EU FONDOVI

840 0

Okupilo se 20-tak poduzetnika sa područja Okučana, Gornjih Bogićevaca i Dragalića

 

OKUČANI, 16. siječanj 2014. – U organizaciji općine Okučani i radio “Bljesak” Okučani održan je sastanak s malim i srednjim poduzetnicima radi upoznavanja sa strukturnim fondovima Europske unije. Gosti sastanka su bili pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Brodsko-posavske županije Marijan Štefanac i Domagoj Miljković, konzultant iz Centra za tehnološki razvoj – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije. U općinskoj vijećnici se okupilo 20-tak poduzetnika sa područja Okučana, Gornjih Bogićevaca i Dragalića a nazočni su uz načelnika Acu Vidakovića bili i njegov zamjenik dr. Mario Bokulić, predsjednik općinskog vijeća Ivica Pivac, Dijana Kašljević zamjenica predsjednika općinskog vijeća, tajnik općinskog vijeća Milorad Oršulić – Mican, županijska vijećnica Ruža Vidović, te voditeljica LAG -a Zapadna Slavonija Marijana Vidić Poleto.

 

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Marijan Štefanac se osvrnuo na proteklo razdoblje korištenja EU fondova te naglasio da ulaskom Hrvatske u EU nastupaju nova pravila i novi fondovi. Ukupno između 2007. i 2013. godine Hrvatskoj je bilo na raspolaganju 708 milijuna eura od čega je 560 milijuna ugovoreno projekta a isplaćeno je 372 milijuna eura. Taj iznos će se povećavati jer još do kraja nisu isplaćena sredstva za započete projekte koji još traju. U razdoblju od 2014. do 2020 godine na raspolaganju će biti nešto više od 8 milijardi eura rekao je Štefanac.

Na području BPŽ je u tom razdoblju realizirano 111 projekata i povučeno je 500 milijuna kuna. Uzmemo li u obzir da je u tom razdoblju izvorni županijski proračun bio 30 do 40 milijuna kuna onda se vidi da u stručne službe i ljudi koji mogu provoditi projekte treba investirati – dodao je Štefanac. Novi natječaj je objavljen u prosincu 2013. a odnosi se na malo i srednje poduzetništvo s rokom dostave prijava do kraja veljače 2014. godine. Bit će teško realizirati jer se radi o velikim sredstvima i pitanje je tko će od poduzetnika biti spreman za njih i imati raspoloživa sredstva. Naime najmanja investicija je 7. 600. 000,00 kn a najveća 52.000.000,00 kn. Ukoliko pojedini projekt prođe po njegovoj realizaciji , investitor dobiva 50 % sredstava natrag ukoliko se radi o srednjem poduzetniku, a 60 % sredstava ukoliko je riječ o malom poduzetniku.

 

Sastanak je bio više informativnog karaktera, ali već u ožujku slijedi novi natječaj koji će biti primjereniji gospodarskim potencijalima pojedinih subjekata na ovom području županije i koji je sličniji ranijim IPARDOVIM natječajima i na koje će se moći kandidirati i OPG-a. Upravni odjel, CTR i općina će potencijalne korisnike na vrijeme obavijestiti o njima.

Voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija Marijana Vidić Poleto je nazočne ukratko upoznala s djelatnosti LAG-a i benefitima koje mogu ostvariti poduzetnici, udruge, institucije i ostali poslovni subjekti učlanjenjem u LAG.

 

Edukacija za pripremu i praćenje svakog projekta za poduzetnike je od iznimne važnosti i svi oni koji žele sudjelovati na natječajima za fondove EU se uistinu moraju dobro pripremiti. Moraju već imati završne račune za prethodnu godinu i viziju kako napraviti poslovni plan, pronaći osnovna sredstva i opstati na tržištu.

Related Post

MEĐUNARODNI DAN PJEŠAČENJA

Autor - 11/10/2013 0
OKUČANI / GORNJI BOGIĆEVCI 11. listopad 2013. – Učenici i učitelji Osnovne škole Okučani i ove su godine obilježili Svjetski dan…

28. broj „Suze Dolinske“

Autor - 05/01/2012 0
OKUČANI, 5. siječanj 2012. – Koncem prošle godine, tradicionalno uoči Božića, iz tiska je izašao 28. broj „Suze Dolinske“ –…