ČELNIŠTVO HRVATSKIH OBRTNIKA U NOVOJ GRADIŠKI

829 0

NOVA GRADIŠKA, 21. svibanj 2015. – Dragutin Ranogajac, sa zamjenicima Darkom Kneževićem i Mirzom Šabić, održao je 20. svibnja radni sastanak u novogradiškom Udruženju obrtnika. Domaćini su bili Tomislav Šimić, predsjednik

Udruženja obrtnika i dopredsjednik županijske Obrtničke komore, kao i predsjednica Obrtničke komore BPŽ Jelena Ivaniš, a nazočni i predsjednica Obrtničke komore Slavonski Brod Anka Šakić, članovi tijela Udruženja obrtnika NG, stručna suradnica Vesna Jugović i tajnica Andrea Marinović. Predsjednik Udruženja obrtnika Nove Gradiške i dopredsjednik županijske obrtničke komore Tomislav Šimić osvrnuo se na sadašnje stanje obrtništva, ali i status obrtnika u društvu.

 

 

Tomislav Šimić: Obrtnici su temelj društva

 

– Smatram da smo se doveli do takve razine nekompetentnosti i neuvažavanja, čak i omalovažavanja određenih struktura društva, posebno političkih gdje smo im dozvolili da nas dezorijentirani „kvazipolitičari“ vode te da vode političke igre na račun nas obrtnika, a ne znaju ni što je pojam stvaranja novih vrijednosti, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta.

Zanatlije i obrtnici su uvijek bili temelj društva, nositelji života u sredinama u kojima djeluju, nositelji srednjeg sloja društva. Brzo su se prilagođavali potrebama društva, tržišta, stvarali nova radna mjesta, stvarali dobit na svim razinama. Mi obrtnici se moramo mobilizirati, organizirati, izvući glavu iz pijeska, letargije i gliba u kojem se danas većina nalazi. Moramo konačno pokazati svoju odlučnost i snagu, odlučnost promjene koje će poteći od nas, a ne od političkih, u gospodarstvo zalutalih ministara, koji rade na našu štetu, na štetu naše sredine pa i same države.

Potrebno je sve strukture društva uključiti, posebno na lokalnoj razini gdje mi najviše možemo utjecati, uvući se u sve pore davanja važnosti i ugledu zanatstva, obrtništva i gospodarstva ponovnim stvaranjem srednjeg sloja ljudi, animiranjem prema samozapošljavanju, izobrazbi, ulaganjima u nove vrijednosti, nove tehnologije, inovacije u obrtništvu i gospodarstvu.

 

Ne želimo biti figure i „krave muzare“

 

Vi kao predsjednik morate biti na čelu tih promjena, a mi zajedno s vama s našom podrškom ostvarivati zajedničke ciljeve i programe. Jednostavno moramo se nametnuti, preuzeti inicijativu i početi voditi sami o sebi brigu i krčiti put prema dizanju razine obrtništva za bolje sutra. Ne želimo više biti figure i „krave muzare“ ovoga društva punog netolerancije, bahatosti struktura državnih institucija. Ovaj sastanak sam zamislio da se daju sugestije predsjedniku i suradnicima te predsjednici Područne komore da vidimo kojim ćemo smjerom ići jer je vidljivo da smo mi izgubili svoj status i svakim ga danom sve više gubimo, a zapravo smo bili i uvijek ćemo biti budućnost društva – rekao je, među ostalim Šimić.

Moramo rješavat velike probleme

 

Jelena Ivaniš, predsjednica OK BPŽ istaknula je važnost stalne i pravodobne komunikacije i zajedništvo obrtnika.

– Smatram da mi trebamo zajedničkim timom i snagama odrađivat taj dio posla kojega imamo, a to je rad na rješavanju velike problematike koju svi zajedno imamo. U ovom razdoblju od četiri godine nastojat ćemo odrađivat to prema našim mogućnostima i prema tome koliko nas odgovorni budu htjeli slušati. Evo ovaj sastanak je danas krenuo ovim tokom jer mi nije stalo do toga da se predsjednik dođe slikati pred Obrtničku komoru u Slavonski Brod, a da ga ne vidi ni jedan obrtnik i da mu ne može uputiti pitanje ili sugestiju – istaknula je Jelena Ivaniš.

 

Političari su pametniji

 

Prema riječima Dragutina Ranogajca u prva tri mjeseca ove godine u BPŽ je 130 obrtnika manje, na razini države 1000, što je velika tragedija, a pad nije zaustavljen bez obzira što je konačno vječni optimist, ministar Grčić pogodio da se jednom mora dogoditi rast.

– Naša tragedija je što nismo složni, ali i što radnici žele biti gazde kod onih koji se svako jutro ustaju i kreću tražiti sredstva za njihove doprinose. To mora prestati. Ministarstvo obrta i poduzetništva je stvoreno na našu inicijativu. U jednom dijelu krenuli smo dobro. Mi smo znali što tražimo, a problem je nastao u dijelu politike, kada političari odluče da su pametniji od onih koji znaju raditi svoj posao – istaknuo je, među ostalim Ranogajac.

Također je naglasio kako će rad novog vodstva HOK-a u suradnji sa svim obrtnicima biti usmjeren na zastupanje interesa obrtništva na svim razinama, pravodobno informiranje, unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja za obrtnička zanimanja, promociju obrtništva i komore, jačanje jedinstvenog komorskog sustava, podršku poslovanju, savjetovanje i nove usluge za članstvo te druženje i stvaranje zajedništva.

U zastupanju interesa Ranogajec je najavio jači utjecaj na nacionalnu i europsku zakonsku regulativu u fazi izrade, jačanje partnerskog odnosa s državnim tijelima te povezivanje s komorama i obrtničkim organizacijama u zemlji i regiji. Također je najavio i zalaganje za promjene strukovnog obrazovanja i najavio jačanje ugleda majstorskog zvanja, uloge obrtnika – majstora kao mentora, potpore aktivnostima obrtničkih učilišta i označavanje licenciranih radionica.

Što se tiče pitanja vezanoga za sudske sporove u kojima su obrtnici u neravnopravnom položaju u odnosu na d.o.o., te pitanja vezanoga uz Zakon o radu, Ranogajac, ali i njegovi suradnici, odgovorili su kako je problem političke naravi, ali ne i nerješiv.

Čelnim ljudima HOK-a obratio se i Milan Krpan, dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika, dajući potporu njihovom dosadašnjem radu.

Načinom razgovora i raspravom ovaj radni sastanak nagovijestio je neke nove i pozitivne „vjetrove“ u borbi za prava i položaj obrtnika, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini.

Related Post

ZAUSTAVLJENI STROJEVI U DING-u

Autor - 03/11/2014 0
U ovom trenutku Grad nema mogućnosti riješiti blokadu DING-a. Očekujemo razumijevanje stečajnog upravitelja, Trgovačkog suda i Odbora vjerovnika. Tu je…

NITKO JU NE ŽELI

Autor - 19/11/2012 0
Za sada nema onoga tko bi mogao oživiti Mljekaru, u kojoj je svojevremeno radilo 30-ak radnika.