GRADSKA VLAST OSVAJA SE U DRUGOM KRUGU?!

701 0

Izbor gradonačelnika definirat će i odnose u Gradskom vijeću. Za manje od dva tjedna znat ćemo tko je gradonačelnik, a potom vrlo brzo i kakav je odnos snaga u vijeću i kako će ono funkcionirati.

 

NOVA GRADIŠKA, 22. svibanj 2013. – Nova Gradiška će 2. lipnja dobiti šestog po redu gradonačelnika. Od prvog Ante Šlića (HDZ) do posljednjeg Josipa Vukovića (SDP), prvog neposredno izabranog gradonačelnika, gradonačelnici su bili Josip Mikšić (Nezavisna lista Mikšić i Nezavisna lista Mikšić-Mokricki), Zdravko Konjić (HNS) i Davorin Slišurić (HDZ), dva gradonačelnika koji su uskakali na mjesto gradonačelnika nakon što su se u gradskom Vijeću ponovo miješale stranačke karte i stvarale nove koalicije, a smjenjivan bio Mikšić.

 

Hoće li to biti Vinko Grgić (SDP) ili Željko Bigović (HDZ) odlučiti će Novogradiščani na biralištima. Grgić, novo lice na novogradiškoj političkoj sceni, u drugi krug ulazi s prednošću iz prvog kruga od 7 posto glasova, koji mogu ali i ne moraju biti jamstvo konačne pobjede jer će, za pretpostaviti je, članovi stranaka desne opcije koje su u prvom krugu podržavale Daria Marenića (HSP AS) i Damira Matoševića (HSP) kao kandidata podržati Željka Bigovića. Očekuje se da bi to mogli biti i HSS-ovci. Mogli bi, međutim, odlučiti HDSSB-ovi birači sa respektabilnih 17,68 posto glasova, koliko je dobila njihova listu za gradsko Vijeće.

 

Može se pretpostavljati i špekulirati ali se ne smije zanemariti broj od samo 40,84 posto građana s pravom glasa koji su izašli na birališta u prvom krugu. Broj birača koji će izaći u drugom krugu može biti i manji, o čemu neki govore, ali zašto ne i veći iz razloga što se politička scena profilirala na lijevu i desnu opciju i na birališta ljudi mogu izaći po u posljednje vrijeme često spominjanoj gotovo uzrečici „nećeš razbojniče“. Koliko će birača izaći na birališta ovisiti će i o tome koliko će ih uspjeti motivirati Vinko Grgić i Željko Bigović i njihove stranke.

 

Ono po čemu treba zapamtiti ove izbore u Novoj Gradiški, pa i za gradonačelnika, jeste da smo kao kandidate za gradonačelnika dobili ljude koji nemaju mrlja iz prošlosti. Korektnom, kao nikada do sada, se može ocijeniti i cijela predizborna kampanja. Bilo je doduše ponekad malo više uobičajene predizborne buke, a „prozivanja“ su bila uobičajena politička retorika upućena biračima.

 

Gradonačelniku, bez obzira tko on bio, neće biti lako jer će se morati nositi s odnosom snaga u gradskom Vijeću. Kada se na temelju izbornih rezultata gleda sadašnji odnos snaga Vijeće je u pat poziciji. Dakako, u politici je do sada bilo sve moguće pa zašto to ne bi bilo i sada. Sjetimo se neprincipijelne koalicije koja je trajalo samo dok je trajala i sjenica Vijeća na kojoj su ruke udružili vijećnici HDZ-a, HSS-a, HNS-a, HSLS-a , Nezavisne liste Mokricki i jedna SDP-a presudile i smijenile Mikšića.

 

Sa svoja tri vijećnika Mikšić je, najprije kao nezavisna lista, a potom HDSSB-a, godinama u šaci držao i HDZ-e i SDP-e. Njihova „vlast“ u Novoj Gradiški ovisila je do sada o  tri ruke Mikšišćevih vijećnika. Sada je situacija ipak utoliko izmijenjena jer tri ruke HDSSB-ovih vijećnika zajedno s SDP-ovih šest u Vijeću, ako Bigović bude gradonačelnik, dovode samo do pat pozicije i odnosa 9 naprama 9. Izbor gradonačelnika definirat će i odnose u Gradskom vijeću. Međutim, kakva bi to politika bila bez bar jedne rezervne ruke. Za manje od dva tjedna znat ćemo tko je gradonačelnik, a potom vrlo brzo i kakav je odnos snaga u vijeću i kako će ono funkcionirati.

Related Post