Rokovo je dan kada ljepota i sklad konja plijene pozornost u Vrbju

2418 0

Autor Franjo Samardžić

VRBJE, 16. kolovoza 2019. – Sigurno jedan od atraktivnijih dijelova tradicionalne manifestacije Rokovo u Vrbju je okupljanje zaljubljenika u konje i narodnu baštinu koji dovode u Vrbje tu krasnu i plemenitu životinju bez koje se nekada nije mogao zamisliti život na selu. Danas konji imaju drugu ulogu. Vlasnici ih timare u svojim štalama da bi im se sami divili, uživali u njihovoj ljepoti i čuvali od zaborava tradiciju u kojoj su čovjek i konj imali zajednički zadaću opstanka. Dovode konje da im se dive Vrbjani i njihovi gosti koji dolaze na blagdan sv. Roka. Bilo je tako i ove godine zahvaljujući Općini Vrbje, KUD-u Vrbje, Konjogojskoj udruzi Slavonija i njenim članovima koji su doveli sve ono najbolje što imaju u svojim štalama. Dobro oko i danas je moglo zapaziti kolika je privrženost konja i gospodara.
Povorka konjanika i svečano ukrašenih zapreka prošla je ulicama Vrbja i završila na trgu u središtu mjesta gdje su predstavljeni okupljenim mještanima i sudionicima smotre folklora. Svečano ukrašene zaprege i konji plijenili su pozornost svojom ljepotom i gracioznošću i nikoga nisu ostavili ravnodušnim.
U nekoliko kategorija nagrađene su najbolje zaprege, a pehare najboljima su uručili općinski načelnik Igor Jurišić i njegova zamjenica Barbara Jurčević.
Po ocjeni žirija najbolju zapregu je imao Željko Matijević. Drugo mjesto pripalo je zaprezi Marijana Benića, treće Marijana Čuletića i četvrto mjesto zaprezi Andrije Pavića.
Po ocjeni publike najbolju zapregu je imao Ivan Marošević, a slijede zaprege Luke Madžarevića, Karla Barte i Maria Kube. Majuparenija zaprega bila je zaprega Marijana Čuiletića.

Related Post