GODINA MILOSRĐA

692 0

KOVAČEVAC – U okviru svojih korizmenih pastorlano-karitativnih programa Godine milosrđa požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je 9. ožujka prognaničko naselje Kovačevac nedaleko Nove Gradiške.

Ondje su smješteni prognanici iz Bosne i Hercegovine od kojih neki nemaju potrebnog statusa po kojem bi imali određena socijalna prava. U dvorani naselja biskup je predvodio s njima euharistijsko slavlje u koncelebraciji s Goranom Lukićem, ravnateljem Caritasa Požeške biskupije i Pericom Matanovićem, župnikom župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški. Na početku svete mise biskup je u pozdravu kazao prognanicima da ih ovom korizmenom postajom u njihovu naselju želi uključiti u duhovni dinamizam koji je pokrenuo papa Franjo proglašenjem Izvanrednog jubileja milosrđa a koji se u Požeškoj biskupiji ostvaruje na različitim razinama. Naglasio je da želi zajedno s njima posvjedočiti Bogu koliko su oni u svojim posebnim okolnostima otvoreni njegovu milosrđu te mu povjeravaju duhovne rane, bolesti i siromaštvo kao i sve druge poteškoće kako bi ih ono izliječilo i darovalo im dostojanstvo.

U homiliji biskup se nadovezao na informacije koje je doznao prije svete mise i spomenuo da su neki od prognaničkih starijih članova zbog nemoći smješteni u Starački dom, kazao kako svi oni žele pronaći bolji smještaj i dostojniji život. Istaknuo je da nas sveta čitanja podsjećaju da su to isto željeli i Izraelci u babilonskom sužanjstvu, o čemu nas izvješćuje Izaija u prvom dnevnom čitanju i da ih prorok uvjerava kako ih Bog nije napustio, kao što majka ne može napustiti svoje dijete i da će ih u vrijeme milosrđa pohoditi i izbaviti od ropstva. Biskup je protumačio kako Isus u današnjem evanđeoskom ulomku, raspravljajući sa Židovima nakon što je ozdravio jednog bolesnika u subotu, govori da „dolazi čas – sada je“ kada će Sin čovječji ostvariti najveći zahvat, svojom mukom i smrću oduzeti snagu zlu i smrti te nas pohoditi svojim milosrđem koje liječi od osuđenosti na smrt i smjestiti nas u kraljevstvo pobjede života nad smrću. Osvrnuo se na brojna nastojanja u Hrvatskoj oko ostvarenja boljeg života, istaknuvši da se ona vrte u okviru naših mogućnosti, nemoćnih nadvladati granicu smrti, te da nas je Isus Krist svojom pobjedom smjestio u puninu života. Ukazao je na utješnost toga Božjeg djela, napose za osobe kao što su stanovnici prognaničkog naselja, te ih je potaknuo da se u svojim nevoljama utvrđuju u vjeri kako im je Božje milosrđe u Isusu Kristu dodijelilo pravo mjesto koje im po Božjem naumu pripada. Upozorio je na Isusovu moć podići ljude iz groba o kojoj je progovorio Židovima u evanđelju i kazao da se to događa već sada kada on svojim praštanjem uđe u našu savjest i oslobađa je smrtne ranjenosti grijehom i da je to početak konačnog našeg uskrsnuća od mrtvih, koje će se dogoditi o Isusovu drugom dolasku na svršetku vremena. Biskup je potaknuo prognanike da u toj Božjoj istini razmišljaju o sebi i svojoj sudbini te na tom obzoru budu ljudi velikih nada, koje svjedoče onima što traže smisao ondje gdje ga ne mogu postići. Poželio im je blagoslovljenu pripravu za sveto Trodnevlje i obnovljenu radost zbog pripadništva Isusovu vjernom narodu u kojem pobjeđuje njegovo milosrđe.

Na svršetku svete mise biskup je zajedno s prognanicima izmolio molitvu pape Franje u Godini milosrđa te je na sve njihove teškoće zazvao Božji blagoslov, zahvalivši im što svoje molitve i žrtve prikazuju i za njegovo pastirsko služenje. Nakon slavlja ravnatelj Caritasa Goran Lukić uručio je prognanicima biskupovu pisanu čestitku i novčani prilog Požeške biskupije, napose za kupnju lijekova koje ne mogu dobiti na liječnički recept.

Related Post

BISKUPOVO PISMO ŽUPNICIMA

Autor - 24/04/2014 0
POŽEGA 23. travnja 2014. – Prigodom proglašenja svetim pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, biskup Antun Škvorčević uputio je…

GOSPINO POLJE

Autor - 15/10/2014 0
Na Gospinom polju iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, nedjeljom se slave svete mise do kraja listopada. Na mise dolaze…