FILIJALA CERNIČKE ŽUPE U PODVRŠKOM

500 0

PODVRŠKO, 15. a svibanj 2015. – Selo Podvrško, filijala cerničke župe, svečano je proslavilo blagdan Gospe Fatimske, za koji su se pripravljali trodnevnicom, a vodio ju je o. Matej Ećimović, franjevac u Cerniku.

 

Svake večeri, program je počinjao krunicom, uz priliku za ispovijed, a onda je slijedila sveta misa. Treće večeri, upriličeno je klanjanje pred Presvetim od 22 do 24 sata. Prema riječima o. Ećimovića, ni najstariji nisu napuštali kapelu prije ponoći, radosno su slavili Gospodina, bdijući, unatoč godinama.

 

Na sam blagdan, o. Ećimović je slavio misu, na koju se okupilo cijelo selo, uz vjernike drugih sela cerničke, ali i susjednih župa. Iza mise, kroz selo je pošla procesija s Gospinim kipom, a nosile su ga djevojke u narodnim nošnjama. Uslijedila je zagovorna molitva Gospi, kojom se selo stavilo pod zaštitu Gospe Fatimske, a nakon blagoslova, kao u davna vremena, pred crkvom u Podvrškom razvilo se veliko slavonsko kolo.

 

Mještani su pripremili i obilje slavonskih delicija, najviše pita, kiflica i kolača, pa počastili sve koji su toga dana došli u ovo malo selo, ali kroz stoljeća ono je velikog srca za Isusa i Gospu.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

NOVOGRADIŠKI PUČKI BOŽIĆ

Autor - 06/01/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 5. siječanj 2015. – Osmi po redu Novogradiški pučki Božić darovala ga je Udruga čuvara pučke kulturne baštine…

PROSLAVA VELIKE GOSPE U DOLINI

Autor - 18/08/2014 0
DOLINA KOD BOSANSKE GRADIŠKE, 15. kolovoza 2014. – Vjernici župe Dolina kod Bosanske Gradiške su na najbolji mogući način proslavili…