GRADSKI VIJEĆNICI ODLUČILI

683 0

NOVA GRADIŠKA, 8. srpanj 2013. – Današnja sjednica Gradskog vijeća održana pod predsjedanjem Josipa Mikšića počela je minutom šutnje za preminulog Josipa Stanešića, gradskog vijećnika u prošlom mandatu i svečanom prisegom

dr. Dražena Japundžića gradskog vijećnika (HDSSB) koji nije bio nazočan na konstituirajućoj sjednici.

Nakon aktualnog sata koji je potrajao cijeli sat i obilovao brojnim vijećničkim pitanjima isto toliko trajala je i rasprava o prijedlogu odluke o zaduživanju Grada Nove Gradiške kod Zagrebačke banke i sklapanja ugovora o kreditu za izgradnju objekata i uređenja komunalne infrastrukture, objekata i opreme u Industrijskom parku.

Sa 12 glasova za novo zaduženje i 6 glasova (SDP) protiv Grad se zadužio za novih 11 milijuna kuna što zajedno s kamatama i bankarskim troškovima iznosi 14, 7 milijuna kuna. Iako su bivša gradska vlast i bivši gradonačelnik proveli postupak javne nabave za ovo zaduženje vijećnici SDP-a bili su protiv jer vladajuća većina nije prihvatila prijedlog amandmana Franje Kikića (SDP) da se u odluci precizira u što će se točno novac potrošiti, a što je ustvari bio program bivšeg gradonačelnika.

Na tvrdnju Franje Kikića da novo kreditno zaduženje znači da Grad, kako se govori, nije prezadužen odgovorio je gradonačelnik Željko Bigović kazavši kako nije sretan zbog novog kredita, dodajući da je situacija u Gradu crnja nego što se misli i gotovo bezizlazna zahvaljujući bivšem gradonačelniku koji je proračun koristio po svojoj volji. Odluka o novom zaduženju najprije će u Ministarstvo financija a odatle u Vladu koja mora dati suglasnost za zaduženje.

Izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2012. godinu vladajuća većina nije prihvatila smatrajući da se novac iz proračuna trošio netransparentno i da je, kako je kazao dr. Dražen Oršulić (HDZ) bio prenapuhan i nije bio razvojan. Gradski proračun u 2012. godini završio je u manjku od 1,6 milijuna kuna što je s manjkom iz prethodnih godina od 2,4 milijuna kuna činio ukupni manjak od 4 milijuna kuna.

Danas su se vijećnici jedino složili s izvješćima o programu gradnje objekata, uređenju i održavanju komunalne infrastrukture. Jednoglasno su ih prihvatili.

Dosta rasprave bilo je o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu u gradu Nova Gradiška. Iako se radilo o predizbornom obećanju koalicije HDZ-a i HSLS-a novi prijedlog odluke kojom se komunalni doprinos za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata utvrđuje u iznosu od kune po četvornom metru, prijedlog su podržali i vijećnici SDP-a. Raspravu je izazvao Vinko Grgić (SDP) koji je predložio da se u naredne dvije godine, koliko će trajati postupak legalizacije, komunalni doprinos od kune omogući, kao u susjednim općinama, svima onima koji će u tom periodu graditi na području grada. Njegov prijedlog nije podržao gradonačelnik Željko Bigović koji je kazao da se maksimalno išlo na ruku građanima, da razumije situaciju u kojoj su građani i zato im se želi pomoći, ali da Grad nije u mogućnosti odreći se komunalne naknade u naredne dvije godine za gradnju novih objekata.

Na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a s dnevnog reda skinut je  prijedlog odluke o izmjenama i dopunama detaljnog plana uređenja gradskog groblja. Vijećnici sada imaju stanku do kraja ljeta. Za izvršnu gradsku vlast stanke nema jer do rujna treba pripremiti rebalans gradskog proračuna s kojim, kako se najavljuje, zbog nedostatka novca u gradskoj blagajni i štednje neki neće biti zadovoljni.

Related Post

APSURDAN ZAKON

Autor - 10/04/2012 0
Nakon 26 godina braka nema pravo na mirovinu. Da sam suprugu dodala pištolj da se ubije, sada bih imala mirovinu,…

PRIJEVREMENI IZBORI

Autor - 23/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 23. ožujak 2016. – Dr. Ljepša Rakas – Vujčić članica je Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine sa liste…