RADOST ŽIVOTA

528 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 6. srpnja 2015. – Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 2. srpnja župu Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima te u župnoj crkvi predvodio slavlje krštenja Andrije,

sedmog djeteta u obitelji Roberta i Sanje Vujice. Upućujući poseban pozdrav spomenutoj obitelji, biskup je kazao da je došao rado na ovo slavlje zahvaliti i izraziti poštovanje prema roditeljima, dvoje vjeroučitelja koji su još jedanput posvjedočili svoju vjerničku opredijeljenost za život i očitovali svijest kako se na najbolji način izgrađuje hrvatska budućnost.

 

U homiliji biskup je upozorio na određenu prijetvornost i kontradiktornost hrvatskog društva u odnosu prema braku i obitelji te rađanju djece. Ono na različitim razinama verbalno ukazuje na populacijski slom koji je u tijeku, pojačan najnovijim iseljavanjem mladih ljudi u inozemstvo zbog nemogućnosti pronaći zaposlenje u domovini, a s druge strane propagira hedonizam koji onesposobljuje mlade za ulazak u brak i za nošenje poteškoća povezanih s rađanjem djece, zakonski dopušta abortus, ubijanja nerođene djece, zauzima se za moralno upitne metode umjetne oplodnje pod krinkom brige za što brojnija rađanja, a ozakonjenjem istospolnih zajednica relativizira prirodni brak između muškarca i žene te tako očituje nevjerodostojnost govora o brizi za budućnost domovine.

Istaknuo je kako nam naviješteni ulomak iz Knjige Postanka daje svjetlo i ohrabrenje za izlazak iz tog stanja. Abraham u stotoj godini života dobiva dijete te svjedoči kako je Bog i u ljudski nemogućim i teškim okolnostima zauzet za život i pronalazi suradnike s kojima ostvaruje svoj naum. Dodao je kako je potresno da Bog koji je na strani života traži od Abrahama da mu žrtvuje svoga sina. Time, nastavio je biskup, Bog podsjeća da je život njegovo a ne ljudsko vlasništvo, da ne dolazi iz ljudskih nego njegovih mogućnosti i da ga treba primiti s vjerom, te je poziv Abrahamu da mu žrtvuje sina samo kušnja u kojoj će Praotac posvjedočiti upravo taj pristup životu a Bog obznaniti da ne želi žrtvovanog čovjeka, nego da će se on u Sinu svome žrtvovati za ljude i njihovo puno ostvarenje. Spomenuo je kako obitelj Vujica svojim sedmim opredjeljenjem za život svjedoči da joj mjerilo ponašanja nije nametnuta ljudska ideologija, hedonizam, sigurnost koju joj daje gospodarsko ili neka drugo stanje, nego abrahamovska oslonjenost na Boga povezana sa žrtvom i ljubavlju. Zahvalio joj je na tom svjedočanstvu.

 

Tumačeći naviješteni evanđeoski ulomak iz Matejeva evanđelja biskup je spomenuo kako smo se rodili u svijetu u kojem je ljudski život najveća vrijednost, ali ranjena zlom, sebičnošću, prolaznošću i smrću. Ustvrdio je kako uzeti, paralizirani čovjek kojega spominje evanđeoski ulomak, pri susretu s Isusom ozdravlja od tjelesne paralize, ali da mu on – umjesto o tom ozdravljenju – govori o grijesima koji su mu otpušteni i da je zato postao zdrav. Biskup je podsjetio da je grijeh i sebičnost teža čovjekova paraliza od fizičke jer se odnosi na njegovo dublje stanje nego li je tjelesno, od koje nas može ozdraviti samo Sin Božji. Stoga, nastavio je, Isusov poziv uzetome „ustani i hodi“ ide dalje od hoda nogama, upućuje na vjeru kojom čovjek ulazi u zajedništvo s Isusom Kristom i po njem postaje dionikom posve ozdravljenog, spašenog svijeta. Kazao je kako Isus u krštenju upućuje taj poziv i malom Andriji te je potaknuo roditelje da mu pomognu oblikovati život po vjeri, da po toj otvorenosti za Boga postane dionikom njegove ljubavi jače od smrti i tako izliječen od najteže paralize našeg ljudskog postojanja.

 

Pri koncu misnoga slavlja biskup je čestitao roditeljima na rođenom i preporođenom djetetu, zaželio im obilje Božjega blagoslova u nastojanju oko njegova odgoja zajedno s drugom djecom. Zahvalio je župniku i njegovim suradnicima na svemu što čine da župa Gornji Bogićevci bude živi dio Božjeg naroda u Požeškoj biskupiji. Nakon misnoga slavlja susreo se s obitelji Vujica, zanimao se za njihovo obiteljsko stanje te joj uručio darove i novčani prilog.

Related Post