DRŽAVA O RADU PSIHIJATRIJSKE BOLNICE SV. RAFAEL NA STRMC

825 0

NOVA GRADIŠKA, 13. prosinac 2012. – Od otvaranja Psihijatrijske bolnice Sv. Rafael“ na Strmcu, Bolnički red sv. Ivana od Boga, koji je bolnicu izgradio i njom upravlja, nikako da riješi njeno financiranje što smatraju da je dijelom obveza

RH temeljenih na ugovorima između Svete Stolice i Vlade Republike Hrvatske.

 

U lipnju je bolnicu posjetio zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik. Očito je da, osim obećanja koja je tada dao požeškom biskupu msgr. dr. Antunu Škvorčeviću, ravnatelja bolnice prioru Dariu Verniju, zamjeniku ravnatelja dr. Igoru Ferenčini i prioru Kristijanu Sinkoviću, koji su ga upoznali s problemima koji se javljaju u radu bolnice, nije bilo ništa pa je pomoć zatražena i od predsjednika RH Ive Josipovića.

 

Podsjećamo na izjavu zamjenika ministra zdravlja od prije pet mjeseci.

 

-Sve druge bolnice mogu pozavidjeti ovako uređenoj bolnici i odnosom prema bolesniku. Zato smo zadovoljni, a Ministarstvo zdravlja je na stajalištu da još više trebamo davati podršku bolnici Sv. Rafael. Veću pozornost posvetiti ćemo palijativnoj skrbi i medicini koja nedostaje u Hrvatskoj te liječenju posttraumatskog stresa što je, uz liječenje psihičkih bolesnika, ovdje također prisutno.

 

Nakon velike pompe i puštanja bolnice u rad izostala je sva potpora koja je trebala biti od Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Običaj je kod nas da kada se nešto otvori onda su svi, kao što je ovdje bio slučaj, zaboravili na bolnicu. Ta vremena su prošla. Bolnica ima ugovor s HZZO-om pa ćemo pomoći savjetima, a probleme koji se jave nastojat ćemo ih otkloniti da bolesnik – pacijent bude na središnjem mjestu. Drago mi je što sam to odmah čuo od priora Kristijana Sinkovića koji je rekao da je ovdje pacijent na središnjem mjestu, što je inače osnovni temelj Ministarstva zdravlja. U tom ćemo smislu pomagati i to je svrha mog posjeta – kazao je dr. Marijan Cesarik i dodao da će se problem liječnika psihijatara i liječnika palijativne skrbi u budućnosti riješiti jer bolnica radi tek godinu dana.

 

U utorak je na Strmcu s problemom upoznat i predsjednik Ivo Josipović.

 

– Rezultati su vrlo dobri i zadivljujući. Ovdje su smješteni teški bolesnici, briga o njima je zaista iznimna. Kad je riječ o određenim financijskim problemima oni su slični onima koje imaju i druge zdravstvene ustanove. Nadam se da će se naći odgovarajuće rješenje. Palijativna skrb je nešto što u Hrvatskoj nismo još dovoljno razvili i mislim da je to područje koje će se u Hrvatskoj razvijati. Bolnički red sv. Ivana od Boga se posebno brine o ljudima, ima poseban osjećaj i tradiciju za najteže bolesnike i sa punom pažnjom i uvažavanjem tretiraju svakog bolesnika. Zahvalni smo ljudima koji se na takav način brinu o bolesnicima”, rekao je predsjednik Ivo Josipović prilikom posjeta psihijatrijskoj bolnici “Sv. Rafael”.

 

O financijskim problemima u radu bolnice sv. Rafael raspravljalo se i u Biskupskom domu u Požegi, dan prije predsjednikovog posjeta Strmcu. Biskup Antun Škvorčević primio je u ponedjeljak fra Massima Villu, provincijala Lombardo-venetske provincije Bolničkoga reda sv. Ivana od Boga, kojem pripada i zajednica na Strmcu u Požeškoj biskupiji. U njegovoj pratnji bio je fra Dario Vermi, prior na Strmcu i ravnatelj tamošnje Bolnice „Sv. Rafael“ te Giovanni Giemula, član iste zajednice. Provincijal je zahvalio biskupu na potpori koju pruža Bolničkom redu u njegovu djelovanju na Strmcu. Braća su biskupu prikazala rad u Bolnici, poteškoće s kojima se susreću zbog stanja u hrvatskom zdravstvu te predstavila strategiju kojom žele ostvarivati svoje služenje

 

 

Biskup je istaknuo važnost karizme Bolničkoga reda u Hrvatskoj na eklezijalnoj i na društvenoj razini u demokratskim okolnostima nakon komunističkog vremena i ratnih stradanja koja su ostavila teške tragove u Slavoniji. Osvrnuo se na poteškoće s kojima se braća susreću u radu i kazao da su mnoge od njih dugovane mentalitetu iz prethodnih vremena a očituju ga pojedini političari i državni službenici odnosom svojevrsnog nepovjerenja prema ustanovama koje vodi Crkva na javnom području, smatrajući državu jedino pozvanom na to djelovanje. Dodao je da na normativnoj razini nije dovoljno definirana specifičnost crkvenih ustanova, zbog čega katoličke škole, bolnica i neke druge ustanove ne mogu potpuno ostvarivati ono što je zajamčeno ugovorima između Svete Stolice i Vlade Republike Hrvatske. Izrazio je nadu da će se to kroz dijalog između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije poboljšati za opće dobro hrvatskih građana.

 

Podsjetimo. Bolnički red Sv. Ivan od Boga došao je u Hrvatsku 20. lipnja 2006. godine, 26. listopada 2007. godine kupio je nekadašnju Bolnica za plućne bolesti Šumetlica na Strmcu. Obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva. Milosrdna braća, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo. Na Strmcu nastavljaju poslanje Sv. Ivana od Boga u Hrvatskoj. Bolnica raspolaže s Odjelom za kronične duševne bolesti sa 103 ležaja u dvokrevetnim i četverokrevetnim sobama, Odjelom za palijativnu skrb sa 40 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama te intenzivnoj njezi, dnevnom bolnicom do 40 bolesnika u dnevnoj skrbi uz grupnu i pojedinačnu psihoterapiju te radno-okupacijsku terapiju, ambulantom za psihijatriju i internističkom ambulantom.

Related Post

DONIJELI ODLUKU

Autor - 20/07/2015 0
Za koordinatora u 5. izbornoj jedinici izabran je potpredsjednik Nacionalnog vijeća i predsjednik Hrvatskih laburista BPŽ Vlatko Greiner