KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO VRBJE

477 0

VRBJE – KUD Vrbje je jedno od najmlađih kulturno-umjetničkih društva u novogradiškom kraju i brodsko-posavskoj županiji. Od 2010. godine, kada je obnovljen rad društva, svojim nastupima i koreografijama plijene pozornost publike

na brojnim smotrama folklora i raznim drugim manifestacijama. Tome doprinosi dobro okruženje u kojem KUD djeluje i potpora koju dobiva od lokalne zajednice u cilju da se sačuvaju stari običaji i narodna baština, a na nove generacije prenosi zavičajna glazba, pjesma i ples.

Kako kaže predsjednica Marijana Sekulić, postoji velik interes za rad KUD-a pa se u tamburaško, folklornoj, pjevačkoj i dječjoj sekciji okuplja pedesetak članova. Naglašava da posebno raduje interes djece za članstvo u društvu pa im se stoga posvećuje posebna pažnja.

Osim pozornosti publike, na smotrama plijene pozornost i stručnih ocjenjivačkih sudova. Treba istaknuti da je 2014. godine na jubilarnom 50. “Brodskom kolu” KUD Vrbje ocijenjeno kao najbolje društvo što im je omogućilo da sudjeluju na Državnim susretima izvornog folklora u Karlovcu i uspješno predstave Brodsko-posavsku županiju.

Kvalitetne koreografije i nastupi za posljedicu imaju brojne pozive za gostovanja. I u 2015. godini imali su stoga puno nastupa. Izdvojimo da su prvi put nastupili na Vinkovačkim jesenima, a ponovo će nastupiti i na Brodskom kolu.

Društvo je dobro organizirano što se potvrđuje svake godine organiziranjem folklorne manifestacije „Rokovo u Vrbju“ na kojoj se blaguje i slavi cijeli dan do kasnih noćnih sati. Postala je to tradicionalna kulturna i zabavna manifestacija značajna ne samo za Vrbje, već i za cijelu općinu. Uživa se u ljepoti konja i svečano ukrašenih konjskih zaprega, konjanika, narodnih nošnji, pjesme i plesa. Dakako i u slavonskim delicijama, posebno na ražnju pečenom volu. Središnji događaj je smotra folklora na kojoj uz domaće folkloraše nastupaju i druga kulturno-umjetnička društva koja predstavljaju običaje folklor i pjesmu iz raznih dijelova Slavonije i drugih krajeva Hrvatske.

Potporu društvu daje Općina Vrbje, a dobru suradnju imaju i s Područnom osnovnom školom u Vrbju i njenom matičnom Osnovnom školom „Ljudevit Gaj“ Nova Gradiška koja za nastupe najmlađih folkloraša ustupa dječje narodne nošnje.

Related Post

OBILJEŽEN DAN OPĆINE VRBJE

Autor - 17/08/2016 0
Uređen Trg kralja Tomislava u Vrbju prigodno su mještanima na upotrebu stavili župan Danijel Marušić, načelnik Igor Jurišić, predsjednik Općinskog…

U SUBOTU U SAVSKOM BOKU

Autor - 24/07/2014 0
Prije 30 godina udareni su temelji i na njima je služena prva sveta misa. Na njima je izgrađena mala crkva…