ČETVRTA ŠVARGLIJADA U HRVATA – DELICIJA IZA KOJE SU SE LIZALI PRSTI I PILO DOBRO PETROVOSELSKO VINO ( fotografije )

1190 0

NAJBOLJI JE ŠVARGLI DARIA DAUTOVIĆA IZ GODINJAKA, A ZLATNE MEDALJE JOŠ SU DOBILI DARKO LOVAKOVIĆ IZ FERIČANACA I OPG ANTUN STAKLAREVIĆ IZ STARE KAPELE

STARO PETROVO SELO, 30. siječanj 2011. – Dario Dautović iz Godinjaka imao je po ocjeni prosudbenog povjerenstva najbolji švargl na 4.

švarglijadi u Hrvata održane u subotu u Starom Petrovom Selu. Darko Lovaković iz Feričanaca i OPG Antun Staklarević iz Stare Kapele dobili su zlatne medalje. Prosudbeno povjerenstvo je njihove švargle proglasilo najboljima, a Adam Tomičić, predsjednik Udruge „Kulin bećarac“, koja je organizator ove gastronomsko turističke manifestacije, uručio im je zlatne medalje i pehare. OPG Antun Staklarević imao je najbolji švargl i po ocjeni publike.

Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je pet srebrnih i 12 brončanih medalja koje su uručili zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović i općinski načelnik u Starom Petrovom Selu Željko Kočijašević.

Srebrne medalje dobili su prošlogodišnji pobjednik Tomislav Ivanišević iz Godinjaka, Mato Abrić iz Novih Perkovaca, Ivica Vučković iz Kupine, Krešimir Vučković iz Donjih Andrijevaca i Siniša Vučićević iz Zdenaca.

Brončane medalje dobili su Vlado Ivanišević iz Godinjaka, OPG Marin Vučković iz Prnjavora, David Zečić iz Laza, Ivan Šimunović iz Tisovca, Alen Đanić iz Starog Petrovog Sela, Marko Lučić iz Novog Grada, Janko Šimac – Baja iz Starog Petrovog Sela , Zdravko Trusić iz Štivice, Obrt Kulin iz Piškorevaca, Poljoprivredna braniteljska zadruga Stara Kapela, Domagoj Trusić iz Zagreba i OPG Vlado Pospišil iz Godinjaka.

Prosudbeno povjerenstvo nije imalo laku zadaću odabrati najbolji švargl u konkurenciji 20 švargla koja su majstori u spravljanju ove slavonske delicije donijeli iz cijele Slavonije, a jedan je na ocjenjivanje donijet i Zagreba.   

Lijevo pobjednik 4. švarglijade Dario Dautović i Antun Staklarević čiji je švargl publika proglasila najboljim

 

Adam Tomičić je u ime organizatora izrazio je zadovoljstvo jer se na Švarglijadu javio velik broj proizvođača s švarglima vrhunske kvalitete, a Švarglijada kao gastronomsko- turistička manifestacija napravila još jedan korak naprijed u afirmaciji švargla kao vrhunskog slavonskog gastronomskog polutrajnog proizvoda, što je od prvog dana i cilj organizatora. Potporu ovoj manifestaciji i organizatorima dao je i zamjenik župana Davor Vlaović naglašavajući da ona afirmira švargl kao dio gastronomske tradicije Slavonije i zato zaslužuje pozornost i potporu.

Proizvođače koje smo pitali kako se pravi dobar švargl dali su gotovo isti odgovor uz tvrdnju da nema nekog posebnog recepta. Za dobar švargl kažu, treba svinjsko srce, kvalitetno meso od glave, masnoće, paprike i soli po ukusu. Neki dodaju biber i malo krvi. Švagrl dakako treba dobro i prosušiti , a najbolji je za pojesti koncem siječnja. Odabrati najbolji šavragl nije lako. Različiti su i po izgledu i okusu, te omjeru mesa i masnoće te začina. Antun Staklarević kaže da je prema svom nahođenju upotrijebio navedene sastojke u omjerima koji odgovaraju njegovom ukusu. Smatra međutim da je paprika, njena kvaliteta i količina značajan čimbenik kvalitete švargla. Kaže da nekoliko godina po papriku ide u Baranju i da od tada pravi kvalitetniji švargl. Za ovogodišnji pobjednički švargl smatra da je bilo jako važno i sušenje u pušnici između dva brda u ambijentu Eko-etno sela Stara Kapela. Petrovoselci okupljeni u Društvenom domu pojeli su u slast sve švargle donijete na ocjenjivanje. Pomogli su im pritom tamburaši Satira iz Davora, ali i kvalitetna petrovoselska vina, a da se bolje jede tek je poboljšao Davorin Dretar-Drele.

Autor: Franjo Samardžić

Foto: Dejan Ivanković

   

 

Related Post

UMRO JE ALOJZ PEHAL

Autor - 03/08/2012 0
Nakon kratke i teške bolesti, u vječnost se preselio Alojz Pehal, jedan od prvih članova Hrvatske seljačke stranke u općini…