Uvodna konferencija projekta “ONE WORLD,ONE LOVE, ONE COMMUNITY ”

478 0

NOVA GRADIŠKA, 30.11.2018. – Danas je u Hotelu kralj Tomislav Nova Gradiška održana uvodna konferencija projekta “ONE WORLD,ONE LOVE, ONE COMMUNITY ”.
Na konferenciji su prisustvovali predstavnici Grada Nova Gradiška, partnerskih organizacija Udruge slijepih Nova Gradiška, Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruge (na)gluhih osoba Videatur, Kuglačkog kluba „Obrtnik-bam“ Nova Gradiška , Stolnoteniskog kluba „Strmac“ Nova Gradiška, Osnovne škole Ljudevita Gaja, organizacija civilnog društva, te medijskih kuća.
Okupljene je uvodno pozdravio tajnik Športske udruge gluhih Nova Gradiška Josip Bošnjak, nakon čega je prezentaciju projekta održala voditeljica projekta Ivana Riđanec.
Podsjetimo,
Športska udruga gluhih Nova Gradiška, u suradnji s partnerima, pokrenula je projekt „ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY“ s ciljem uključivanja osoba s invaliditetom (OSI) u sportske aktivnosti i njihove dublje integracije u društvo. Projekt je financiran u okviru programa OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Financirat će se iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.497.955,00 kn, od čega je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.273.261,75 kn bespovratnih sredstava, a trajat će 36 mjeseci.
Partneri u provedbi projekta su: Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga (na)gluhih osoba Videatur, Udruga slijepih Nova Gradiška, Kuglački klub „Obrtnik-bam“ Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola, Stolnoteniski klub „Strmac“ Nova Gradiška te Osnovna škola Ljudevita Gaja.


U 36 mjeseci, koliko provedba projekta traje, poticat će se uključivanje 30 osoba s invaliditetom (OSI) i 20 djece s teškoćama u razvoja u sportske i rekreativne aktivnosti. Osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju jednako kao i ostatak populacije imaju potrebu za bavljenjem trajnom i primjerenom tjelesnom aktivnošću, neovisno o ograničenjima uzrokovanim
invaliditetom. Uključivanje OSI u sportske i rekreativne aktivnosti od iznimne je važnosti za njihovu bolju integraciju u širu društvenu zajednicu.
Jedan od problema s kojim se suvremeno društvo susreće jest marginalizacija osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju. Isključenost iz sportskih aktivnosti, ali i kulturnog i društvenog života, nerijetko dovodi do manjka samopouzdanja i osjećaja nemoći kod OSI, kao i kod uže obitelji s kojom žive. Aktivnosti projekta usmjerene su na povećanje uključenosti OSI u život lokalne zajednice, a obuhvaćaju 30 OSI i 20 djece s teškoćama u razvoju s područja Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Razvit će se modularni pristup provođenju aktivnosti koje će uključivati sportsku rekreaciju, stjecanje transverzalnih i društvenih vještina kroz sport, sportske kampove te sudjelovanje u redovitim programima sportskih i rekreativnih aktivnosti.
Aktivnosti projekta uključuju organizaciju škole plivanja, planinarskih aktivnosti, aktivnosti jedrenja, aerobika, biciklizma te kuglačkih aktivnosti.
Cilj projekta „ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY“ je jačanje uključenosti u sportske aktivnosti za 20 djece s teškoćama u razvoju i 30 OSI. Na taj način smanjuje se opća socijalna, kulturna i sportska isključenost navedene marginalizirane skupine ljudi.
Športska udruga gluhih Nova Gradiška iznimno je ponosna što će provođenjem ovog projekta doprinijeti poboljšanju kvalitete života OSI i djece s teškoćama u razvoju na području zapadne Slavonije. Nadamo se da će provedba aktivnosti projekta probuditi svijest o diskriminaciji koja postoji u društvu i o važnosti uključivanja OSI u sportske aktivnosti i društveni život.

 

Related Post

Izbori u HDZ-u

Autor - 26/04/2012 0
Od 281 pozvanih s pravom glasa, pozivu se odazvalo 273 izaslanika s primarnim ciljem izbora vodstva brodsko-posavskog HDZ-a te izaslanika…