EUROPSKA STRATEGIJA

838 0

BRUXELLES, 9. / 10. listopada 2012. – Na 97. plenarnoj sjednici odbora regija u Bruxellesu na kojoj je kao član, po prvi puta nazočan bio i župan Danijel Marušić, bilo je riječi o gospodarskom oporavku , kohezijskoj politici i strategiji razvoja

Europe do 2020, kao i o ulozi regija i gradova.

 

Tijekom dvodnevnog zasjedanja raspravljalo se i o novom multifinancijskom okvirnom postu do 2013. godine, o čemu je izvješće Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija, predala za to nadležna Komisija. Nadalje, raspravljalo se i Programu za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća za razdoblje od 2014. do 2020. za koji su dani prijedlozi Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća.

Kako je javna nabava i njena transparentnost sve češća tema u nacionalnom i regionalnom kontekstu, na sjednici su predložene Direktive Europskog parlamenta i Vijeća, koji se tiču ove problematike. Od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku bila je rasprava o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, te prijedlog regulativa koje se tiču njegova korištenja. Nastavno na prethodnu temu raspravljalo se i o smjernicama za izradu maritimne strategije za područje Atlantskog oceana.

 

Zajednička rasprava s Europskog parlamenta i Vijeća vodila se i o novom pristupu financiranju vanjskih akcija Europske unije, čime je i okončan prvi dan dvodnevne plenarne sjednice. Za većinu javnosti a posebice umirovljenike od velikog značaja bila je tema o izradi zajedničke politike adekvatnih sigurnih i održivih mirovina o kojoj se govorilo drugog dana zasjedanja.

 

Tijekom današnjeg dana govorit će se još i o: revidiranoj strategiji EU za regiju Baltičkog mora, prilagodbi na klimatske promjene regionalnih predjela : slučaj primorskih krajeva, energetskim smjernicama do 2050. godine, kao i o regionalnim specifičnostima promjene klime u EU na temelju primjera planinskih predjela. Kao zadnja tema drugog dana zasjedanja bit će rasprava o donošenju paketa mjera za zaštitu zakonitog gospodarstva.

 

bpz/novagra

Related Post

Činjenice o koronavirusu

Autor - 29/04/2020 0
Autor koronavirus.hr Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS—CoV-2, otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se…