POLITIČKI IGROKAZ – POTPIŠI SPORAZUM , PA PUJ-PIK, NEVAŽI

1354 0

Mikšić izgubio sudski spor s bivšim koalicijskim partnerima

 NOVA GRADIŠKA, 14. svibnja 2010. – Tužba Nezavisne liste Mikšića protiv bivših koalicijskih partnera koji su Josipa Mikšića 13. ožujka 2008. godine smijenili s položaja gradonačlenika dobila je sudski epilog na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Mikšić i sada već bivša njegova nezavisna

 lista izgubili su spor, a odahnuli tuženi bivši i tuženi koalicijski partneri jer ne moraju platiti visoko obeštećenje zbog kršenja sporazuma o okoaliciji. Podsjedimo. Mikšić je od kioalicijskih partnera tražio novčanu nadoknadu u iznosima kako to stoju u sporazumu, koji su svi akteri potpisali i potpise ovjerili kod Javnog bilježnika. Za stranke taj je iznos bio 75.000, a za vijećnike 35.000 kuna. Kako kaže Davorin Slišurić, jedan od aktera Mikišićeve smjene i potopm novi gradonačlenik, Mikšić sada umjesto tražene naknade od petstotinjak tisuća kuna mora namiriti sudske troškove u iznosu od 25.000 kuna.

– Koalicijskim sporazumom, koji je potpisan između NL Mikšić, HDZ, HSP i NL Mokricki 11. lipnja 2005. godine, dogovoreno je mjesto gradonačelnika i dogradonačelnika, članova Poglavarstva, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća. Pokazalo se da je on manjkav. Pa je 14. ožujaka Gradsko vijeće smijenilo tada aktulanog gradonačelnika Mikšića i mene izabralo za gradonačlenika. Sukladno koalicijskom psorazumu NL Mikšić pokrenula je sudski spor radi uknjižbe prava na pokretnine i nekretnine gradskih vijećnika koji su glasali za njegovu smjenu a iz redova su koalicije. O ovome govorim zato što je koalicijski sprazum bio u to vrijeme puno medijski ekspolatiran. Tada smo rekli da nećemo komentirati odluke sudbene vlasti i da će HDZ, kao stranka koja vodi brigu o legalnosti i legitimetetu svakog tijela državne uprave čekati pravosnažnu presudu i o tome tada izvijestiti javnost. Rekli smo tada da pretpostavljamo da je koalicijski sporazum suprotan Ustavu RH i Statutu Grada Nova Gradiška. Nakon ovrha na pokeretnu i nepokretnu imovinu članova GV poktrenuli smo sudski spor i tražili poništenje koalicijskog sporazuma, posebno članka 11, koji govori o ugovornoj kazni po kojoj zbog nepoštivanja odredbi koalicijskog sporazuma i daje se izjava o uknjiži hipoteke. Prvostupanjska presuda Općinskog suda u Novoj Gradiški od 20. svibnja 2009. godine ništavnim određuje članak 11 koalicijskog sporazuma i izjave nas gradskih vijećnika po kojom neopozivo dajemo na raspolaganje svu svoje nekretnine i pokretnine za uknjižbu prava zaloga. Drugostupanjski sud u Slavonski Brod je 29. ožujka 2010. godine odbio žalbu NL Mikšić i potvrdio presudu Općinskog suda. Time je njegova presuda postala pravomoćna jer je sporazum suprotran članku 40 Statuta i odredbama Ustava RH jer ni jedan gradski vijećnik ne može biti pozvan na odgvornost za dano mišljenje i glasovanje.  

 Na određeni način to je i moja osobna satisfakcija iz razloga što sam izabran za gradonačelnika i što mi se spočitavalo kako sam kao diplomirani pravnik mogao potpisati takav sporazum i reći svojim kolegama koji nisu diplomitrani pravnici da ga potpišu. Tada sam rekao i sada kažem, uvijek bi potpisao svaki sporazum na moju štetu, a u korist moje stranke. Kod toga ostajem i sada i ostat ću dok god budem u politici – kaže Dvorin Slišurić.

  Mikšić, uz smjenu s mjesta gradonačelnika, sada mora platiti i sudske torškove zabog izgubljene parnice. Platio je tako danak krive procjene nakon izbora, koalirao s HDZ-om i doveo ga na vlast. HDZ-e ga je smijenio uz pomoć vijećnika, svog satelita HSP-a, a uz potporu vijećnika oporbe, koja mu se osvetila jer nije s njima htio u koaliciju i na vlast. U političkoj trakavici koalicija na vlasti u Novoj Gradiški i Mikšić je dočekao svoj trenutak osvete nakon posljednjih izbora. Odlučio se za koaliciju s SDP-om, pa je HDZ-e opet postao oporba.

  I prije ove sudske presude znalo se da je u politici sve moguće i da se ne biraju sredstva da bi se došlo na vlast. Koliko vrijedi riječ političara, kada ništa ne vrijedi sporazum i to ovjeren kod Javnog bilježnika. Gdje se izgubila časna riječ. Davorin Slišurić kaže „sve u korist stranke“. Stranku, međutim čine ljudi, a kada se dođe na vlast bude nešto i za ljude, dakako one na vlasti.  

Related Post

DRAGUTIN LESAR U NOVOJ GRADIŠKI

Autor - 14/05/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 14. svibanj 2013. – Boraveći ovih dana u Slavoniji u okviru predizborne kampanje predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar…