veliki problem koji se ne rješava od povratka a to je pitanje stambenog zbrinjavanja na području naselja Stara Gradiška. Iako je Ministarstvo ove godine krenulo u izradu projektne dokumentacije za obnovu tri zgrade na Cvjetnom trgu, a ishođena je i lokacijska dozvola, i dio zgrada etažiran i stekli su se svi uvjeti za darovanje stanova, a osigurana sredstva za priključenje zgrada na novi sustav odvodnje činjenica je da već godinu dana nije dana niti jedna suglasnost na stambeno zbrinjavanje. Isto tako činjenica je da je veliki broj stanova prazan iako je nekome dodijeljen.

 

Tijekom zime imali smo niz intervencija zbog pucanja cijevi radi smrzavanja, mada to nije stvar Općine nismo mogli dopustiti da imovina propada te da naši sugrađani trpe zbog nebrige vlasnika. Pitam se hoće li uvođenjem najavljivanog poreza na imovinu država plaćati porez i za svoju imovinu.

 

Problem stanova, stanara i vlasništva se pod hitno mora početi rješavati. Mi i svi korisnici stanova za to imamo i volju i želju. Međutim, država odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja izgleda još ne zna što bi. Ukoliko se u kratkom roku nešto ne poduzme po ovome pitanju pozvati ću korisnike stanova da poduzmemo ako treba i određene radikalne akcije – kazao je načelnik Velimir Paušić o jednom od većih problema.

 

Od izgradnje novog mosta preko Save, te brze ceste St. Gradiška – Okučani slijedeće godine načelnik očekuje brojne pozitivne ali i negativne efekte za starogradiški kraj. Siguran je da će ovdje biti i dosta radnih mjesta za domaće stanovništvo i naglasio nužnost da se iz ovih projekata izvuče maksimalna korist.

 

– Na kraju zahvaljujem se svim vodstvima udruga civilnog društva koje djeluju na području naše općine i njihovim članovima na suradnji, te ih pozivam da učine sve kako bi svoje djelovanje mogli uspješno prezentirati kako u općini Stara Gradiška tako i izvan nje.

 

Veliko hvala općinskim vijećnicima, djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela i članovima Vijeća mjesnih odbora, koji su mi davali punu podršku i poticali me da ustrajem na ostvarenju programa i projekata, a sve na dobrobit i razvitak općine Stara Gradiška – zaključio je izlaganje načelnik Velimir Paušić.

 

 

Related Post

OPĆINA STARA GRADIŠKA

Autor - 08/07/2014 0
STARA GRADIŠKA, 8. srpnja 2014. – Nakon obnove novim sjajem zabljesnula je općinska zgrada u Staroj Gradiški. Tijekom 2013. godine…