DISK GOLF novi je sport u Novoj Gradiški

2256 0

Autor Franjo Samardžić

Flying Disc klub Nova Gradiška prvi je klub u Slavoniji i Baranji čiji se članovi aktivno bave disc golfom

NOVA GRADIŠKA, 9 lipnja 2019. – Udruga Flying Disc klub Nova Gradiška organizirala je jučer prezentaciju igara sa diskom, posebno Disc golf, sve popularniji i masovniji sport. Kako naglašava prof. Mladen Šop to je nova sportska disciplina jako slična pravom golfu, a igra se sa diskom i rukom. U gradskom parku se okupilo dosta mladih nakon humanitarne utrke koju je organizirala Liga protiv raka „Dr. Zorislav Slović“ u čiju se organizaciju sa svojim članovima uključila i ova udruga.

-Prezentiramo ovaj mladi i novi sport koji je ove godine priznat od Olimpijskog odbora. Možemo se pohvalit da smo prvi klub u Slavoniji i Baranji čiji se članovi s njim aktivno bave.
Udruga Flying Disc klub Nova Gradiška je udruga građana koja se bavi promidžbom igara sa golf diskom. Budući da je pogodan za sve uzraste cilj nam je okupljanje što većeg broja naših sugrađana pod geslom od 5 do 105 godina. Svi su dobrodošli jer je to u neku ruku i rekreativan sport, sport za sve. Nadamo se da ćemo našim radom na našem području napravit dobru promociju, zainteresirat ljude, a mi ćemo pokazati im da je to sport budućnosti. Pozivamo sve da nam se pridruže – kaže prof. Mladen Šop.
Pravila igre
Disc golf se igra slično kao i klasičan golf uz razliku da umjesto udaranja loptice palicom, igrači bacanjem posebnih letećih diskova (frizbija) pokušavaju pogoditi disc golf koš. Osnovna oprema potrebna za igru su plastični ili gumeni diskovi različitih težina i s različitim karakteristikama leta. Igraču početniku za rekreativnu igru dovoljna su tek dva osnovna diska koji se mogu kupiti po cijeni od 65 do 130 kuna. Da bi počeli igrati disc golf nije potrebno puno truda, ali za usavršiti igru treba dosta treninga i strpljenja.
Uobičajeni teren za disc golf sastoji se od 18 staza (rupa), igra se u grupama od 4 do 6 igrača, a prolazak cijelog terena traje oko 2 do 3 sata. Na stazi, svi igrači počinju s iste polazne pozicije, a igru nastavljaju s mjesta na kojem im se zaustavio disk. Cilj igre je u što manje bacanja pogoditi diskom u završnu poziciju – disc golf koš. Najbolji igrač je onaj koji nakon odigranog cijelog terena ima ukupno najmanji broj izvedenih bacanja.
Disc golf igrališta uređuju se na svim vrstama terena pa su tako česti tereni koji se sastoje od otvorenih staza na livadama, uzbrdica i nizbrdica, staza u šumi te staza s posebnim zadacima na kojima disk mora proći npr. između dva drva i sl. Zbog raznolikog terena igra je zabavna te pred igrače postavlja različite izazove koje oni nastoje savladati u što manje bacanja. Ovaj sport je vrlo lak za naučiti, ali težak za usavršiti i baš u tome je njegova posebnost. Za razliku od većine drugih sportova disc golf mogu igrati jednako dobro osobe oba spola i svih dobi pa je to idealna aktivnost za cijele obitelji.

Related Post