Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju – IZLOŽBA „Kad bi drveće hodalo“

1160 0

22.ožujka 2017. godine u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci, Jasminka Klarić, i pročelnica JUO-a Općine Gornji Bogićevci, Mara Klarić, nazočile su otvaranju IZLOŽBE „Kad bi drveće hodalo“ – OSTAVŠTINA GRIGORA VITEZA u Hrvatskom školskom muzeju.

Kći pjesnika Grigora Viteza, gospođa Olga Vitez – Babić, ponosna vlasnica vrijednih rukopisa, djela, osobnih stvari svoga oca… sve je poklonila i predala na čuvanje Hrvatskom školskom muzeju. Otvaranju izložbe nazočni su bili brojni gosti i uzvanici, sam program započeo je prekrasnim Vitezovim stihovima i prikazima koje su interpretirali učenici nižih razreda OŠ „Grigor Vitez“ iz Zagreba.

Potom je ravnateljica Muzeja, gospođa Branka Manin pozdravila sve nazočne i zahvalila se svima na pomoći oko postavke same izložbe te gostima na dolasku. Voditeljica arhiva gđa. Sonja Gaćina Škalamera izložbu je priredila, obradila i svima prezentirala te je dodala kako je izložba postavljena i obrađena i u elektroničkom obliku.

Među gostima bila su brojna poznata lica iz književnog i glumačkog svijeta, a sve nazočne pozdravila je i književnica Sanja Pilić koja je ove godine dobitnica Nagrade „Grigor Vitez“ za svoj novi roman „Pošalji mi poruku“.

Na samom kraju sve je pozdravila i svima se zahvalila i kći Grigora Viteza, gospođa Olga Vitez – Babić te iskazala veliko zadovoljstvo i sreću što je ostavština njenog oca našla svoj novi dom u kojem će zauvijek ostati. Izložba je prekrasna i nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa svi Vi koji imate želju, volju i pruži Vam se mogućnost, svakako ju posjetite zajedno sa svojom djecom, jer ćete vidjeti i saznati puno toga o životu i radu Grigora Viteza.

Izložba je otvorena do 31. kolovoza 2017. godine i još jednom veliko hvala pjesniku našega kraja, Grigoru Vitezu i kćerki, gospođi Olgi Vitez – Babić koji su nam sve to vrijedno ostavili i darovali budućim naraštajima. Hvala i knjižničaru OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, gospodinu Jerku Barišiću na ovim prekrasnim fotografijama.

(Jasminka Klarić, voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci)

Related Post