DAN OPĆINE NOVA KAPELA

1689 0

Unatoč krizi uz potporu Županije nastavljeni svi projekti

Voda potekla cjevovodom kroz Batrinu Novu Kapelu i Bili Brig

NOVA KAPELA, 11. kolovoza 2010. – Najznačajniji događaj vezan za obilježavanje Dana općine Nova Kapela i blagdan Sv. Klare je voda u magistralnom cjevovodu Batrina-Nova Kapela–Bili Brig. Zadovoljno je

 to kazao općinski načlenik Josip Benić na svečanoj sjednici općinskoga Vijeća ističući da je voda ključ opstanka novokapelačkog kraja i dodajući da se projekt vodoopskrbe cijele općine uspješno realizira.

 

Vodovod i kanalizacija

Nedavno su u Batrini započeli radovi na izgradnji, kako je kazao, posavskog vodovoda, Štivica–Komarnica-Magić Mala- Batrina, napravljeni su projekti za sjeverni dio općine i kada se svi završe 70 do 80 posto općine Nova Kapela biti će pokriveno vodovodnom mrežom, a ostati će Stara Kapela, Srednji i Gornji Lipovac.

– Do sada je puno novca utrošeno u izgradnju vodovoda. Sve je to novac naših građana i zato ćemo s minimalnom cijenom priključka nastojati da se na vodovod priključi što više domaćinstava – kazao je načelnik Josip Benić, dodajući da je izgledan novi veliki projekt, također izuzetno značajan za stanovništrvo cijele općine, a to je izgradnja kanalizacije za koju će hrvatska Vlada platiti izradu projektne dokumentacije.

 

Hrvatski dom, obnova ambulante, osnivanje knjižnice i Turističke zajednice

Iz načelnikovog prigodnog izlaganja o rezultatima napora koji se ulažu u poboljšanje ukupnog života stanovništva na području općine treba izdvojiti izjavu da je općina, unatoč krizi, uspjela u prošloj i ovoj godini, uz pomoć Brodsko-posavske župnije, nastaviti sve započete projekte. Privedena je kraju adaptacija Hrvatskog doma u Novoj Kapeli, pripremljena je katastarska izmjera u katastarskim općinama Batrina i Nova Kapela, koja je veoma značana za rješavanje imovinskog pravnih odnosa, promet nekretnina i gospodarska ulaganja. Obavljen je velik posao i pripremljeni su natječaji za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, dobivena je suglasnost za osnivanje Turističke zajednice, koja će imati što prezentirati jer turistilčki potencijali općine nisu mali, od Stare Kapele i Pavlovaca do Radinja. Općina Nova Kapela i dalje podržava rad udruga i klubova. Za njihov rad iz proračuna izvaja novac i ima dobru suradnju. Načelnik je zahvalio svima koji su pomogli da se općinski projekti realiziraju.

 

Obnova osnovne škole

Dobre vijesti za stanovnike novokapelačke općine čule su se od zamjenice župana Ružice Vidaković. Osim dovršetka Hrvatskog doma u Novoj Kapeli, tu su iz decentraliziranih sredstava obnovljene ambulanta i ljekarna, Ministarstvo kulture izdvojiti će sredstva za knjižnicu, adaptirati će se i dograditi OŠ „Antun Mihanović“, nastaviti će se graditi vodovod, a graditi će se kanalizacija. – Veseli što su, unatoč krizi, nastavljeni svi započeti projekti. Nisu stali, a ni financijski zakinuti. Županija će, kao i do sada, u okviru svojim mogućnosti, zajedno s vama ulagati napore da se vaši projekti realiziraju – kazala je dožupanica Ružica Vidaković.

 

Zahvala poginulim braniteljima

Svečana sjednica općinskoga Vijeća održana je pod predsjedanjem Damira Ocvireka, a u nazočnosti zamjenice župana Ružice Vidaković, općinskog načelnika u Okučanima Ace Vidakovića, predsjednika općinskog Vijeća Gornji Bogićevci Senada Hibića, roditelja poginulih branitelja, predstavnika tvrtki, udruga i društava. U župnoj crkvi služena je sveta misa, na kojoj velečasni Đuro Cvitić nije propustio istaći da je na mjesnom groblju završena obnova kapelice Svih Svetih. Nisu zaboravljeni poginuli branitelji. Ispred spomenika izgrađenom u njihovu čast i slavu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Brodsko-posavske županije, Općine Nova Kapela, udruga i roditelja poginulih branitelja. Nizom prigodnih događanja nastavlja se obilježavanje Dana općine Nova Kapela i njezine zaštitnice Svete Klare. I ove godine sigurno će velik broj ljudi tradicionalno doći na robni i stočni sajam i uživati u atraktivnim sadržajima koje je u središtu Nove Kapele pripremila Udruga „Sveta Klara“.

   

Related Post

BATRINA

Autor - 09/04/2012 0
BATRINA, 9. travnj 2012. – Aktivni tijekom cijele godine, pa i u korizmi, članovi batrinske udruge sv. Antuna Padovanskog Uskrs…