DAVOR VLAOVIĆ: 55% žena dobile su otkaz jer su ostale trudne

672 0

-Hvala potpredsjedniče Hrvatskog sabora,uvažena državna tajnice s kolegicom, kolegice i kolege.

Evo u ime kluba HSS-a ćemo podržati donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova jer je on preduvjet za i pridonijet će zaštiti svih koji su prijavili diskriminaciju, suočili se sa diskriminacijom i odbili postupiti diskriminatorno i uopće se zalažemo za ravnopravnost spolova i za jednakost svih. Još je Stjepan Radić i Marija Radić uočili težak položaj žena u društvo i Marija Radić se zauzela, jedna je od tih žena iz povijesti koja se zauzela za prava žena, za pravo glasa za uključivanje žena u društveni i politički život osnivajući Udruge „Hrvatsko srce“, zadruge, kreirajući politike koje stvaraju preduvjete za zapošljavanje i za kvalitetniji razvoj društva.

I ovim zakonom mi to pokušavamo učiniti, usklađujemo se sa europskim direktivama i pokušavamo pratiti europske politike. Danas po EUROSTAT-u je napravljen jedan pomak u europskom društvu gdje je preko 64% žena zaposleno, najviše u povijesti. Gdje je tu Hrvatska? Trenutno je u Hrvatskoj negdje oko 50% zaposlenih žena a ono što je porazno da je među nezaposlenima najviše žena i da je u onoj skupine teže zapošljivih upravo najveći postotak žene, a pogotovo kod nas u Slavoniji i Baranji gdje je stopa nezaposlenosti preko 30% i gdje je upravo broj nezaposlenih žena jako velik.

A ono što me posebno i nas iz HSS-a zasmetalo je jedna anketa koju je provela javna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zajedno sa udrugama gdje je ispitivan položaj žena na tržištu rada i odnos poslodavca prema ženama iz kojeg je razvidno da upravo ono što je već bilo spominjano da su žene teže zapošljive, da se poslodavci teže odlučuju za zapošljavanje žena, da im daju niže plaće, da im daju uglavnom ugovor o radu na određeno vrijeme i da ono što je posebno porazno da je preko 55% žena zbog toga što su ostale trudne, što su željele biti majke dobile otkaz ili im nije preko 34% žena koje su imale ugovor o radu na određeno nije im produžen ugovor o radu.

Što to govori? Da još uvijek nismo kao društvo do kraja sazreli i da još uvijek ne dajemo jednake šanse svima i da smo daleko od onih naših politika koje zagovaramo ravnomjernog razvoja, stvaranje preduvjeta za gospodarski prosperitet, za obitelj koja treba biti temelj društva jer ako je žena nezaposlena, ako nema prihode onda i ekonomski nije neovisna onda je podložna i različitim diskriminacijama, ali i svi drugi u društvu koji nemaju radno mjesto.

Stoga evo s ove govornice pozivam vas da naravno i ovaj zakon i druge zakone koji govore o sprječavanje diskriminacije treba povezati i sa drugim zakonima koji će omogućiti upravo to kvalitetnije tržište rada, gospodarski rast i razvoj države. Evo samo jedan primjer, nije dovoljno reći samo da u trgovačkim lancima gdje je najveći dio zaposlenih upravo čine žene, da je najveći dio njih imaju ugovor o radu na određeno vrijeme, da su prijavljene na 5 sati a rede 8 ili 10 sati dnevno nego ono što je dodatno otežavajuća okolnost da u tim trgovačkim lancima preko 90% su uvozne robe da nema proizvoda hrvatskog sela, da nema proizvoda hrvatske prehrambene i druge industrije – kazao je u obraćanju Hrvatskom Saboru, Davor Vlaović, saborski zastupnik iz V. izborne jedinice.

Related Post

DAVOR BERNARDIĆ (Sdp)

Autor - 29/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. travanj 2012. – Dolazak u Novu Gradišku Davora Bernardića, SDP-ovog saborskog zastupnika, predsjednika Kluba zastupnika SDP-a i…

PRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC

Autor - 04/05/2017 0
SLAVONSKI BROD – Jučer 3. svibnja, oko 17.05 minuta, policija je zaprimila dojavu da je u obiteljskoj kući u Sl.…