DRAGOVOLJNA PREDAJA ORUŽJA

663 0

Policija u podrumu kuće pronašla četiri protuoklopne tenkovske mine TMA-3, 11 upaljača za mine i tri sanduka sa ukupno 2960 komada raznog streljiva

 

NOVA GRADIŠKA, 14. siječanj 2013. – Prema evidencijama Policijske uprave brodsko-posavske o dragovoljno predanom oružju iz posljednje dvije godine može se zaključiti da su građani u sve manjoj mjeri nelegalno naoružani i da se većina građana opredijelila da bez sankcija preda oružje i eksplozivna sredstva. U prošloj su godini, naime, predali upola manje nelegalnog oružja u odnosu na 2011. godinu. Ne znači to međutim, da je malo oružja kod građana u nelegalnom posjedu. Podaci iz posljednje dvije godine kazuju da su građani dobro naoružani. U svakodnevnom poslu policija se često u raznim slučajevima sreće s nelegalnim oružjem u raznim kriminalističkim slučajevima. Otuda i česta obavještavanja građana da bez sankcija mogu predati oružje.

 

Kolika je oružje prijetnja potvrđuje najnoviji slučaj. Nakon dojave o pronalasku oružja, policija je u subotu obavila očevid u Slavonskom Brodu u Nodilovoj ulici, te pritom u podrumu kuće (vlasništvo 59-godišnjaka) pronašla četiri (4) protuoklopne tenkovske mine TMA-3, 11 upaljača za mine i tri sanduka sa ukupno 2960 komada raznog streljiva. Pronađeno oružje je najvjerojatnije ostavljeno u podrumu kuće tijekom Domovinskog rata, obzirom na stanje u kojem je nađeno, a preuzeli su ga na siguran način policijski službenici protueksplozijske zaštite. Policija nastavlja daljnji rad, te dostavlja izvješće Općinskom državnom odvjetništvu.

 

Kako priopćava Policijska uprava građani su tijekom 2012. godine, dragovoljno predali 476 komada raznog automatskog i rasprskavajućeg oružja iz kategorije „A“, od čega 16 komada automatskog oružja (dugo i kratko) i 460 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe (306), mine (68), ostalo (86)). Također su dragovoljno predali 20 komada vatrenog oružja iz kategorije „B“ (dugo i kratko oružje), 40589 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje, te 18,4 kilograma eksploziva. Tijekom 2011. godine, građani su dragovoljno predali, 1134 komada raznog automatskog i rasprskavajućeg oružja iz kategorije „A“, od čega 29 komada automatskog oružja i 1105 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe (304), mine (45), ostalo (756)). Građani su također dragovoljno predali 18 komada vatrenog oružja iz kategorije „B“ (dugo i kratko), 15469 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje i 41,3 kilograma eksploziva.

 

Iz Policijske uprave još jednom ukazuju na odredbe Zakona o oružju, koje pružaju građanima mogućnost vremenski neograničene dragovoljne predaje oružja koje protuzakonito posjeduju. U slučajevima kada građani donesu odluku o dragovoljnoj predaji oružja i pozovu policiju, policijski službenici neće pokretati prekršajne niti kaznene postupke. Potrebno je nazvati hitni pozivni broj policije 192 i policijski službenici će doći na dogovorenu lokaciju, radi preuzimanja oružja na siguran način.

Related Post