Nakon požara na odlagalištu Baćanska HSS traži ostavke načelnika Anđelkovića i ministra Ćorića

1577 0

HSS traži od župana Marušića i premijera Plenkovića da djeluju u interesu naroda i saniraju štetu, od načelnika Anđelkovića i ministra Ćorića trenutnu ostavku, jer su znali, šutjeli i obmanjivali građane i zatvaranje odlagališta, jer to, kako tvrde, traže građani

Autor Franjo Samardžić, Foto HSS
DAVOR /SLAVONSKI BROD, 12. svibnja 2020. – Nakon požara na odlagalištu otpada Baćanska kod Davora Županijski odbor HSS-a brodsko-posavske županije tvrdi da je ekološka bomba eksplodirala i traži trenutne ostavke općinskog načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.
Priopćenje Županijskog odbora HSS-a brodsko-posavske županije prenosimo u cijelosti.
Deponija Baćanska kod Davora gori. Tražimo ostavku Uprave odlagališta, načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.
Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović kontinuirano četiri godine upozorava na ekološki neprihvatljivo odlaganje smeća na deponiji Baćanska kod Davora, više puta je sa saborske govornice tražio sanaciju odlagališta, posljednji put 20. siječnja 2020., nitko od nadležnih nije reagirao.
Nedavno je u slobodnom izlaganju rekao :
„Posebno negativan primjer je općina Davor gdje su u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponija smeća koja ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 40.000 tona više od dozvoljenog. Pitam što rade inspekcije? Tko provjerava je li sve što se događa u skladu sa zakonima? Jesu li kamioni smeća koji dolaze pregledani, od kud dolazi smeće i po kojim cijenama se zbrinjava. Na takva pitanja niti općinski vijećnici godinama nisu dobivali odgovore. Nisu dobili niti odgovore na pitanje kolika je opasnost i prijetnja smeće u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode.
Sukobili su se radi toga unutar vladajućeg HDZ-a, a krivnja se želi prebaciti na druge političke opcije i opoziciju koju nitko nije ništa pitao, a na postavljana pitanja nikada nisu dobivali odgovore. Zbog HDZ-ovih nadmudrivanja trpi cijela općina Davor, trpi 60.000 stanovnika od Okučana do Nove Kapele jer dobivaju pitku vodu s tog područja“, nitko od nadležnih nije reagirao.
Stanovnici Davora su posljednjih desetak dana , tada se pojavio prvi požar, u strahu jer nemaju informaciju što gori, kako se trebaju ponašati , kakve zaštitne mjere trebaju poduzimati, koliko su dimovi od sagorijevanja opasnog otpada opasni za zdravlje ljudi?
Kažu im da dezinficiraju ruke radi COVID-a i nose medicinske maske. Medicinske maske nisu rješenje za otrovne plinove koji se šire atmosferom nošene vjetrom i prema susjednim općina ma i gradu Novoj Gradiški.
To je ono što vide i osjete. Što je s podzemnim vodama i izvorištem s kojeg se opskrbljuje 60 tisuća građana. Jesu li građani sigurni?
Građani nisu sigurni za svoje zdravlje zbog požara koji treba gasiti, nisu sigurni zbog blizine deponije koju treba sanirati, a vladajući dovoze nove količine smeća.
Požar gase lokalni vatrogasci iz Davora i Orubice, hvala im, ali oni nemaju dovoljno kvalitetne zaštitne opreme volju i hrabrost imaju, ali to ovoga puta neće biti dovoljno. Hvala im.

Zato:
– Pozivamo župana Marušića i premijera Plenkovića da djeluju u interesu naroda i saniraju štetu.
– Od načelnika Anđelkovića i ministra Ćorića očekujemo jedino trenutnu ostavku. Znali su, šutjeli su i obmanjivali građane.
– Tražimo, građani traže zatvaranje odlagališta
– Zdravlje i život građana moraju biti na prvom mjestu. Pokažite to na primjeru žitelja općine Davor!

ŽO HSS-a Brodsko-posavske županije

Related Post