DANKO TRUPINIĆ – ŽIVOT ULIČNOG SVIRAČA (interview)

962 0

NOVA GRADIŠKA, 31. Ožujka 2015. – Novogradiška glazbena scena oduvijek je bila bogata talentiranim individualcima i performerima. Za vrijeme bivše nam države, posebice sedamdesetih i osamdesetih, novogradiški glazbenici praćeni Novim valom

slijedili su pretežno urbane glazbene pravce i trendove.

 

Poslije rata novogradiška urbana i rock scena skoro je zamrla utjecajem razne etno glazbe poput tamburice, no ponajviše zbog pojave i prihvaćanja tzv. turbo folka, što je upravo zbog rata pomalo i kontradiktorno, barem za novogradiški prostor. Rock scenu na životu su održali samo mali broj bandova poput Crne Kronike.

Danas se, ako možemo tako reći, situacija popravlja. Došao je neki novi val rock entuzijasta koji poslijednjih godina popravljaju „krvnu sliku“ novogradiške urbane glazbene scene. Danko Trupinić zasigurno pripada tom, nazovimo, novogradiškom „Novom valu“. Inače, cernički dečko, Danko uveseljava svojom uličnom svirkom slučajne prolaznike novogradiških ulica dok spontano, pomalo boemski i u stilu Jamesa Deana, zasvira legendarne pjesme hrvatskih rock velikana koje razgale i mlade i stare, posebice kad se sjete nekih boljih vremena.

U osnovnoškolskim danima Danko je kroz tamburicu zavolio glazbu, a u srednjoškolskim se posvetio pop-rocku i rocku te sada za sobom, zajedno s svojim kolegama, ima ne mali broj nastupa po novogradiškim kafićima, humanitarnim koncertima i drugim glazbenim manifestacijama. Svojevremeno je dug niz godina surađivao s Barbarom Dautović i Matejom Predojević-Petrićem.

Danas je član banda „Trio Corde“ s kojim planira napraviti i prvi samostalni album.

No, ono što mu je trenutno također jako priraslo srcu je upravo ulična svirka po gradovima Lijepe Naše gdje kao svaki umjetnik, posebice na početku karijere, kroz nova poznanstva nalazi motiv i svrhu svoga poziva, te se na taj način senzibilizira s publikom koja ga rado sluša.

Razne zanimljivosti Danko je doživio na svojim glazbenim putešestvijama, onima samotnjačkima ili u društvu kolega. Jednu posebnu treba istaći, a to je ta da je mladić zaprosio djevojku upravo dok je Danko svirao i pjevao jednu posebnu pjesmu. Naravno da je izrekla ono sudbonosno „Da“.

Kako kaže Trupinić – To su ti posebni trenutci koji vam puno znače u životu. Kad mi publika na ulici daje aplauze..to je kao da nastupam u Lisinskom.

Više o Dankovim planovima, promišljanjima,  glazbenom životu, uličnoj svirci i novogradiškoj glazbenoj situaciji poslušajte u AUDIO interwievu možda budućeg hrvatskog Eda Sheerana jer, da podsjetimo, i Ed je krenuo od ulice i sitnih gaža.

 

INTERVIEW:

{saudioplayer}../audio/dankotrupinic.mp3{/saudioplayer}

A KAKO DANKO PJEVA I SVIRA…

{saudioplayer}../audio/dankotrupinic1.mp3{/saudioplayer}

 

Related Post

Nova pjesma Elis Lovrić

Autor - 14/08/2019 0
Foto: Inka Marinić Elis Lovrić – od Labina, preko Triera do Šibenske šansone! Ljeto je za glazbenike vrijeme kada se…

Ljetna turneja benda Meritas

Autor - 15/07/2019 0
Meritas otkriva nove koncertne destinacije – od Visa do Špancirfesta U godini posvećenoj njihovih prvih 20, Meritas širi svoj glazbeni…