FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK: Izložba slika u samostanu „Sve pet“

1010 0

Autor: cajtung
CERNIK, 5.10.2019. – Na blagdan sv. Franje Asiškog, 4. listopada, a prigodom obilježavanja pet stoljeća trgovišta Cernik i pet franjevačkih stoljeća u Cerniku, u Franjevačkom samostanu u Cernikuo tvorena je reprezentativna izložba slika „ Sve pet“. Izložena djela petorice umjetnika: Ferdinanda Kulmera, Zaklade obitelji Malešević-otac Duško, majka Maja i kćerka Tanja i Josipa Pintarića-Puce.
U nazočnosti Bogdana Maleševića, književnika i povjesničara umjetnosti iz Zagreba koji je samostanu darovao 120 radova svoje umjetničke obitelji, djela koja su okupljena u Zakladu obitelji Malešević-devet anđeoskih korova, Vitomira Žakića, načelnika Općine Cernik, Ivana Jelančića i Karla Kolundžića, koji su postavili izložbu i drugih štovatelja likovne umjetnosti, fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku, govorio je izložbi, njezinom značaju i poveznici sa događajima u povijesti vezanim uz pet franjevačkih stoljeća u Cerniku. Govorio je o autorima i nastojanju cerničkih franjevaca da ponovno otvore svoja vrata i hodnike izložbama.
Zahvalio je posebno Bogdanu Maleševiću na bogatoj donaciji slika kao i svima koji su doprinijeli da izložba ugleda svjetlost dana. Izložbu je otvorio glumac Vinko Kraljević koji je čitao citate u auli Biblijsko-arheološkog muzeja na predstavljanju nove knjige Bogdana Maleševića „Likovne kritike i članci u Zrenjaninskim novinama’63. i Večernjim novostima ’71.“.
Sve nazočne pozdravili su načelnik Vitomir Žakić, Ivan Jelančić i Karlo Kolundžić koji su i najavili još mnogo događanja i izložbi koje pripremaju u samostanu u nadolazećem periodu. Izdan je katalog „Pet stoljeća trgovišta Cernik i pet franjevačkih stoljeća u Cerniku“, kojeg je pripremio Ivan Jelančić.

Related Post

23. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI“

Autor - 03/01/2015 0
ŠIRINCI / REŠETARI, 3. siječanj 2013. – Danas je u Širincima i Rešetarima obilježena 23. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Širinci“.…

JAVNI POZIV

Autor - 11/09/2015 0
SLAVONSKI BROD – Na temelju čl.14. Odluke o ustrojstvu i djelokrugu županijskih upravnih tijela (Službeni vjesnik Brodsko-posavske županije,broj 20/05) i…