DAN OPĆINE REŠETARI

873 0

REŠETARI, 3. svibnja 2014. – Iako skromnije nego prijašnjih godina i ove je Dan općine Rešetari obilježen dostojanstveno, a uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća organizirano je više prigodnih sadržaja i manifestacija.

 

Počast poginulim braniteljima

Središnja svečanost obilježavanja Dana općine počela je odavanjem počasti braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. S područja općine život je za slobodnu i neovisnu Hrvatsku dalo 28 branitelja, a 76 ih je ranjeno. O njihovoj žrtvi za domovinu emocionalno je govorio velečasni Luka Slobođanac koji je predvodio molitvu. Kod spomen obilježja poginulim braniteljima vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, općine i županije, te gosti koji su došli uveličati Dan općine.

 

Projekti koji život znače

Svečana sjednica Općinskoga vijeća održana je u vatrogasnom domu, a otvorio ju je, u odsutnosti predsjednika, zamjenik Branko Babić.

– Na prvom mjestu nam je čovjek i ostanak ljudi na ovim prostorima, a nama je dužnost da općinu razvijemo i sačuvamo za buduće generacije – rekao je Babić i pozvao sve vijećnike i mještane na zajednički rad za boljitak općine Rešetari.

 

Općinski načelnik Zlatko Aga govorio je o realiziranim projektima, te projektima koji su u realizaciji i koji se planiraju. Izdvojimo dva projekta veoma značajna za život stanovništva u svim naseljima u općini. Izgradnja vodovoda i opskrba vodom su pri kraju, a kada se u cijelosti završi kanalizacija općina Rešetari, s pročistačem otpadnih voda, koji je zajednički projekt s Gradom Nova Gradiška i Općinom Cernik, biti će među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja će riješiti najznačajnije objekte komunalne infrastrukture. Posebno ćemo donijeti govore zamjenika predsjednika općinskog Vijeća i načelnika u kojima će biti riječi i o planovima za naredno razdoblje.

 

Zajedništvom u bolju budućnost

Na svečanoj sjednici bili su nazočni i brojni gosti. Bili su tu Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana, Darinko Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba i predsjednik HSLS-a, Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma, Petar Hategan, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar sa suradnicima, Ružica Vukovac, načelnica općine Velika Kopanica, europarlamentarka Sanja Petrović-Jakovina i Jadranka Kosor, nezavisna saborska zastupnica. Uz čestitke na postignućima koje Općina Rešetari bilježi posljednjih godina, zajedništvo koje treba Hrvatskoj u rješavanju ponajprije gospodarskih problema i zapošljavanja, te odnosa prema EU, bilo je zajednički nazivnik u njihovim govorima. Nazočan je bio i prvi općinski načelnik Alojz Kovačević.

 

Općinska priznanja

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda da se pojedincima i institucijama zaslužnim za doprinos u razvoju i promociji općine Rešetari dodijele godišnja općinska priznanja.

 

Plakete su dobili Branko Vukšić, predsjednik KUD-a Drežnik, osnovne škole „Vladimir Nazor“ Adžamovci i „Ante Starčevića“ Rešetari. Grab općine, najviše općinsko priznanje, dodijeljen je Ljerki Toth-Naumovoj iz Skopja i velečasnom Luki Slobođancu, župniku župe Rešetari.

 

Zahvalnicu za potporu aktivnostima KLD-a Rešetari na povezivanju Hrvata u dijaspori s matičnom zemljom Jadranki Kosor uručio je predsjednik društva Ivan De Villa.

 

Na svečanoj sjednici nastupila je Hrvatska pjevačka skupine „Slavča“ iz Nove Gradiške i mlada solistica Dajana Blažević.

Related Post

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Autor - 08/03/2013 0
REŠETARI, 8. ožujak 2013. – Članovi općinskog ogranka HSLS-a danas su u Rešetarima i Adžamovcima, te u uredima državne uprave…