DRVNA INDUSTRIJA NOVA GRADIŠKA

1550 0

Najamnina prostora DI Sekulić veliko je opterećenje. Zalažem se za vlastiti prostor uz uvjet da plaćamo kredit i kamatu – kaže Dubravko Gubić

NOVA GRADIŠKA, 13. lipanj 2012. – Od najave osnivanja pa sve do danas Drvna industrija Nova Gradiška u žiži je javnosti. Osim što se radi o gospodarstvu i iz pepela ponovnog oživljavanja drvne industrije i zapošljavanja, DING je stalno na oku dušebrižnika koji traže brojne odgovore. Od pitanja da li je Grad Nova Gradiška trebao u zalog za kredit kod Zagrebačke banke dati svoje vrijedne nekretnine i zašto se kredit ne realizira, do pitanja zašto se dio proizvodnje obavlja u Srbiji, a radnici otpuštaju, umjesto da primaju. Na ta ali i druga pitanja, a jedno je visina najamnine koju DING plaća Sekuliću u stečaju, odgovore smo potražili od direktora Dubravka Gubića.

 

 

NOVAGRA.HR: Zašto je DING otpuštao radnike?

– Trenutno je u DING-u zaposleno 57 od početnih 104 radnika. Dio radnika otpušten je zbog uvjeta koji su nastali, a za koje smatram da mi nismo krivi, a ni odgovorni. Morali smo se prilagoditi i rezati troškove, od materijalnih troškova koji su svedeni na minimum, da bi mogli funkcionirati kao firma, do otpuštanja radnika što je za mene bila jedna od najtežih odluka. U dva navrata nismo produžili ugovore s radnicima. Razlog je bila upravo nerealizacija kreditnih sredstava za obrtna sredstva i nabavku opreme.

Nisu teret snosili samo radnici koji su dobili otkaz, već su plaće za pet posto smanjene svima, osim radnicima koji su primali minimalnu plaću. Bilo je to nužno učiniti da možemo dočekati realizaciju kredita i investirati u opremu, da se napokon počnemo opremati strojevima s kojima ćemo moći postići cijenu seljačkih podova i termotretiranim jasenovim ploča konkurentnu na tržištu Europe. Te su cijene bazirane na tehnologiji koja je visoko produktivna s malim brojem radnika. Na nama je se što prije opremimo takvom tehnologijom i da produktivnost dignemo na određenu razinu uz sve moguće uštede u materijalnim troškovima. Realno, samo se s takvom tehnologijom možemo se uklopiti u europske cijene, što je sa starom tehnologijom nije moguće.

 

NOVAGRA.HR: Zašto do sada nisu nabavljeni novi strojevi i oprema?

Problem je bio u realizaciji kredita sa Zagrebačkom bankom. Pregovori nisu tekli kako je planirano i stalno su se prolongirali. Kredit je odavno trebao biti u funkciji. Dijelom je otvoren početkom ožujka ove godine i tada je krenula nabavka opreme, dio je stigao i danas još uvijek oprema stiže. Prioritet nam je formiranje linije za proizvodnju ploča. Po terminima isporuke strojeva to će biti za dva do tri mjeseca. Očekujemo da bi do kraja srpnja mogli imati složenu liniju za proizvodnju ploča, i uz masivne podove i termotretirane jasenove ploče proizvoditi i masivne ploče. Tada više nećemo morati voziti materijala do Srbije i nazad. Zato što nismo mogli proizvoditi masivne ploča morali smo ostatak materijala iz proizvodnje podova (hrast i bukvu) slati u Srbiju. U proizvodnji podova koji su zadanih dužina i širina javljao nam se dosta velik ostatak od krojenja. Bilo je to privremeno rješenje koje je predugo trajalo. Projekt proizvodnje u DING-u je odlično zamišljen i treba ga nadopunjavat proizvodnja ploča koju smo trebali započet još u listopadu ili studenom prošle godine. Velik je problem što je opremanje predugo trajalo. Napokon bi sami trebali počeli na našoj liniji i s našim ljudima.

 

NOVAGRA.HR: Što je s opremanjem pilane?

Uz nabavku strojeva opreme za liniju masivnih ploča i treba poboljšati uvjete na liniji dorade gdje je oprema jako zastarjela i stara je 50 do 60 godina. Drugim dijelom kredita ide se u nabavku novije tehnologije i novije modernije pilane koja bi radila s znatno manjim brojem ljudi. Današnja tehnologija na prorezu trupaca radi sa šest ili sedam ljudi, a mi sada imamo situaciju da taj posao obavlja 20 ljudi i to uz velike troškove energije.

 

NOVAGRA.HR: Koliko je istina da je najam prostora veliko opterećenje za DING?

To nam je veliko opterećenje. Za to sam da se orijentiramo na nekakav naš prostor pa i uz uvjet da ako treba plaćamo kredit i kamatu ,da imamo svoj prostor, a ne da dajemo novac za najam. Enormna je to cijena od 92.000 kuna mjesečno u neto iznosu. Treba dodati u 17.000 kuna mjesečno za zaštitare. Svi se čudimo i pitamo da je to moguće. Razgovarao sam s gradonačelnikom da donesemo stratešku odluku koja se definitivno mora donijeti, a to je gdje raditi.

Sa stavovima stečajnog upravitelja ne vidim perspektivu u ovoj firmi. Mi jesmo zainteresirani kupiti DI Sekulić u stečaju koji je, međutim precijenjen. Snižavanjem cijene za 5 posto po ročištu trebali bi čekati godinu, ili godinu i pol dana da se cijena snizi i bude prihvatljiva. Za to vrijeme trebamo plaćati ovako visok najam. Tražit ću od gradonačelnika i na Gradskom vijeću da kao Grad zajedno nastupimo, jer o snižavanju najamnine stečajni upravitelj ne želi razgovarati.

Tražili smo i od vjerovnika da se korigira cijena najma, to argumentirali i usporedili s troškovima daleko kvalitetnijih prostora. Objekti su u takvom stanju da ih stalno treba popravljati, veliki su troškovi energije za upotrebu stare tehnologije i opreme pa je potreban velik angažman radnika. Naišli smo na ogroman zid stečajnog upravitelja i Vijeća vjerovnika.

 

NOVAGRA.HR: Je li moguće da DI Sekulić kupi netko drugi kada mu se cijena snizi?

DING ostane bez prostora za rad? Moguće da netko drugi kupi DI Sekulić i da DING ostane bez prostora za rad. Po ovom uvjetima i cijeni to ne očekujem.

 

NOVAGRA.HR: Što u skoroj budućnosti za DING znači siguran kupac i naplata?

Situacija je za nas vrlo povoljna jer je malo poduzeća u Hrvatskoj koja imaju tako otvorenu situaciju kao DING. Nama je otvoreno zapadno tržište preko našeg poslovnog partnera i ne moramo razmišljati čak godinu ili dvije kome prodati naš proizvod, pa i veće količine. Zato nastojimo što prije doći u situaciju da udvostručimo proizvodnju. Nabavkom opreme krećemo u tu proizvodnju. Zato ulažemo napore da uvedemo drugu smjenu u proizvodnji masivnih podova i ploča kako bi što prije ostvarili veću proizvodnju što od nas trži poslovni partner. Jako je, međutim, velik i dug period od proreza trupaca i sušenja pa do izrade gotovog proizvoda. To znači da su nam potrebna značajna obrtna sredstva. Ono što je za nas veoma važno je da od trenutka kada robu spakiramo u šlepere do naplate prođe samo 15 dana. Linija masivnih ploča bi trebala krenuti s radom do kraja srpnja. Do kraja godine ostalo. To znači postupno novo zapošljavanje vraćanje na posao radnika s kojima su raskinuti ugovori o radu.

 

NOVAGRA.HR: Kolike su plaće?

Plaće se redovno isplaćuju kreću se od minimalne do 5 i 6 . tisuća kuna, ovisi o radnom mjestu. Redovno se isplaćuju i sve druge obveze prema radnicima. Važno je nismo nikome dužni- kaže direktor Dubravko Gubić.

Related Post

ELDA NOVA GRADIŠKA

Autor - 11/09/2014 0
Elda će u Novoj Gradiški u projekt još jednog proizvodnog pogona utrošiti 18 milijuna kuna NOVA GRADIŠKA, 11. rujan 2014.…