Edukacija učenika o opasnosti od mina

683 0

DRAGALIĆ – Dana 22. ožujka 2018. godine u vremenu od 11,00 do 12,00 sati u Društvenom domu u mjestu Dragalić u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, Općine Dragalić, PU Brodsko-posavske i Policijske postaje Okučani, održano je predavanje i edukacija od minskoj opasnosti pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“. Predavanje je održano pred 100-tinjak učenika Osnovne škole Dragalići Gornji Bogićevci, kao i njihovih nastavnika.

Prezentacija opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava započela je uvodnom riječju načelnika policijske postaje Okučani, Zrinka Kapetanića, koji je nazočnima predočio značaj i važnost svjesnosti o opasnostima od mina i drugih zaostalih eksplozivnih sredstava te iznio podatke o broju dragovoljno predanog i pronađenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava u ovoj godini.

Nakon toga je savjetnica za edukaciju i koordinaciju pomoći žrtvama mina iz Hrvatskog centra za razminiranje, Marta Kovačević upoznala učenike s opasnostima od rizičnog ponašanja u opasnim zonama te ih poučila kako se trebaju ponašati i što učiniti u takvim situacijama. Prikazala je način rada Hrvatskog centra za razminiranje, projekte koji se provode, kao i prezentaciju minskog informacijskog sustava RH „misportal.hcr.hr“, koji je dostupan građanima na internetskim portalima s kartama minsko-sumnjivih područja, te nekoliko filmova o samom činu razminiravanja.

U nastavku predavanja, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU brodsko-posavske, gosp. Krunoslav Erdeši, je prisutnima pokazao različite primjerke školskih minsko eksplozivnih sredstava, upoznavajući ih s njihovima karakteristikama te opasnostima od njih.

Iako je od Domovinskog rata prošlo više od dvadeset godina, nesavjesni građani još uvijek kod kuća drže različito vatreno oružje, streljivo, ručne bombe, mine i ostala eksplozivna sredstva. Policija ih i ovim putem podsjeća da je i dalje na snazi akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i te ih poziva na dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, bez ikakvih sankcija. Potrebno je nakon odluke pozvati policiju na 192, a više detalja o akciji građani mogu dobiti putem besplatnog telefona broj: 08008892.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine, policiji dragovoljno predali: 13 komada automatskog oružja, 338 komada rasprskavajućeg oružja, 6 komada pušaka, 3 komada pištolja i revolvera, 7298 komada streljiva za dugo i kratko oružje I 9.6 kilograma eksploziva.

A tijekom siječnja i veljače 2018. godine u okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 28. veljače 2018. godine, policiji dragovoljno predali: 5 komada automatskog oružja, 56 komada rasprskavajućeg oružja, 7 komada pušaka, 2 komada pištolja i revolvera I 5349 streljiva za dugo i kratko oružje. (Stjepan Kukura, policijski službenik za odnose s javnošću)

Related Post