GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA: Otvorena izložba „Kad bi drveće hodalo“ – ostavština Grigora Viteza

914 0

Autor: cajtung
Kad bi drveće hodalo-ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju
NOVA GRADIŠKA, 11. svibnja 2019. – U organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška, u galerijskom prostoru Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci otvorio je sinoć hvale vrijednu izložbu ostavštine hrvatskog pjesnika Grigora Viteza „Kad bi drveće hodalo- ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju“. Sve nazočne pozdravila je Marija Mihaljević, ravnateljica Muzeja, a o bogatom i plodonosnom stvaralaštvu Grigora Viteza hrvatskog pjesnika, prevoditelja, učitelja i dugogodišnjeg urednika dječjih knjiga u izdavačkoj kući „Mladost“ i prvenstveno dječjeg pjesnika govorile su Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja i Sonja Gaćina Skalamera, autorica izložbe.
Doprinos što je Ivana Brlić Mažuranić dala bajci, Mato Lovrak hrvatskom dječjem romanu, to je bio doprinos Grigora Viteza za hrvatsko dječje pjesništvo, stoga ta tri književna imena stoje kao klasične vrijednosti u temeljima suvremene hrvatske dječje književnosti. (J. Skok, 1986.)
Grigor Vitez (Kosovac, 15. veljače 1911. – Zagreb, 23. studeni 1966.) pjesnik, prevoditelj, učitelj i dugogodišnji urednik dječjih knjiga u izdavačkoj kući Mladost, poznat je prije svega kao dječji pjesnik. Poetika jezične igre, brojalicâ, duhovitog nonsensa, lirskih jezičnih slika pejzaža, životinjskog i biljnog svijeta, dječjih doživljaja, igre i mašte, odlike su Vitezove poezije za djecu. Pjesme oslobođene didaktičnosti i pouke, koja je bila glavno obilježje tradicionalne dječje poezije, prekretnica su u razvoju modernog hrvatskog dječjeg pjesništva.
„Ljubaznošću gospođe Olge Vitez Babić, kćerke književnika Grigora Viteza, Hrvatski školski muzej je 2012. godine dobio sačuvanu književnikovu ostavštinu – osobne dokumente, autobibliografije i druge priloge za bibliografiju, dokumente o profesionalnom i javnom djelovanju, rukopise, korespondenciju, fotografije, učeničke radove, hemeroteku, tiskanu građu, knjige, uporabne i osobne predmete književnika Grigora Viteza. Poklonjena ostavština pohranjena je u muzejskim zbirkama, arhivskoj zbirci i pedagoškoj knjižnici Hrvatskoga školskog muzeja i postala je dijelom hrvatske kulturne baštine.
U povodu 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza sačuvana se ostavština prvi puta prezentira široj javnosti izložbom Kad bi drveće hodalo… Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju. Realizaciju izložbe podržali su i financirali Grad Zagreb, Ured za obrazovanje, kulturu i sport, osnivač i glavni financijer Hrvatskoga školskog muzeja, i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Uspješna suradnja ostvarena je s Hrvatskim šumama, kao glavnim sponzorom.
Izložbom je , izabranim primjercima ostavštine, prezentirana biografija i književni opus Grigora Viteza, djelovanje u udrugama – Matici Hrvatskoj, Društvu književnika Hrvatske, prevoditeljski i urednički rad te brojna korespondencija s prijateljima i suradnicima.
U ambijentalno uređenoj izložbenoj dvorani, u cjelinama Iza brda plava i Kad bi drveće hodalo, predstavljen je Vitezov poetski opus za djecu. U dvorani je moguće održati sat s nastavnim sadržajima iz hrvatskoga jezika, a uz pomoć interaktivnih sadržaja (kostimi, zabavne slagalice, zagonetke) učenici mogu raznoliko interpretirati poeziju.
Uz izložbu planirana su gostovanja ilustratora, književnika te organizacija likovnih, literarnih i dramskih radionica Školskog muzeja, kao i edukativni ekološki programi u suradnji s Hrvatskim šumama. Pozivamo vas, posjetite Hrvatski školski muzej!
Vedrina, duhovitost i razigranost Vitezove lirike osvajaju novu djecu, a u odraslima bude sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva“, rekla je Sonja Gaćina Skalamera.
Pavo Klarić zahvalio je svima koji su organizirali i postavili izložbu i na taj način ju približili novogradiškoj publici, posebice djeci za koje je Grigor Vitez najviše pisao.
„Bilo je raznih prijepora nakon Domovinskog rata oko Grigora Viteza, političara koji su ga htjeli na razne načine iskoristiti. Mogu samo reći da je Grigor Vitez veliki hrvatski, međunarodni i dječji pjesnik. Ostavio je iza sebe veliko bogatstvo pisane riječi kojima nas je sve još dok smo bili djeca oplemenio i usrećio. Prije 40 godina učio sam njegovu pjesmu Antun Tuna u osnovnoj školi u Gornjim Bogićevcima. Zato se zahvaljujem svima koji su nam omogućili da se danas susretnemo s njegovom ostavštinom, posebice njegovoj kćerki koja je sve to ostavila Hrvatskom školskom muzeju na radost svima nama“, rekao je Pavo Klarić, načelnik.
Stihove Grigorovih pjesama pročitao je Zrinko Kapetanić, novogradiški pjesnik. Pokrovitelji izložbe su Grad Nova Gradiška, Ministarstvo kulture i Općina Gornji Bogićevci.

Related Post