NOVA KAPELA: Duhovna obnova članova Udruge sve Vinka Paulskog

1362 0

Autor Višnja Mikić

NOVA KAPELA – Udruga sv. Vinka Paulskog je međunarodna, katolička, karitativna i volonterska udruga laika koja djeluje širom svijeta. Njezino osnivanje vezano je uz osobu pariškog studenta blaženog Frederika Ozanama.On je uočio da u Parizu ima mnogo starijih ljudi i žena koji žive bijedno zbog starosti, bolesti i siromaštva. Surađujući sa sestrom Rosalie Rendu, članicom Kćeri kršćanske ljubavi, godine 1833. okupio je svoje kolege studente sa željom zajednički naći neko rješenje i pomoći potrebnima. Tako je nastala zajednica dragovoljaca, koja se poslije prozvala Udruga svetog Vinka Paulskog.

U Hrvatskoj je prva udruga osnovana 1858. u Zagrebu, pod pokroviteljstvom i odobrenjem kardinala Jurja Haulika. Djelovala je neprekidno do završetka Drugog svjetskog rata, a njezin rad je obnovljen 1992. osnivanjem Konferencije svetog Sebastijana u Rijeci. Danas udruga djeluje u četrdeset konferencija diljem Hrvatske. Temelj djelovanja je duhovnost  sv Vinka Paulskog i bl Frederika Ozanama.

Među ostalim, pruža duhovnu i materijalnu pomoć svima kojima je ona potrebna, osobito starima, bolesnima i osobama s posebnim potrebama, bez obzira na vjeru, rasu, naciju, ideologiju, podrijetlo i društveni stalež, istodobno poštujući dostojanstvo svake osobe i štiteći njezin duhovni integritet. Osobito skrbi o beskućnicima, ovisnicima svih vrsta, manjinama,  obiteljima s brojnom djecom, samohranim roditeljima, ženama i djeci žrtvama nasilja, djeci i mladima bez roditelja koji se nalaze u domovima za nezbrinutu djecu, djeci i mladima s mentalnim poteškoćama, djeci s posebnim potrebama i mladima. Brine o stipendiranju i školovanja djece i mladih koji dolaze iz obitelji ugrožene egzistencije, pruža poduku i pomoć u učenju, nastoji otkriti, ublažiti i otkloniti uzroke patnji,
pruža humanitarnu pomoć, zauzima se za zaštitu nerođenog života i sl.

Novokapelačka konferencija Preslavnog Imena Marijina pri Udruzi Sveti Vinko Paulski bila je u subotu, 25.ožujka domaćin cjelodnevne duhovne obnove na koju su došli i gosti iz konefercija Jastrebarsko, Gornje Vrapče i Zagreb.

Sve je naprije pozdravila predsjednica konferencije iz Nove Kapele, Ivana Dujić, a zatim nacionalni predsjednik udruge Sveti Vinko Paulski, Igor Pranić. Duhovnoj obnovi bila jenazočna i predsjednica Područnog vijeća konferencija, Ruža Tomić te č.s. Margareta iz Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice, koja djeluje u Domu za starije i nemoćne „Sveti Vinko“ u Novoj Kapeli.

Potom je nazočne pozdravio vlč Robert Kupčak, duhovnik novokapelačke konferencije Preslavnog Imena Marijina, koji je pripremio predavanje na temu „Vjera bez djela – mrtva je!“ (Jak 2,26)

Među ostalim je naglasio kako je Udruga sv Vinka upravo ta kojoj trebaju trajno odzvanjati Jakovljeve riječi „Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru!“, jer vjera i djela su dvije stvarnosti kršćanskog vjerničkog života koje se trajno moraju prožimati. Članovi udruge trebaju pomagati poslanjem i snagom Isusove Božanske riječi, to je kršćanski karitas na djelu, kršćanska Isusova ljubav na djelu. Veoma je važan odnos članova udruge prema Bogu, izvoru svega što jesmo. Naglasio je važnost pozornog slušanja i upijanja Božje Riječi, snagu sakramenata i molitve. Uz odnos prema Bogu, važan je odnos prema bližnjima. Upitao je nazočne kako pristupaju braći i sestrama u udruzi, doživljavaju li ih u srcu takvima? Jesu li u udrugu doista došli kako bi ss kršćanski davali i razdavali za čovjeka u potrebi? Čine li djela kršćanske, Isusove ljubavi bez računice, bez uspoređivanja, čine li više od rugih. Pozadina pitanja, rekao je Kupčak, su želja i napor da Isusova ljubav bude vidjiva u djelovanju članova udruge sv Vinko. Potaknuo je nazočne da u svakom trenutku svog kršćanskog života budu svjesni dara vjere iz koje nastoje činiti sva dobra djela i da tako ne dopuste da išta zatamni ljepotu i nebesku vrijednost svega dobra, što ga milošću i pomoću Božjom čine u okviru udruge ili izvan nje.

Sudionici obnove zaputili su se nakon predavanja u župnu crkvu Blažene Djevice Marije, gdje su, poslije zajedničke krunice, bili nazočni svetoj misi koju je slavio duhovnik novokapelačke konferencije, vlč Robert Kupčak.

U poslijepodnevnom dijelu programa slijedili su pobožnost Križnog puta, i sastanak Područnog vijeća konferencija.

Related Post