DVD NOVA GRADIŠKA: Generacije novogradiških vatrogasaca u povijesti dugoj 150 godina gradile su, a sadašnja nastavlja, tradiciju hrvatskog vatrogastva

764 0

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška jedno je od osam osnivača Hrvatske vatrogasne zajednice

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 25. siječnja 2020. – Iako će naredne godine DVD Nova Gradiška obilježiti 150. obljetnicu već su, kako doznajemo od predsjednice Ivane Trupina, počele pripreme kako bi se ova hvalevrijedna obljetnica vatrogastva u Novoj Gradiški obilježila na najbolji način, kako to zaslužuju brojne generacije novogradiških vatrogasaca u povijesti dugoj 150 godina, pa i sadašnja koja nastavlja tradiciju vrijednu pažnje.

DVD Nova Gradiška i danas je dobro organizirano i opremljeno društvo i djeluje na ponos svoga grada i hrvatskog vatrogastva. Okuplja vatrogasce raznih uzrasta, muškarce i žene, a posebna pozornost posvećuje se najmlađima koji će nastaviti svijetle tradicije koje su novogradiški vatrogasci sustavno i uporno gradili u proteklih 150 godina. Podsjetimo.
Dragovoljno, hrabro i nesebično novogradiški su vatrogasci spašavali živote i imovinu ne pitajući čije gori. Perjanica su razvoja vatrogastva u Hrvatskoj, a vatrogastvo u Novoj Gradiški svijetao je primjer dugogodišnjeg osviještenog i humanog djelovanja u zajednici. Treba dodati da su uz redovne aktivnosti vezane za zaštitu od požara novogradiški vatrogasci sudjelovali u društvenim i kulturnim zbivanjima.
Suvremeni razvoj vatrogastva počeo je 1864. godine u Varaždinu. Slijedeće 1865. godine dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je u Sisku, 1869. godine u Ludbregu, 1870. u Zagrebu, a u Karlovcu i Novoj Gradiški 1871, godine. DVD Nova Gradiška jedno je od osam osnivača Hrvatske vatrogasne zajednice.
Iz bogate povijesti društva treba izdvojiti doprinos vatrogasaca DVD Nova Gradiška u Domovinskom ratu u kome je Vatrogasni vod Civilne zaštite intervenirao u 268 požara. Ne mareći za ugroženi život, suočeni s granatama, koje su padale za vrijeme intervencija i mecima na njih ispaljenih iz vatrenog oružja, gasili su požare i spašavali privatnu i društvenu imovinu.
U Domovinskom ratu sudjelovala su 32 operativna člana, a 14 članova bilo je u postrojbama Hrvatske vojske. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ih je Spomenicom Domovinskog rata.
Što i kako danas djeluje DVD Nova Gradiška, kratko smo razgovarali s predsjednicom i vatrogasnom časnicom Ivanom Trupinom, koja je u dugoj povijesti društva i prva žena na njegovom čelu.

Ponosni smo na djecu i mladež, žene koje nastojimo što više aktivirati i dakako, muške članove koji su okosnica društva. Uz Javnu vatrogasnu postrojbu, koja je osnivana 2011. godine, svi su oni članovi DVD-a Nova Gradiška i zajedno radimo na promicanju vatrogastva i povećanju kvalitete vatrogasne djelatnosti u našem gradu.
Opremljenost je na vrlo visokom nivou i imamo dosta kvalitetnu opremu s obzirom da svake godine koristimo sredstva Grada Nova Gradiška za nabavu nove opreme, a isto tako koristimo državna sredstva i donacije koje dobivamo kao društvo. Naprimjer, ove godine smo dobili donaciju od 2.000 eura koje ćemo namjenski utrošiti, za djecu, za opremu i vježbe s djecom i mladeži, kako bi jednog dana oni prerasli u operativne vatrogasce koje po zakonu moramo imati.
Veoma nam je bitan pomladak, a to se djeca od 6 do 12 godina i stariji od 12 do 18 godina – kaže predsjednica Ivana Trupina , ukazuje na okupljanje što većeg broja djece i mladeži i problem koji nastaje kada postanu srednjoškolci i potom kada završe srednju školu odlaze u druge gradove i napuste vatrogastvo. Smatram da je poželjno o nužno ulagati u kvalitetnu opremu kako bi što kvalitetnije odrađivali vatrogasne djelatnosti i ostali u našem gradu i vatrogastvu – kaže Ivana Trupina.
Predsjednica DVD Nova Gradiška i zamjenica novogradiškog gradonačelnika govorila je i o razlozima koji su ju doveli u vatrogastvo.
-Moj brat je bio mladi jako angažiran vatrogasac koji je sve svoje slobodno vrijeme utkao u vatrogastvo u Novoj Gradiški. Nakon njegove smrti odlučila sam ovdje dati sebe, sve svoje znanje, vještinu i iskustva u raznim aspektima života, kako bi pomogla rad DVD-a.
Prošla sam osposobljavanje za vatrogasne časnike i kroz teoriju i praktični dio u trajanju od tri mjeseca sam osposobljena, dobila praksu i vatrogasno iskustvo, a kasnije i viši stupanj.
Dolazim na vježbe koliko mi to vrijeme dopušta i priključujem se našim članicama. Obično su srijedom i jako su bitne, jer su uz dobro druženje doprinose vatrogasnom usavršavanju – kazala jer Ivana Trupina.
Izrazila je zadovoljstvo i veseli se što je u DVD Nova Gradiška oko 40 posto žena raznih dobnih uzrasta koje daju svoj doprinos u radu društva.

Related Post

REGATA SJEĆANJA I PONOSA

Autor - 06/08/2012 0
DOLINA, 5. kolovoza 2012. – Danas se, kao i prošlih godina u Dolini na jedinstven način slavio Dan domovinske zahvalnosti…