PRESUDIO TELEFONSKI GLAS

476 0

SLAVONSKI BROD, 6. srpnja 2015. – Na konstituirajućoj sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine održanoj danas u Velikoj vijećnici županijske uprave provedeni su izbori za predsjednika i zamjenika predsjednika.

Na sjednici, kojom je predsjedavao župan Danijel Marušić do izbora Slavka Čiče, najstarijeg člana Vijeća, nazočilo je 24 od ukupno 25 članova Vijeća srpske nacionalne manjine.

 

Nakon desetominutne stanke predsjednica Izbornog povjerenstva Ljubica Prodić, izvjestila je nazočne kako su kao kandidati za predsjednika predloženi Dušan Nogić i Rade Bosanac a za zamjenika predsjednika Bojan Basara.

 

Nakon provedenog glasovanja oba kandidata dobila su po 12 glasova, te je, po uputi Ministarstva uprave, telefonskim putem naknadno kontaktiran član Vijeća Momir Divjak koji je svoj glas dao Dušanu Nogiću, koji je tako postao novi predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije. Sa 23 glasa ZA, za njegovog zamjenika izabran je Bojan Basara.

 

Kako piše SB plus na sjednici nije prošlo sve tako glatko.

Obrazlažući prijedloge kandidata, Ljubica Prodić kazala je kako o kandidatu Nogiću ne zna dovoljno dok rad i angažiranost Rade Bosanca pozna od ranije kroz Vijeća srpske nacionalne manjine Dragalića te rad u Županijskoj skupštini. Odmah je reagirao kandidat Dušan Nogić kazavši kako je riječ o promoviranju samo jednog kandidata.

 

– O ovome ću izvIjestiti SNV i Ministarstvo uprave jer se nije poštivala procedura. Ovo je čista protekcija jednog nad drugim kandidatom tim više što sam ja u dva mandata bio predsjednik Gradskog vijeća Nove Gradiške i bilo bi dovoljno da je samo to rečeno. Ovako je jasna namjena tim više što ste podatke o Radi Bosancu pročitali s papira a to niste mogli pripremiti u ovih par minuta – ogorčeno je ustvrdio Dušan Nogić, nakon čega se pristupilo glasovanju.

 

-Preuzimam na sebe veliku obvezu. Vas pozivam na suradnju. Bit ćemo uspješni onoliko koliko budemo zajedno radili i surađivali. Cilj nam je raditi na razvoju i zajedništvu. Pred nama je posao borbe za egzistenciju. Trudit ćemo se osigurati bar jedno radno mjesto u sredini iz koje dolazimo. Bit ću ustrajan o provedbi modela c u školstvu, te ćemo raditi na njegovanju antifašizma, uz nadamo se veću pomoć županije – kazao je nakon što je dobio presudni ‘trinaesti’ glas koji mu je donio rukovodeću poziciju.

 

Inače izbori za vijeća nacionalne manjine održani su 31. svibnja. Od ukupno 3952 birača pripadnika sprske nacionalne manjine upisanih u popis birača, glasovalo je 324 birača.

 

Današnjoj Konstituirajućoj sjednici bili su nazočni i protojerej Ratko Gatarević, a u ime Županijskog izbornog povjerenstva, Stjepan Franić koji je čestitao izabranima te im poželio uspješan rad.

 

Autor BPZ/SB plus

Related Post

NAKON PRIJEVREMENIH IZBORA

Autor - 05/04/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 5. travanj 2016. – Prošli, prijevremeni izbori, pokazali su da HDZ više nije najjača politička opcija u Novoj…

HSP ANTE STARČEVIĆ

Autor - 03/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 3. kolovoz 2012. – Na jučer održanoj konferenciji za novinare HSP „Ante Starčević“ zatražio je da gradonačelnik Josip…