GRAD POMAŽE

925 0

NOVA GRADIŠKA 5. travnja 2012. – U uredu zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić danas je upriličena velika humana gesta. Dr. Rakas-Vujčić ispred grada Nove Gradiške i u ime gradonačelnika ing. Josipa Vukovića donirala je dvije novogradiške obitelji, pogođene teškim i tragičnim sudbinama. Obitelji Knežević i Sokić na žalost su se susreli sa brojnim životnim problemima kod kojih upravo djeca nose najveći križ.

 

Majka Matea Kneževića, dječaka kojemu je prije dvije godine dijagnosticiran tumor na mozgu, pozvana je u ured zamjenice gradonačelnika koja joj je donirala 7000 kuna. ti novci su namijenjeni za nabavku aparatića za uši koji će Mateu pomoći da napokon dobro čuje, tj. da kvalitetnije komunicira, uči i odrasta.

Hrabri Mateo se rodio sa hidocefalusom (vodenom glavom) i od tada je prebolio i razne druge bolesti poput epilepsije i meningitisa. Prije dvije godine pretrage su ustanovile još jednu bolest, tumor na mozgu. To je još više otežalo i zakompliciralo Mateovo zdravstveno stanje, ali i stanje u četveročlanoj obitelji o kojoj skrbi samohrana majka Željka.

Mateo Knežević i njegova obitelj vode veliku borbu, posebno samohrana majka s troje djece. Na jednom humanitarnom koncertu koji je bio krajem 2011. godine prikupljena su određena sredstva za slušno pomagalo dječaku. Kako ta prikupljena sredstva nisu bila dostatna na koncertu je bio i gradonačelnik Nove Gradiške Josip Vuković koji je obećao Mateu i njegovoj majci da će ona sredstva koja budu trebala za kupnju aparata donirati grad. Sad je to izrealizirano.

Ovo nije prva, a neće biti ni zadnja donacija od strane grada. Mi bi bili sretni da nema bolesnih i da ovakve donacije nisu potrebne ali život je takav, bolesti ima na žalost sve više i kod mlađe populacije ali grad će i ubuduće nastojati koliko god je u mogućnosti pomoći obitelji i oboljele. – riječi su dr. Rakas-Vujčić.

Mateo ima 15 godina i ide u 8. razred Osnovne škole Lj. Gaja. Bolestan od rođenja, a tumor je dobio unazad dvije godine. U današnje vrijeme je teško i tamo gdje su prisutna i oba roditelja, a ja sam samohrana majka sa troje djece. – ističe Željka Ševčik-Knežević. Česti odlasci u Zagreb na kontrole i brojni lijekovi koje Mateo koristi uzrok su teške novčane situacije ove obitelji. Svakako se snalazimo. Imamo i pomoć Udruge „Hrabro dijete“ za putovanja i lijekove i grada koji, stvarno mogu reći, kad god je bio kakav koncert grad i gradonačelnik su odobrili i pomogli sa svojim sredstvima da se održi koncert. – riječi majke Željke.

Druga obitelj koja je od grada Nova Gradiška primila novčanu pomoć je obitelj Sokić. U ovoj obitelji četvero djece su u vrlo kratkom vremenu ostala bez oba roditelja. O maloljetnoj djeci danas skrbi baka Mara Serdarušić kojoj pomažu ujak i druga baka. Zamjenica gradonačelnika ponukana ovom situacijom donirala je obitelji Sokić novčanu pomoć od 4000 kuna.

U gradu Nova Gradiška smo vidjeli ovakvu jednu tragičnu situaciju. Vidimo da o djeci ima tko skrbiti i mi im želimo svako dobro. Grad Nova Gradiška će sad pomoći sa jednom skromnom donacijom. Ovaj put je to 4000 kuna. – kaže dr. Ljepša Rakas-Vujčić. Zamjenica gradonačelnika pozdravila je prisutne i njihove obitelji i u ime gradonačelnika Josipa Vukovića koji je bio odsutan zbog mnogobrojnih obaveza.

Ovu današnju gestu svakako treba pohvaliti. A za poželjeti je manje ovakvih slučajeva gdje ljudi i cijele obitelji pate. Novac ne može djeci obitelji Sokić vratiti roditelje ni Mateu djetinjstvo ali puno toga može olakšati i njima i njihovim obiteljima.

Related Post

JUŽNA GRADSKA OBILAZNICA

Autor - 17/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 17. studeni 2014. – Radnici građevinske tvrtka Osijek-Koteks užurbano rade kako bi iskoristili povoljno vrijeme i do konca…

GRADSKA GLAZBA

Autor - 22/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 22. svibnja 2016. -Novogradiščani, ali i svi koji su bili u našemu gradu 21. svibnja mogli su prijepodne…