Foto reportaža – JOŠ JEDNA USPJEŠNICA OSJEČKOG HNK

1297 0

Autor poumar

NOVA GRADIŠKA 19.studeni 2010. – Na novogradiškim kazališnim daskama u četvrtak, 18. studenoga gledali smo glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka i komediju F.Vebera BUDALA ZA VEČERU, u režji Joška Juvančića. Novogradiščani su toplo prihvatili osječku izvedbu ove

komedije koja niz godina pobire velike uspjehe na europskim kazališnim daskama. Okosnica radnje proizlazi iz navade da se svake srijede bogati izdavač knjiga Pierre Brochant (GORAN GRGIĆ) i njegovi prijatelji iz „visokog društva“ sastaju na večerama srijedom i natječu koji će od njih na taj sastanak pozvati veću „budalu“, osobu s priglupim idejama i nezanimljivim strastima kojima će se svi moći smijati.

Pierre jednoga dana upoznaje Françoisa Pignona (DRAŠKO ZIDAR), neobičnog čovjeka koji sanja da će mu ovaj ugledni izdavač objaviti knjigu o njegovoj strasti – maketama sačinjenima od šibica i pomisli da će s ovim čovjekom odnijeti pobjedu u toj gruboj igri.

No, Pierreu se ukoče leđa te on i njegov novi prijatelj ne stižu na večeru: u potpunom urnebesu nesuđena žrtva i njezin tlačitelj zamjenjuju uloge. Bolna leđa su početak nepredvidivih , na komičnu matricu nanizanih događaja : napušteni muževi, prevarena žena (IVANA SOLDO) , prevareni inspektor financija (MILENKO OGNJENOVIĆ), nestabilna astrologinja (MIRA PERIĆ KRALJIK); zamjena identiteta, dojam nadmoći, nedolično ponašanje, psihičko olakšanje, igre riječi… i pitanje na kraju TKO JE TU USTVARI BUDALA?  

Neobični i dragi čovjek maketar Pignon , koji zahvaljujući visokom stupnju emocionalne inteligencije prepoznaje ponižavanje i ismijavanje , licemjerstva i laži, i unatoč tome pokušava ispraviti nepravdu i pružiti ruku onom tko ga ponižava, TO SIGURNO NIJE. 

Poruku ove predstave prepoznala je i novogradiška kazališna publika i osječki glumački ansambl nagradila velikim pljeskom.

  

Related Post

Preko trnja do zvijezde

Autor - 25/01/2012 0
Prvu ovogodišnju kazališnu priču na daskama Dvorane Relković ispričali su mladi glumci NATAŠA JANJIĆ I IVAN GLOWATZKY u predstavi PREKO…