DAN OPĆINE VRBJE – PROJEKTI KOJI ŽIVOT ZNAČE

1130 0

VRBJE, 16. kolovoza 2010. – Događanjima u Vrbju i Sičicama završena su brojna događanja i manifestacije upriličene ove godine u povodu Dana općine Vrbje. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima, a velečasni Željko Volarić predvodio je misno slavlje, koje se svake godine na blagdan Sv. Roka tradicionalno

 organizira na ulazu u Ulicu Sv. Roka, zaštitnika općine. Svečano je bilo u Sičicama gdje su zamjenik župana Davor Vlaović, općinski načelnik Igor Jurišić i predsjednik Mjesnog odbora Sičice Ivan Švaić prigodno u promet pustili obnovljenu cestu Sičice – Ljupina.

 

SVEČANA SJEDNICA

Pod predsjedanjem Antuna Strinavića održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Pozdravio je članove vijeća i ostale nazočne na sjednici među kojima su bili i načelnici općina Gornji Bogićevci, Dragalić i Rešetari: Pavo Klarić, Zvonimir Karlik i Zlatko Aga. Kasnije im se priključio Željko Kočijašević, načelnik općine Staro Petrovo Selo. O aktivnostima općine govorio je načelnik Igor Jurišić, a zamjenik Župana Davor Vlaović pohvalio je rad Općinskoga vijeća i načelnika zbog nastojanja da se, uz nove, nastave sve ranije započete aktivnosti i ulažu napori za poboljšanje života stanovništva.

– Prošlo je godina dana od Dana općine 2009. godine kada smo na ovom istom mjestu na svečanoj sjednici upoznali prisutne o našim planovima. Moram konstatirati da smo 90 posto planova i započetih radova do sada završili ili završavamo. Očekivanja smo prilagodili našim mogućnostima i sukladno tome ulazimo u projekte koje možemo pratiti svojim sredstvima da ne bismo na kraju imali problema s funkcioniranjem Općine i općinske uprave. Lista prioriteta u općini Vrbje bila je i biti će usaglašena sa teškim stanjem i ovom recesijskom vremenom, a sve u funkciji kvalitetno odrađenih poslova na zadovoljstvo svih naših građana, kazao je načelnik Igor Jurišić i nabrojio aktivnoati koje je organizirao zajedno s zamjenikom Mladenom Konjevićem i članovima Vijeća. Opskrba vodom, izgradnja kanalizacije, asfaltiranje ceste Dolina-Mačkovac uređenje poljskih putova, uvođenje ekološke rasvjete, sanacija deponije komunalnog otpada završetak radova na obnovi doma u Vrbju su prioriteti ove općinske vlasti.  

 

VODOVOD

Izgrađena je prva faza vodoopskrbe za naselja Bodovaljci, Vrbje i Sičice. Trenutno se radi na drugoj fazi i izgradnji cjevovoda Orubica-Dolina, koji je kandidiran u Ministarstvu regionalnog razvoja kroz program EIB 2 u iznosu od 2. 970.000 kuna. Sve je spremno za realizaciju ovoga projekta koji će biti veliki korak za općinu Vrbje posebno za posavski dio općine, u kojem stanovništvo ima velikih poteškoća u opskrbi pitkom vodom, pogotovo u ljetnim mjesecima. Projektiranje vodovoda Mačkovac-Savski Bok-Visoka Greda nastavak je ovog projekta. Procjenjena vrijednost radova iznosi 380.000 kuna.

 

 

CESTE 

Nakon otvorenja ceste Ljupina-Sičice u dužini od 2.250 metara i radova vrijednih 900.000 kuna izuzetno smo zadovoljni jer je ova prometnica žila kucavica koja Vrbje spaja s Novom Gradiškom. Zato hvala Županiji brodsko-posavskoji i Županijskoj upravi za ceste. Ostaje nam još jedan prometni problem a to je lokalna cesta koja spaja Mačkovac i Dolinu. Tom cestom svakodnevno prometuju i autobusi APP-a, pogranična policija i mljekari koji preuzimaju mlijeko od naših poljoprivrednika. Ostalo je još 1.680 metara za asfaltiraltiranje.

 

KANALIZACIJA

Za područje općine Vrbje je izrađeno idejno rješene za izgradnju kanalizacijske mreže sredstvima Hrvatskih voda. Predviđeno je da se za naselja Bodovaljci, Vrbje i Sičice izgradi mreže za vodoodvodnju i jedan kolektor, a za ostala naselja bi se, zbog međusobne udaljenosti, za svako zasebno gradila mreža. Idejni projekat je izrađen za maselja Bodovaljci, Vrbje i Sičice i predan za izdavanje lokacijske dozvole. Očekujemo izradu glavnog projekta, odnosno njegovu potvrdu do kraja 2010. godine.

 

KOMUNALNI OTPAD

Projekat koji je bio vrhu prioriteta u ovome sazivu općinske vlasti je sanacija deponije komunalnog otpada „Duge kuće“ u Vrbju. Radovi su u tijeku i do kraja ove godine će biti završeni. Postavljanje ekološke javne rasvjete odvija se po ugovoru općine Vrbje s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po kome općina sudjeluje u sufinanciranju 44 posto ukupne vrijednosti projekta koji iznosi 670 tisuća kuna. Projekat obuhvaća radove na modernizaciji javne rasvjete u naseljima Bodovaljci, Vrbje i Sičice. Početkom 2010. godine potpisan je dodatak ugovora kojim se rok završetka projekta produžuje na 2010. godinu, te izvođenje radova u Dolini, koji su do danas završeni.

 

 

OBNOVA DOMA U VRBJU, ŠKOLE U BODOVALJC IMA

– S Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potpisan je ugovor o sufinanciranju obnove Pučkog doma u Vrbju u iznosu od 200.000 kuna. Nakon što je postavljeno grijanje, vodovodne instalacije za kuhinju, koja je takođe nabavljena, te pojačana je snaga električne energije. Oko 90 posto odobrenih sredstava je utrošeno u 2009. godini. U 2010. godini iz vlastiti sredstava nastavljeno je uređenje doma. Između ostalog obnovljena i opremljena je i ova prostorija gdje se trenutno nalazimo. Rekonstruirano je stepenište koje poboljšava pristup budućoj vijećnici, postavljene su keramičke pločice u velikoj sali obnovljena je i kompletna vanjska fasada doma i ostalo.

 

Uz sufinanciranje Ministarstva za regionalni razvoj raspisali smo natječaj za obnovu društvenog doma u Sičicama. Osnovni nam je problem što na području općine, osim domova u Vrbju i Sičicama, imamo još dva društvena doma u izuzetno lošem stanju koji isto tako čekaju obnovu. Obnova škole u Bodovaljcima je na ljestvici prioriteta. Mogućnosti nam nisu dozvoljavale ozbiljnija ulaganja u 2009. godini ali uz pomoć Županije izmijenjeni su podovi, izmjeni prozora i fasada. Stara je otpadala i ugrožavala sigurnost djece. Udruga specijalne policije „Zebre“ i njeni članovi obili staru fasadu s cijele škole. Zahvaljujem im se na ovoj radnoj akciji- kazao je, uz ostalo, općinski načlenik Igor Jurišić. Opširno je govorio o uređenju poljskih putova, problemima koje je izazvala ovogodišnja poplava, provedenim izborima za Vijeća Mjesnih odbora i dobroj suradnji, te podršci koju općina pruža udrugama i društvima, te raznim manifestacijama.

 

OPRAVDATI POVJERENJE BIRAČA

– Sve te aktivnosti su moj imperativ kao načelnika, moga zamjenika i vas članova vijeća. Nadam se da ćemo suradnjom i zalaganjem opravdati očekivanja koja su pred nas postavili naši glasači i mještani naših naselja. Kao što se danas vidi nastojimo djelovati ravnomjerno u svim mjestima, osluškivati potrebe i želje mjesnih odbora i sve to uokviriti u naš skromni proračun. Baš zato što smo ograničeni našim proračunom, a područje smo od posebne državne skrbi, želimo zadržati naše mlade i osigurati im egzistenciju Zahvaljujem se i vodstvu Brodsko posavske županije, županu i njegovim zamjenicima na izuzetnoj suradnji i zato što su prepoznali naše dobre namjere. Isto tako zahvaljujem se u ime općine našoj Vladi i ministarstvima koja podržavaju naše projekte. Zahvaljujem se Hrvatskim vodama, kolegama načelnicima koji su mi pomogli u mojim prvim koracima i svim ostalima koji su doprinjeli razvoju Općine Vrbje – zaključio je svoje izlaganje načelnik Igor Jurišić.

 

PODRŠKA ŽUPANIJE

– Brodsko-posavska županija skrbi o svih 26 općina i dva grada, a posebno o općinama kao što je Vrbje koje imaju mali proračun. Svjesni smo da takvim sredinama treba pomoći da osiguraju jednako kvalitetne uvjete za život. Iz izvještaja načlenika je vidljivio da je niz projekta pokrenuto, neki su kandidirani, a za neke je dokumentacije u izradi. To znači da je ovo općinsko Vijeće i vodstvo nastavilo onaj slijed koji su prethodni vijećnici i načelnik radili, ali i nove aktivnosti predložili. Mi kao Županija smo dobar dio tih aktivnosti prepoznali kao kvalitetne i sukladno sa svojim mogućnostima financijski pomogli. Danas smo otvorili obnovljenu cestu Ljupina-Sičice u koju je Županijska uprava za ceste investirala oko 900.000 kuna jer nam je želja da općina Vrbje ima kvlitetnu poveznicu sa Novom Gradiškom i zapadnim dijelom Županije, a isto tako i da imamo sigurnost za putnike i žitelje.

Naš je prioritet riješiti vodoopskrbu cijelog zapadnog dijela Županije od Nove Kapele do Okučana. Po tom se projekt ovdje radi lokalana mreža i ovih se dana očekuje raspisivanje natječaja. Uspjeli smo izlobirati u Hrvatskim vodama da se u projekt uključe Mačkovac, Savski Bok i Dolina, naselja koja nisu bila u idejnom rješenju vodoopskrbe, a da projekte izrade Hrvatske vode.

Skrbimo i o zaštiti okoliša. Nastojimo da se i kroz sanaciju divljih odlagališta pomognemo vašoj i susjednim općinama. Sutra je osnivanje regionalnog odlagališta otpada. Županijska Skupština je donijela odluku da je to u Gradu Nova Gradiška. Ovih dana ćemo poktrenuti inicijativu da se oformi regionalno odlagalište kako bi na taj način stvorili kvalitetne uvjete za odlaganje otpada.

U tijeku je projektiranje kanalizacije za područje bivše općine Nova Gradiška. U tijeku je natječaj za kolektor u Novoj Gradiški na koji će se spojiti susjedne općine. Brinemo o mladima i nastojimo ostvariti što kvalitetnije uvjete za školovanje. Čuli ste od načelnika da je u tijeku obnova škole u Bodovaljcima, planirana je i investicija za školu u Vrbju, a treba reći da je u mreži zdravstvenih ambulanti predviđena i ambulanta primarne medicine u Vrbju.

Čestitam načelniku i općinskom Vijeću na kvalitetno provedenim izborima za mjesne odbore. Dobar je put suradnja s Mjesnim odborima, sa svakim jestom u općini, jer to sigurno doprinosi razvoju općine. Razgovarali smo da je potrebno osnovati KUD-a u Vrbju jer ima prostora, tradicije i baštine. Nastojati ćemo pomoći rad udruga iz županijskog proračuna jer su one nosioci događanja i manifestacija. Kao općina ste opravdali svoje postojanje – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović.

     

Related Post

U POVODU DANA OPĆINE VRBJE

Autor - 19/08/2015 0
VRBJE – Svečana sjednica Općinskog vijeća upriličena u povodu Dana općine bila je prigoda da načelnik Igor Jurišić uruči prijenosno…

ROKOVO U VRBJU

Autor - 17/08/2012 0
VRBJE, 16. kolovoza 2012. – Rokovo u Vrbju, sada već tradicionalna kulturna i zabavna manifestacija, koja se održava uz potporu…

OBILJEŽEN DAN OPĆINE VRBJE

Autor - 17/08/2016 0
Uređen Trg kralja Tomislava u Vrbju prigodno su mještanima na upotrebu stavili župan Danijel Marušić, načelnik Igor Jurišić, predsjednik Općinskog…