Grad ulaže tri milijuna kuna u izgradnju šetnice uz Šumetlicu

2439 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 29. ožujka 2018. – Bilo kakav vodotok, rijeka, rječica ili potok svakom bi mjestu trebao biti ukras pored kojeg se može prošetati, trčati, zastati ili sjesti.

Jedan takav ima i Nova Gradiška. Šumetlica danas služi osnovnoj svrsi, a ta je da kroz nju teče voda, pogotovo da brzo teče u trenucima kada je ima i previše. U najužem centru grada ona je betonska kanalčina, neki je zovu i sarkofagom. Koritu Šumetlice, izgrađenom od armiranog betona jedina je svrha propust vode. Stariji Novogradiščani se sjećaju da se nekada u Šumetlici mogla pecati riba, ali isto tako da je bila smrdljivi kanal u koji je tvornica kože koja je bila sjeverno od Auto moto centra ispuštala otpadne vode.

Stanje kavo je sada gradonačelnik Vinko Gergić ima namjeru bitno promijeniti, dijelom korigirati korito Šumetlice i na potezu od mosta kod bazna do Tanga izgraditi šetnicu. Izgradit će se dva pješačka mosta, bit će tu dječje igralište i prostori na kojima će se moći roštiljati i družiti.

Na dno korita će se postaviti obluci strmačkog kamena kako bi ono ljepše izgledalo i stvorili se uvjeti za povratak života u vodotok. Osim što će se dijelom regulirati visina obale u dijelu do mosta u Gajevoj ulici, kod bivše kožare izgradit će se pješački most kojim će se moći doći do osnovne škole i stadiona.

Dio od Gajev e do ulice Zrinskih će se riješiti na drugačiji način. Oblutcima će se smanjiti koridor i dizati uvis. U gornjim zonama će se staviti raslinje. Bit će to puzavci koji će padati. Do mosta u ulici Zrinskih će biti šetnica od 130 do 160 centimetara i ograda.

Kako kaže gradonačelnik od ulice Zrinskih šetnica se neće nastaviti. Morati će se proći kroz dio Potočne ulice jer neki stanovnici ne žele ustupiti metar do metar i pol svog zemljišta. Kod vodospreme će se izgraditi pješački most kojim će se preći na drugu stranu gdje će se kod parkirališta napraviti dječje igralište i prostor za roštilj.

U drugoj fazi duž cijele šetnice će biti postavljena rasvjeta.

Grad radove financira sa nešto više od 3 milijuna kuna. Kada se radovi u cijelosti završe Nova Gradiška će dobiti šetnicu uz Šumetlicu dugu dva kilometra.

Related Post

DAN NEOVISNOSTI

Autor - 07/10/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 7. listopada 2016. – U povodu Dana neovisnosti pobjede, danas su predstavnici Grada Nova Gradiška, predvođeni gradonačelnikom Vinkom…