Foto reportaža: PRAVOSLAVNO GROBLJE – RUGLO U SREDIŠTU GRADA

2796 0

NOVA GRADIŠKA, 12. siječanj 2011. – Iako posljednjih godina Komunalno poduzeće „Slavča“ održava pravoslavno groblje, ono je danas još uvijek gradsko ruglo. Da se tijekom rata, pa i kasnije devastirano groblje uredi, inicijativu je poduzela gradska uprava pa je kroz javne radove groblje očišćeno. Ružno i žalosno još uvijek izgledaju

porušeni nadgrobni spomenici, minirana kapelica, koja je bila zaštićeni spomenik kulture, a za potrebe rijetkih sahrana prije rata služila je kao mrtvačnica.

 

– Sva groblja po zakonu o grobljima pripadaju jedinicama lokalne samouprave pa tako i ovo Gradu Nova Gradiška. Tu nema dvojbe. U nekoliko smo ga navrata krenuli uređivali da ga dovedemo u koliko toliko normalno stanje. Nemam u tome nadležnosti, ali imam potrebu da se založim kako bi se groblje dovedeno u normalno stanje – kaže Dušan Nogić, predsjednik Vijeća Srpske nacionalne manjine u Novoj Gradiški i predsjednik koordinacije vijeća Srpske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji. Dodaje da na groblju ima grobova i spomenika starih dvjestotinjak godina, gotovo koliko je stara i Nova Gradiška.

– Moja je inicijativa da sa zahtjevom idemo prema Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture i tražimo da se jedan dio groblja proglasi spomenikom kulture i ono bude u nadležnost Ministarstva kulture, koje bi trebalo obnoviti i kapelicu. Groblje ima svoju povijesnu i kulturnu vrijednost – smatra Nogić.

 

Ono što je ružno i neprihvatljivo na ovom groblju su porušeni nadgrobni spomenici. Dio je grobnica i spomenika oštećen neprijateljskim dalekometnim topništvom, kao što je slučaj i sa centralnim gradskim grobljem. Većinu spomenika su, međutim, srušili vandali, a kako kaže Nogić, spomenici se konstantno ruše i dalje. Podnose se prijave policiji, ali osim u jednom slučaju, počinitelji nisu pronađeni. Kradu se i metalne ograde sa grobova, koji su vrijedni radovi metalske struke.

– Sahrane na groblju su rijetke. Sahranjuju se uglavnom samo ljudi koji tamo imaju obiteljske grobnice, a ostali na gradskom centralnom groblju. Groblje bi najprije trebalo ograditi, izgraditi pristupni put i parkiralište, a potom i obnoviti kapelicu. Dio spomenika koji nije oštećen prošle je godine vraćen na grobnice. Još se jedan dio spomenika može uz malo truda vratiti ali su za to potrebna sredstva – kaže Dušan Nogić.

Dušan Nogić

 

   

Related Post