DAN POLJA PIVARSKOG JEČMA

1262 0

Priznanje „Zlatni klas“ za ostvarene rezultate u prethodnoj godini dobili su Vjekoslav Junašević iz Nove Gradiške, Damir Posavec iz Međimurja i Dražen Žulj iz Podravine

 

NOVA GRADIŠKA, 28 svibnja 2015 – Jučer održan Dan pivarskog ječma po četrnaesti put tradicionalno je bio prigoda za druženje proizvođača pivskog ječma od Iloka do Pule, proizvođača piva i struke kao nezaobilaznog dijela kvalitetne proizvodnje pivskog ječma, slada i na kraju piva. Organizatori su bili PPK Nova Gradiška i Tvornica slada Slavonija slad.

-Zbog viška oborina i izlijevanja vodotoka bit će i ove godine štete. Situacija nije alarmantna jer smo proizvodnju pivarskih ječmova ugovorili od Iloka do Pule. Ječmovi su prije kiše izgledali vrlo dobro. Ove godine ugovoreno je preko 3000 hektara jarih ječmova, koji su sijani većinom dijelom u jesen, i gotovo 7000 hektara ozimih ječmova što je ukupno ozbiljna brojka u hektarima. U interesu nam je povećati površine kako bi imali više domaćih ječmova – kazao je Danko Vincetić, direktor PP kompleksa Nova Gradiška i zaželio proizvođačima pivarskog ječma dobru žetvu, kvalitetne ječmove i visoke cijene.

-Dragi naši hrabri proizvođači pivarskih ječmova, naši kupci slada bez kojih cijele priče ne bi bilo, posebno kupci koji su danas s nama, želim vam dobrodošlicu u Novu Gradišku. Naša namjera bila je i ostala da što je moguće više spajamo kraj i početak opskrbnog lanca, od ječma do piva. Želim pozdraviti i struku, predstavnike Instituta, jer oni su glavni kreatori dodatne vrijednosti na novim sortama koje stvaramo i koje uvodimo u proizvodnju – kazao je Vlado Bićanić, direktor Tvornice slada Slavonija slad.

Uspješnu žetvu proizvođačima je poželio Frederic Moulin, zamjenik predsjednika Uprave PPK-a naglasivši kako je nužno ulagati daljnje napore u zajedničkom poslu na proizvodnji pivarskog ječma.

Dobrodošlicu u Novu Gradišku zaželio je i gradonačelnik Željko Bigović istaknuvši velik značaj koje tvrtke PPK i Slavonija slad imaju u novogradiškom gospodarstvu jer se radi o tvrtkama, kako je naglasio, koje su novogradiške ponos tvrtke. Nije propusti priliku podsjetiti na dugu tradiciju pivarstva u Novoj Gradiški koja datira iz daleke 1851. godine kada je Dragutin Karlo Lobe počeo proizvodnju piva u Novoj Gradiški, a 1871. godine otvorio najsuvremeniju pivovaru u RH na parni pogon. Podsjetio je i na Ožujsko pivo koje je bilo brend novogradiške pivovare.

O proizvodnji pivarskog ječma u 2014. i 2015. godini govorio je dipl. ing. Antun Krmpotić, a o vremenu u Novoj Gradiški koje je pratilo proizvodnju ječma od listopada prošle do travnja ove godine mr. sc. Dražen Kaučić. Dr. sc. Alojzije Lalić iz Poljoprivrednog instituta u Osijeku, govorio je o obilježjima proizvodnje ječma u RH.

Proizvođači pivarskog ječma posjetili su pokusno polje, a na zajedničkom druženju dodijeljena su priznanja „Zlatni klas“ za ostvarene rezultate u prethodnoj godini.

Vjekoslav Junašević iz Nove Gradiške dobio je „Zlatni klas“ za vjernost i ustrajnost u proizvodnji pivarskog ječma, a proizvodi ga od početka proizvodnje pivarskog slada u Novoj Gradiški.

Damir Posavec iz Međimurja dobitnik je „Zlatnog klasa“ za širenje i poticanje proizvodnje pivarskog ječma u svom kraju, a Dražen Žulj iz Podravine kao novi uspješni proizvođač.

Related Post