ZA ZDRAV ŽIVOT

670 0

U subotu 21. travnja Novogradiščani imaju priliku pridružiti se stanovnicima drugih gradova u Hrvatskoj u akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Riječ je o najvećoj globalnoj ekološkoj akciji u povijesti,

na svjetskoj razini poznatoj kao “Let’s do it – World cleanup”, u kojoj prvi put sudjeluje i Hrvatska u društvu stanovnika 91 države. Akciju su 2008. godine pokrenuli Estonci kreirajući poseban software za mapiranje i fotografiranje ilegalnih odlagališta.

 

Cilj akcije je u jednom danu očistiti što veći broj divljih odlagališta otpada. U akciji sudjeluju doslovno svi! Od pojedinaca, udruga, društava i tvrtki, do gradovi i općine, komunalnih poduzeća, škola, vojske i svih ostalih koji žele doprinijeti čišćem životnom okolišu. Akcija je podijeljena u dvije faze. U prvoj su fazi građani označavaju kritična mjesta i divlja odlagališta otpada, u drugoj fazi je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter.

 

-Svatko od nas dio je prirode, svatko od nas je zagađivač pa i svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi. Promjene kreću od nas samih te nam je želja osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i svojim potomcima, jedno od osnovnih prava, a to je pravo na čist okoliš’, poručuje Helena Traub, voditeljica kampanje ‘Zelena čistka’.

 

O akciji „Zelena čistka“ koja će se u subotu provesti u našem gradu novinarima su govorili zamjenica gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić, ravnateljica Gimnazije prof. Nada Peleh i Dušan Nogić iz gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove. Uputili su poziv sugrađanima, od učenike iz osnovnih i srednjih škola, djelatnicima poduzeća i ustanova, te svim ostalim sugrađanima da se odazovu na akciju i upozore na onečišćenja okoliša na području grada, a potom i sudjeluju u akciji odstranjivanja i zbrinjavanja otpada koji onečišćuje okoliš i ugrožava zdrav život.

Related Post