Deveti GavranFest ove se godine održava u Sensemble Theatreu u Augsburgu

512 0

Autor Franjo Samardžić

Miro Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine

NOVA GRADIŠKA, 28. siječanj 209. – Deveti GavranFest, međunarodni kazališni festival na kome se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana održat će se 1., 2. i 3. veljače 2019. u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj.

Selektori i producenti festivala Anne Schuester i Sebastian Seidel pozvali su pet predstava iz Austrije, Hrvatske i Njemačke, te organizirali dva okrugla stola na kojima će o Gavranovom radu govoriti redatelji, glumci, teatrolozi i prevoditelji.

01.02.2019. “Lutka”, Sensemble Theater, Augsburg, Njemačka
02.02.2019. “Poncije Pilat”, Teatar UND SO FORT, Munchen, Njemačka
“Sladoled”, Teatar GAVRAN, Zagreb, Hrvatska
03.02.2019. “Pivo”, Sensemble Theater, Augsburg, Njemačka
“Zabranjeno smijanje”, Theater Center Forum, Beč, Austria

GavranFest je kazališni festival na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana.

Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja, potom se 2013. godine održao u Teatru LUDOWY u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine.

Idejni začetnici i pokretači GavranFesta bili su Emil Nedielka, ravnatelj kazališta Jana Palarika iz Trnave, i Michal Babiak, kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave.

Related Post