DVIJE OBLJETNICE NOVOGRADIŠKOG ZDRAVSTVA

1481 0

Obilježavanje značajnih obljetnica trebalo bi se dogoditi u godini kada bi se trebao definirati status novogradiške bolnice

 

NOVA GRADIŠKA, 7. lipnja 2016. – Ove godine obilježit će se dvije značajne obljetnice novogradiškog zdravstva. Na sjednici Predsjedništva Hrvatske lige protiv raka, održanoj u subotu u Novoj Gradiški, najavila je to dr. Slavica Konjević-Pernar, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Nova Gradiška. Ove godine Podružnica obilježava 60 godina, a Bolnica Nova Gradiška 170 godina postojanja i rada.

Svi dosadašnji i sadašnji zdravstveni djelatnici imaju razloga za dostojanstveno obilježavanje ovih obljetnica, ali i sjetiti se svih novogradiških liječnika i djelatnika u zdravstvu koji su svoju stručnost i rad godinama ulagali u zdravlje ljudi novogradiškog i novljanskog kraja.

Obilježavanje značajnih obljetnica trebalo bi se dogoditi u godini kada bi se trebao definirati status novogradiške bolnice. Politička situacija u Novoj Gradiški početkom ove godine lokalne političare je okupirala izborima i konstituiranjem gradske vlasti, pa se zaboravilo na status bolnice i zahtjeve da se ona izdvoji iz Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod i ponovo postane pravni subjekt.

U periodu „odsutnosti“ političara država je na upravljanje, koje podrazumijeva i ono financijsko, vratila bolnice Brodsko-posavskoj županiji. U liječničkim krugovima javila su se nova razmišljanja o statusu novogradiške bolnice. Jedno od pitanja je može li ona samostalno poslovati. A ako može što će to značiti za zdravstvenu uslugu građanima. Dilema koja se množe čuti iz liječničkih krugova i djelatnika u zdravstvu je i pitanje što ustvari samostalnost donosi i nije li bolje biti u sastavu bolnice, recimo to tako, višeg ranga.

Opća bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod bit će regionalna bolnica, a u slučaju da se novogradiškoj vrati pravni subjektivitet, kaže jedan liječnik, ona će biti bolnica u trećoj ligi.

Godina je ovo u kojoj liječnici i djelatnici zdravstvu trebaju obilježavati važne obljetnice jer će odluku, kao i uvijek do sada, o statusu Opće bolnice Nova Gradiška donijeti politika.

Related Post