DJEČJE GRADSKO VIJEĆE I DJEČJI FORUM: Djeca imaju važnu funkciju u svom gradu

1308 0

Autor Franjo Samardžić

Djeca imaju pravo na slobodu govora, maštanje i prezentiranje svojih želja, ali i obveza

NOVA GRADIŠKA, 9. prosinac 2018. – Tradicionalno, koncem svake godine i u povodu Dana grada, Dječje gradsko vijeće održava svoju svečanu sjednicu. Bilo je tako i ove godine

kada su se 6. prosinca u gradskoj vijećnici okupili članovi novog Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma.

Iako najavljena kao svečana bila je to prva radna sjednica Dječjeg gradskog vijeća nakon izbora provedenih 8. studenog u OŠ „Ljudevit Gaj“ gdje je sa zamjenicima birano 6 vijećnika i OŠ „Mato Lovrak“ gdje je birano 5 vijećnika i njihovih zamjenika.

Iz OŠ „Ljudevit Gaj“ izabrani su Tea Golić i Antea Škatica 8.c., Mia Ostojić i Ema Senić 8. b, Ema Katičić i Irina Matošević 6. b, Marija Svilić i Karla Maras, 6. a, Tara Sokić i Hana Mokricki, 5. a, te Ena Milobara i Hana Karaturović 5. b.

Iz OŠ „Mato Lovrak“ izabrani su Rebeka Akmačić i Lorena Fischer 8.c, Juraj Juranović i Ivan Galicija 5. c, Matko Radošić i David Glavičić 8.b, Marko Bošnjak i Dorian Delić 6.a, te Ivan Brdar i Lovro Đurić 6.b

Tajnim glasovanjem na konstituirajućoj sjednici članovi Dječjeg gradskog vijeća su između sebe za dječju gradonačelnicu izabrali Teu Golić, a za zamjenicu Miu Ostojić.

Ova je sjednica bila prilika da pred čelnicima grada prezentiraju ovogodišnje aktivnosti te još jednom istaknu da i djeca imaju važnu funkciju u svom gradu, da imaju pravo na slobodu govora, maštanje i prezentiranje svojih želja, ali i obveza.

Provodili brojne aktivnosti. Moglo se tako doznati da su u povodu Dana planeta Zemlje izradili plakat s eko porukama, sudjelovali u obilježavanju Dana Europe i Dana obitelji. Sudjelovali su u akciji „Zdravi koraci,, i humanitarnoj utrci „Za tvoj korak tisuću naših“. U povodu Dana konvencije o pravima djeteta razgovarali su o dječjim pravima koja se u našem gradu najviše poštuju, ali o najugroženijima. Iva Češić i Melanija Posavčević, te voditeljice Natalija Golovrški i Željka Zboril su sudjelovale na susretu dječjih gradskih vijeća u Opatiji gdje su prezentirali rad Vijeća i edukativne društvene igre koje su izradili. Istaknimo da

projekt „Upoznajmo svoj grad“ planiraju realizirati u nekoliko saziva Dječjeg gradskog vijeća. U međunarodnoj godini kulturne baštine izradili su edukativne društvene dječje igre koje, smatraju da će rado igrati djeca i odrasli i tako kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Osmislili su tri igre: križić-kružić, puzzle i igru parova.

.Dječji forum djeluje u OŠ „Mato Lovrak“ kao izvanastavna aktivnost jednom tjedno. Sastaju se u Društvu „Naša djeca“ zajedno s članovima Dječjeg gradskog vijeća. Zapažene su i njihove aktivnosti koje obuhvaćaju aktivnosti djece u slobodnom vremenu. Cilj postojanja i djelovanja Dječjeg foruma jest razvijanje suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje pridonose upoznavanju s pravima djece, spoznaji i širenju mira u svijetu, odgoja za međusobno i međunarodno razumijevanje i suradnju, te nalaženju i primjeni načina za što potpunije ostvarivanje tih spoznaja i vrijednosti u sredini u kojoj žive.

Sudjelovali su i na 19. Susretu Dječjih foruma u Zagrebu.

Related Post