Gradski muzej NG – Otvorenje izložbe “Djetinjstvo u davna vremena”

212 0

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 18. SVIBNJA 2022. GODINE

Povodom Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Nova Gradiška će u svojim prostorima upriličiti gostujuću izložbu Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu naziva Djetinjstvo u davna vremena. U skladu s ovogodišnjom temom Moć muzeja i riječima kojima ICOM najavljuje ovaj datum, Gradski muzej Nova Gradiška će biti mjesto otkrivanja i podučavanja o prošlosti te otvaranja uma novim idejama, ovog puta s posebnim naglaskom na djeci kao najbitnijoj stavci u izgradnji bolje budućnosti. Učenici novogradiških osnovnih škola će prisustvovati otvorenju izložbe gdje će naučiti o odrastanju u davnim vremenima, načinu življenja djece i steći uvid u to koliko se odrastanje promijenilo kroz tisućljeća. Naposljetku će jedna skupina sudjelovati na likovno-edukativnoj radionici inspiriranoj izložbom s naglaskom na trećoj podtemi Međunarodnog dana muzeja, Moć izgradnje zajednice, koja će biti obrađena kroz razmišljanja o društvu u kojem živimo i mogućnosti doprinosa istom kroz rad i djelovanje muzeja, dok će druga skupina, školski Novinari, popratiti cijeli događaj i svojim djelovanjem pomoći zagovarati važnost muzeja među mlađim članovima zajednice.

Uz navedene sadržaje, tijekom Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju Nova Gradiška će se moći pogledati još tri izložbe – jedna iz fundusa Galerijskog odjela muzeja upriličena povodom pete obljetnice smrti zavičajnika Josipa Pintarića – Puce i dvije gostujuće izložbe Hrvatskog školskog muzeja naziva Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009. i Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja.

 

RASPORED DOGAĐANJA:

7 DO 19 SATI – RADNO VRIJEME MUZEJA NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

14 SATI – OTVORENJE GOSTUJUĆE IZLOŽBE DJETINJSTVO U DAVNA VREMENA

15 SATI – LIKOVNO-EDUKATIVNA RADIONICA

 

Otvorenje gostujuće izložbe Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu

Djetinjstvo u davna vremena,

u Gradskom muzeju Nova Gradiška, u srijedu, 18. svibnja 2022. godine u 14 sati.

 

Gostujuća izložba Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu Djetinjstvo u davna 

vremena, otvara se u srijedu, 18. svibnja 2022. godine u 14 sati  u Gradskom muzeju Nova Gradiška 

 

O IZLOŽBI

O djetinjstvu u davnim vremenima znade se malo. Način života djece, interakcija između djece, okoliša i svijeta odraslih, izazov su u istraživanju prošlosti djetinjstva. Arheologija djetinjstva nudi brojne mogućnosti proučavajući arheološke kontekste i materijalne ostatke u kojima su zabilježeni tragovi djece i dječjih aktivnosti sa svrhom što potpunijih odgovora na pitanja o zdravlju i prehrani djece, društvenom statusu prema dobi i rodbinskim vezama, njihovoj svakodnevnici i odnosu prema zavičaju u kojem su živjela. Neki od izloženih predmeta povezanih s djecom pronađeni su na nalazištu Dolina na Savi u novogradiškom kraju.

 

Autori izložbe: dr.sc. Daria Ložnjak Dizdar, Institut za arheologiju i dr.sc. Ivan Drnić, viši kustos, Arheološki muzej u Zagrebu

 

Kustos izložbe: dr. sc. Marija Mihaljević, Gradski muzej Nova Gradiška

 

Likovni postav izložbe: Slađana Latinović, Arheološki muzej u Zagrebu

 

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2022. godine.

Related Post