UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

706 0

NOVA GRADIŠKA, 23. listopad 2012. – Predavanjem doc. dr. sc. Berte Šalaja, profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti o osnovama političkog sustava u RH, izbornom procesu i metodama sudjelovanja

održanog u subotu 20. 10. 2012. u Hotelu kralj Tomislav, Udruga gluhih i nagluhih započela je s provođenjem projektnih aktivnosti projekta ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju”, podržanog od strane Britanske Ambasade (sjedište u Zagrebu), čiji je cilj povećanje društvenog, te političkog angažmana ove posebne društvene grupe.

 

Autor Nikolina Jureković

 

Nakon uvodnog predavanja na kojem su uz naše članove, kao izravni korisnici projekta sudjelovali i članovi partnerskih udruga gluhih i nagluhih osoba iz Slavonskog Broda i Vinkovaca, uslijedilo je svečano otvorenje projekta.

 

Nakon uvodnih riječi voditelja projekta mag. iur. Josipa Brozovića, te pozdravnih govora, redom, predstavnice Brodsko-posavske županije Gordane Šimić, koja je, uz ostalo, istakla višegodišnju uspješnu suradnju naše Udruge i BPŽ; predstavnika Grada Nova Gradiška Gorana Bašića, koji je također zahvalio Udruzi na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji i čestitao na ovom projektu, te predstavnice Saveza gluhih grada Zagreba Petre Herak, projekt je svečano otvorio predstavnik Britanske ambasade u Zagrebu Savo Orozović.

– Nakon višegodišnje aktivnosti Velike Britanije na projektima jačanja kapaciteta hrvatskih institucija u trenutku uključenja u EU, ove smo godine započeli sa pružanjem financijskih potpora i u području civilnog društva, dakle, lokalnim inicijativama i projektima poput ovog u Novoj Gradiški za kojeg smatramo da je važan za uključivanje građana – posebno građana sa specifičnim problemima i potrebama – u politički život Hrvatske, kazao je Orozović.

 

Projekt ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju” trajati će zaključno do ožujka slijedeće godine, a projektne aktivnosti koje slijede su studijski posjet institucijama RH, EU te Britanskom Veleposlanstvu; javna rasprava, predavanje o komunikaciji s osobama oštećena sluha itd. Nadamo se kako ćemo kroz ove aktivnosti postići ciljeve programa, a to su jačanje demokracije i aktivnosti civilnog društva, te naročito jačanje demokratskog kapaciteta manjina; te pojasniti kako našim članovima, tako i cijeloj zajednici, što je demokracija, kako ista funkcionira, te potaknuti osobe s invaliditetom na življenje aktivnog građanstva!

 

Udruga se zahvaljuje svim sudionicima svečanog otvorenja i predavanja, te očekujemo da ćemo nastaviti uspješno surađivati.

Related Post