DJECO DOĐITE! – Sutra u Gradskoj knjižnici “Bajkaonica za pet”

539 0

Piše: Učiteljica: Ivana Franić-Galik

NOVA GRADIŠKA, 19. studeni 2018. – „Bajkaonica za pet“ dio je Niveinog projekta društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koji je 2014. godine pokrenut u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske kako bi se naglasila važnost igre za dječji razvoj te stvarali bolji uvjeti za odrastanje djece i mladih. Ove godine u projekt se uključilo i Društvo “Naša djeca” Nova Gradiška.

Pripovijedanje je aktivnost koja djecu upoznaje sa svijetom oko njih, razvija socijalno – spoznajne mogućnosti, potiče djecu na razmišljanje, uvodi ih u čaroban svijet bajki te razvija njihove govorne sposobnosti.

Pošto se nalazimo u mjesecu studenom koji je ujedno i Mjesec pripovijedanja priredili smo dvije Bajkaonice koje će se održati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška. Prva Bajkaonica namijenjena je djeci mlađeg uzrasta Dječjeg vrtića “Radost”, a pripovijedat ću im Niveinu bajku pod nazivom “Mia i Luka grade dvorac”. Druga Bajkaonica namijenjena je djeci predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića “Radost”(ili “Maslačak”) a pripovijedat ću im bajku koja se zove “Ružni fazan”.

U sklopu ovog projekta, 34 volontera iz cijele Hrvatske prošla su edukaciju pripovijedanja, a Nivea je na svojoj stranici raspisala i kreativni natječaj za najbolju priču Bajkaonice. Zadatak je bio osmisliti novu, slobodnu interpretaciju bajke H.C. Andersena „Ružno pače“na način da se ne mijenja ono najvažnije – okosnica fabule i pouka priče. Priče su djeca pisala zajedno na Bajkaonicama, odnosno radionicama održanim u Društvima „Naša djeca“diljem Hrvatske.

U Društvu “Naša djeca” Nova Gradiška na radionici – pisanje bajke – nastala je naša bajka “Ružni fazan”. Ova bajka nije pobijedila, ali sam svejedno odlučila pripovijedati ju.

Bajkaonice će se održati u utorak, 20.11.2018.g. u 10:00 h i 11:00 h.

Po ulasku u prostoriju Dječjeg odjela Gradske knjižnica, djecu će dočekati bajkovito ozračje u prekrasno uređenom kutiću namijenjenom za pripovijedanje bajki.

Kutić za pripovijedanje sastoji se od nekoliko ključnih elemenata: stolca, tepiha, lampe, vizuale projekta, 20 raznobojnih jastučića za publiku i dodatnog rekvizita Pu(T)ne torbe priča.

Related Post

Iz pošte ukrao vreću s pismima

Autor - 29/05/2020 0
SLAVONSKI BROD, 29. svibnja 2020. – Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod potvrdili sumnju da je 33-godišnjak…