DRUGI TEREZIJANUM

961 0

NOVA GRADIŠKA, 1. Lipnja 2015. – Ljudski glas, kao najljepši instrument, najiskrenije pjeva Bogu u čast – istaknuo je 31. svibnja, pozdravljajući okupljene u crkvi sv. Terezije Avilske župnik vlč. Perica Matanović na početku drugog

Terezijanuma- smotre glazbenih sastava „a capella“. Upravo to je i bio razlog oživotvorenja ovog kulturnog događaja bez glazbene pratnje, koji oslikava i djelić hrvatske duhovne glazbene baštine duboko ukorijenjene u onu tradicijsku. Ovogodišnji je Terezijanum upriličen u povodu proslave 250. obljetnice župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 250. obljetnice crkve sv. Terezije Avilske i 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske.

 

 

O sudionicima Terezijanuma

 

Ovogodišnju Smotru glazbenih sastava a capella otvorio je Župni mješoviti zbor župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije (voditeljica sestra Blanka, dirigentica Julijana Žirovčić). Izveli su Kanceljakovu skladbu Bože, smijem li i HIMAN sv. Tereziji-koral. . Zbor inače pjeva u sve blagdane i nedjeljom na velikoj misi. S puno žara i zauzetosti u promicanju Riječi Božje oplemenjuju i svoj, ali i život svih župljana.Uslijedio je nastup župnog Zbora mladih „Nebeski znak“. Osnovan je u listopadu 2007. godine u Novoj Gradiški. Osnovao ga je vlč. Perica Matanović, župnik u župi Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški. Zbor je vidno proslavio ne samo župu, nego i cijeli grad gostujući na raznim festivalima duhovne glazbe, organiziranjem koncerata, pozivajući druge zborove na gostovanje u Novu Gradišku te gostujući po župama Lijepe naše i u inozemstvu. Zbor ima i dvije autorske pjesme i jedan spot. Voditeljica zbora je vjeroučiteljica Patricija Brdar, a u instrumentalnom dijelu pomaže Petar Herljević. Cilj njihova pjevanja je, kako kažu, slaviti isključivo Boga i pjesmom mu dati hvalu, prema riječima sv. Augustin: „Tko pjeva, dvostruko moli!“Izveli su lurdsku pjesmu Gloria i Psalam – Dajte Gospodinu silu i slavu. Udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ osnovana je 2008. pod vodstvom Milana Rosića s ciljem očuvanja pučke kulturne baštine novogradiškoga kraja i Lijepe naše. Organizatori su radionica za izradu rukotvorina, inicijatori i organizatori vrijedne manifestacije „Nismo mladi al’ smo lipi“ čiji je pokrovitelj i Ministartsvo kulture RH. U vrijeme Božića organiziraju poseban koncert tradicijskih božićnih pjesama u našoj župnoj crkvi uz goste iz kontinentalnog dijela Hrvatske. A u studenom 2014. godine osnovana je i Pjevačka skupina Tkanica s ciljem njegovanja tradicijskih, duhovnih, starogradskih, ali i obrada tradicijskih pjesama. Skupina broji 14 članova, voditeljica je prof. Danijela Šmuljić. Prvi nastup bilježe na Božićnom koncertu u NG. Ovo im je bio drugi javni nastup za kojega su izabrali skladbe: Nada te turbe- kratka pjesma, poznata i kao “znak“ sv. Terezije Avilske, te Zdravo Marijo.

Na II. Terezijanumu nastupio je i Vokalni ansambl Lira koji djeluje u sklopu KUD-a Tamburica Staro Petrovo Selo. LIRA je osnovana 2.000- e i ove godine obilježava 15- u obljetnicu, koja će biti okrunjena i nosačem zvuka s 12 pjesama, a trebao bi ugledati svjetlo dana krajem godine. Zadnjih pet godina počeli su izvoditi duhovne autorske skladbe pa tako surađuju i sa župnikom vlč. Pericom Matanovićem te s našom pjesnikinjom Evicom Kraljić. Sudjeluju na festivalima duhovne glazbe u Vukovaru, Krapini, Ogulinu, Zadru, Ludbregu. Ove godine u Ogulinu na Tonka festu koji ima i humanitarni karakter za djecu s posebnim potrebama, osvojili su Nagradu stručnog žirija za skladbu „U srcu tvom“ za koju je tekst napisala prof. Renata Grgić voditeljica Lire, a glazbu i aranžman potpisuje Igor Gregurić iz SB s kojim surađuju zadnje dvije-tri godine. A na II Terezijanumu počastili su posjetitelje skladbom Jutarnja zvijezda – Theodor Graw i Pjesmom Zahvalnicom – Josipa Del Iveglia.

Uslijedio je potom i nastup Mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav (dirigentica Katarina Piljić) iz Cernika. I Tomislav je kao i Graničar tijekom povijesti postao institucija upravo zbog nastojanja na očuvanju kulturnog, glazbenog i nacionalnog identiteta. Repertoarom dominiraju duhovne skladbe, pučki, slavonski napjevi kao i glazbena djela različitih epoha i stilova. Djeluju od 1905. godine i ove proslavljaju 110.-u godišnjicu uspješnoga rada. Izveli su skladbe Samo Bog je ljubav moja-Charlie R. Tillman i Prejasna Kraljice, prema Koralnom napjevu SALVE REGINA – otac Kamilo Kolb.

Hrvatsko pjevačko društvo Graničar (dirigentica Julijana Žirovčić) tijekom 129. godina od ustroja, kao i tijekom 22. ije obnovljenoga rada posebnu pozornost posvećuje duhovnoj glazbi. Ono što je najvažnije, duhovnu pjesmu osjećaju cijelim svojim bićem i stoga se ta ljubav prema Bogu i Njegovoj Majci Mariji, u izvedbama skladbi očituje toplinom i radošću kakvu može iskazati samo srce koje duboko vjeruje. Na ovogodišnjem II Terezijanumu izveli su slijedeće skladbe: O Najsvetija- arr. R. Calcaterra i Nebeski mire – tema Largo IZ NOVOG SVIJETA – Antonin Dvorak. Glazbena kultura kao sastavnica odgojnog puta prema svećeništvu u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu brižno se njeguje već od samih početaka djelovanje ove ustanove, o čemu svjedoče mnogi dokumenti, kao i značajna imena bilo nastavnika glazbe, bilo studenata koji su se istaknuli na glazbenom polju. Bilo je tu muzikologa, instrumentalista, kompozitora, ponajviše pjevača koji su doprinijeli razvoju i rastu jedne od, zasigurno, najstarijih glazbenih institucija na području Đakovačko-osječke nadbiskupije – Zboru Bogoslovnog sjemeništa. Posljednjih godina zbor broji oko 20 članova. Liturgijsko pjevanje u Bogoslovnom sjemeništu i katedrali i danas je glavni zadatak ovoga zbora, uz pokoje gostovanje u župnim zajednicama Nadbiskupije, a i šire. Spominjemo također i redovitu akademiju o svetkovini Bezgrešnog začeća BDM, svečanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, povremeni nastupi na svečanostima Grada Đakova, kod kojih i ovaj zbor sudjeluje značajnim glazbenim doprinosom. Na ovogodišnjem Terezijanumu pod ravnanjem maestra Ivana Andrića izveli su skladbe: Vilhar, F. S., Veličaj; Lovrić, S., Ilačkoj Gospi; Kedrov, N., Otče naš; Nystedt, K., I will praise Thee, o Lord; Ivšić, M., O Majko, Gospo blažena.

Na samom kraju koncerta ujedinjeni zborovi otpjevali su pjesmu NADA TE TURBE – najpopularniji su to i najpoznatiji retci koje je sv. Terezija Avilska ostavila iza sebe. Pjesma je često prevođena sa španjolskog orginala, a hrvatski prijevod je „Zašto taj nemir, zašto tjeskoba? Bog je pored tebe, vjeruj u milost. Vjeruj u ljubav uskrslog Krista, za njega živi!“

 

foto: d. iVANKOVIĆ

{phocagallery view=category|categoryid=38|limitcount=60|enableswitch=0|fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFffff|bgcolorhover=#ffffff|imagebgcolor=#ffffff|bordercolor=#B88A00|bordercolorhover=#86B300|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left|detail=3}

Related Post