DANI HRVATSKOG TURIZMA

1073 0

Na 16. Danima hrvatskog turizma kao i na 12. Hrvatskom turističkom forumu održanima od 18.-19. listopada u Dubrovniku bilo je riječi o dosadašnjim uspjesima kao i o strategiji daljnjeg razvoja hrvatskog turizma.

Pozdravljajući okupljene, ministar turizma RH Veljko Ostojić istaknuo je kako smo po broju noćenja ove godine, postali prvaci Mediterana, te je na tome čestitao svima koji su doprinijeli takvoj statistici. Uzevši u obzir sav uloženi trud, dobru pripremu i kvalitetnu prezentaciju hrvatskog turističkog proizvoda, očekuje se da će sljedeća turistička sezona premašiti sva očekivanja i biti najbolja u hrvatskoj povijesti.

 

Drugi dan bio je posvećen predstavljanju 13 izvješća koji će biti podloga za izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma s ciljem aktivnog uključivanja svih djelatnika u turizmu u izradu ovog dokumenta, ali i stvaranja podloga za povlačenje sredstava EU. Govoreći o razvoju hrvatskog turizma u kontekstu Europske unije, na održanoj panel raspravi istaknuto je kako je po pitanju turističkog tržišta i prometa Hrvatska već odavno u Europskoj uniji, imajući u vidu da većina gostiju, njih oko 80%, dolazi iz zemalja članica Europske unije. To govori da hrvatski turizam svojom kvalitetom i standardima zadovoljava kriterije najzahtjevnijih europskih tržišta.

 

U okviru foruma održane su prezentacije Luigija Cabrinija, direktora programa održivog turizma pri Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) te Mathieu Hoeberigsa iz Europske komisije, o važnosti pristupanja Hrvatske u EU za hrvatski turizam te o europskim i svjetskim turističkim trendovima do 2020. godine.

 

Nakon predstavljanja Glavnog plana i strategije razvoja hrvatskog turizma, održan je tradicionalni susret djelatnika turističkog sektora s predstavnicima Vlade RH, na kojem su hrvatski ministri predstavili aktualnosti iz svojih sektora te odgovarali na pitanja turističkih djelatnika. Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma u ime Brodsko-posavske županije, nazočni su bili zamjenici župana Ružica Vidaković i Davor Vlaović,a u ime Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević. (BPZ)

Related Post